Toscana și împrejurimile- o fascinație fără sfârșit

În lunga perioadă de carantină ne-au lipsit foarte mult călătoriile, chiar și pe distanțe scurte, evenimentele culturale, întâlnirile cu prietenii și, în general, cu cei dragi, momentele de relaxare, într-un cuvânt viața, cu bucuriile ei simple. În zilele lungi și întunecate, când afară se auzeau doar sunetele sirenelor iar la televizor vedeam știri cu sute de morți, fotografiile cu locuri încântătoare în care fuseserăm cândva fericiți, ne-au îndulcit așteptarea și ne-au dat puterea de a merge mai departe. Imediat ce a fost posibil, am programat o mini-vacanță în Toscana. Dacă până acum am fost în Viareggio, Lucca, Pisa, Firenze, San Gimignano, Arezzo, Assisi, Siena, Chianti, de data aceasta ne-am oprit în Val D’Orcia, zona predilectă a fotografilor din întreaga lume, fascinați să surprindă cele mai frumoase cadre cu această regiune și cu ceea ce ea reprezintă în imaginarul colectiv.

Prima oprire de pe traseul nostru a fost la Firenze, unde am vizitat Uffizi, poate cel mai mare și mai interesant muzeu din Italia. În această perioadă se poate intra doar cu rezervare făcută din timp, online. Comparativ cu vizitele precedente, de data aceasta era mult mai puțină lume și nu erau distribuite (poate din motive sanitare) dispozitive audio-guide. A fost o experiență deosebită, mai ales pentru mezinul familiei, care vedea expoziția pentru prima dată și care a descoperit noi pictori, fiind fascinat în special de Agnolo Bronzino, un pictor florentin din sec. al XVII-lea, un excelent portretist din acea perioadă.

Orașul Firenze, care suferă mult în această perioadă din cauza lipsei turiștilor (în special americani, ruși și asiatici), este poate mai frumos ca niciodată, dăruindu-se complet vizitatorilor săi. Am admirat Piazza Duomo, Palazzo Vecchio, Ponte Vecchio, unde am făcut și multe fotografii.

În ce privește cazarea, am rezervat un apartament liniștit într-un agroturism aflat la câteva minute de Chianciano Terme, în Val D’Orcia. Casa din piatră, în stil tradițional toscan cu tot confortul modern, chiparoșii și măslinii din grădină, vederea superbă către Montepulciano, au fost câteva dintre ingredientele care au contribuit la o sejur de neuitat.

Și, pentru că eram înconjurați de locuri impresionante, am improvizat un mic workshop fotografic, al cărui rezultat îl vedeți în galeria de mai jos. Am trecut mai întâi prin Montepulciano, mergând spre Baccoleno, Asciano, San Giovanni D’Ascio, locurile în care natura a creat peisaje de vis. Pe drum, am întânit un cuplu pe motocicletă cu ataș, desprins parcă dintr-un film.

Am străbătut, cu mașina, colinele din Val D’Orcia, cu bucuria de a surpinde noi locuri, alte culori, sub lumina arzătoare a soarelui și sub îmbrățișarea lunii de la asfințit.

Ne-am rezervat o zi pentru a vizita Orvieto, în regiunea Umbria, supranumit “Orașul înalt și ciudat”, care pare că țâșnește din piatră. Principalele obiective sunt Domul, capodoperă a stilului gotic cu o parte frontală impresionantă, și Pozzo di San Patrizio, o construcție revoluționară de la 1527, ce avea rolul de a asigura apa necesară orașului.

La numai 23 de km de Orvieto, în regiunea Lazio, se află Civita di Bagnoregio, “orașul care moare” și la care se poate ajunge străbătând, pe jos, un pod de 200 de metri. Sătucul, aflat sub permanenta amenințare a alunecărilor de teren și a intemperiilor atmosferice, are astăzi doar unsprezece locuitori.

Și, pentru a nu rata niciun obiectiv spectaculos din zonă, ne-am oprit să ne răcorim în apele termale din stațiunea Saturnia, la Cascate del Mulino.

Am plecat din Toscana cu regretul de a nu fi programat o vacanță mai lungă și cu promisiunea de a reveni în acele locuri, poate într-un alt anotimp. Și, pentru a întârzia tot mai mult revenirea la rutina zilnică, ne-am oprit în Liguria, în Portovenere și în Manarola (Cinque Terre). Și aici, ca și în Toscana, erau prezenți puțini turiști străini. La ambarcarea pe navele de agrement, la intrarea pe terase, în baruri și în orice local, erau prevăzute măsuri de control.

2 thoughts on “Toscana și împrejurimile- o fascinație fără sfârșit

  1. Toscana este pe lista mea de locuri de vazut intr-o viata. Astept sa se dea drumul la libera circulatie, sa scapam de virusi si toate problemele actuale. Cred ca va fi urmatoarea mea destinatie de iesit din tara.

    • Este un loc fascinant, în mare suferință anul acesta din cauza lipsei de turiști. Să sperăm că ne vom elibera cât mai repede de toate restricțiile!

Leave a Reply

Name *
Email *
Website

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.