Olanda în simboluri: laleaua, regina florilor de primăvară

Dacă încă nu ați vizitat Olanda, aceasta este perioada cea mai potrivită pentru a vă petrece o vacanță în “țara lalelelor”. Plecați de acasă cu încălțări comode, pentru că veți avea mult de colindat, luați o umbrelă care să vă protejeze de ploaie și un aparat foto cu  memorie cât mai mare.

Noi ne-am stabilit “baza” în Amsterdam, de unde ne-am deplasat cu mașina pe o rază de 20-3o km, în căutarea  câmpurilor cu lalele și a morilor de vânt. Și nu eram singurii, milioane de turiști au luat cu asalt în acele zile parcurile, străzile și muzeele din Olanda.

Poate nu știați, dar laleaua este originară din Turcia și a fost adusă pentru prima dată în Țările de Jos abia în secolul al XVI-lea. În scurt timp a declanșat o pasiune de nestăvilit în rândul iubitorilor de flori în căutarea exemplarelor rare, prețurile au crescut în mod necontrolat și a avut loc prima criză din istoria economiei capitaliste.

Locuri cu lalele

Dacă vreți să vă bucurați sufletul cu imagini ca aceasta de mai jos, mergeți în zona localităților Lisse, Den Helder, Petten sau Wieringerwerf. Noi am fost între Sassenheim și Lisse, unde am întâlnit câmpuri multicolore, întinse cât vezi cu ochii…Am parcat mașina pe un drum de țară, ne-am plimbat printre rândurile cu lalelele și am făcut multe fotografii. Am căutat o zonă în care să coexiste cele două simboluri ale Olandei – morile de vânt și lalelele- însă fără succes. Dacă aveți vreun pont în acest sens, vă rugăm să ne lăsați un mesaj la comentarii.Am rămas foarte plăcut impresionați de dragostea olandezilor pentru flori și de atenția cu care își îngrijesc gospodăriile. Ne-am fi plimbat zile întregi pe străduțele din satele prin care am trecut, numai să putem admira căsuțele ca-n povești împodobite cu flori. Am surprins un unghi minunat în zona gării din Amsterdam, unde erau amplasate jardiniere imense cu lalele înflorite. Pe un panou  din centrul orașului era scris că primăria a decis ca în lunile aprilie și mai să organizeze un adevărat festival al lalelei, în scopul a fi readusă în memoria colectivă a locuitorilor capitalei imaginea florii simbol, mai puțin vizibilă în ultimii ani. Pentru aceasta, peste 500.000 de lalele, de 400 de tipuri, vor fi amplasate în  60 de puncte principale ale orașului.Și în față la Rijkmuseum am găsit multe aranjamente florale cu lalele de toate culorile.

Parcul Keukenhof

Din 27 martie până în 21 mai 2017  (24 martie-16 mai 2020) puteți vizita cel mai frumos parc de primăvară din lume (16 Euro/persoană, 8 Euro/copiii 4-11 ani, gratis copiii până la 3 ani). În fiecare an, tema designului parcului se schimbă. Șapte milioane de flori așteaptă să fie descoperite și admirate. Ce ne-a surprins a fost faptul că, în zonele delimitate din parc, toate exemplarele aveau același grad de înflorire, tulpinile florilor erau la fel de înalte iar distanța dintre plante era calculată matematic.

Una dintre cele mai frumoase surpize ale excursiei noastre în Olanda a fost Parada florilor: Bloemencorso(22 aprilie 2017; în 2020 are loc pe data de 25 aprilie). Convoiul de care alegorice a plecat dimineața din Wilhelminaboulevard in Noordwijk, ajungând în Haarlem după amiaza. Autostrăzi blocate, sute de mii de persoane în așteptare, milioane de flori.

Noi ne-am oprit în localitatea Sassenheim, unde parada a sosit cu o punctualitate surprinzătoare.

Întâi au trecut cercetașii care vindeau napolitane olandeze, apoi un camion din care se distribuiau gratis bulbi de plante, buchete de flori și ramuri înflorite.

Defilarea a început cu mașini împodobite cu flori, autobuze, camioane și chiar tractoare. Sincer, autoturismele împodobite cu buchete-jerbe ne-au amintit cumva de mașinile mortuare de la noi și de aceea nu ne-au făcut o impresie grozavă.

Partea cea mai frumoasă a fost defilarea carelor alegorice realizate din flori. Au predominat zambilele, mai rezistente și mai ușor de atașat pe structurile de bază: păsări, animale, mașini, saboți olandezi, mori de vânt, realizate în întregime din  flori, într-o explozie de parfum și culoare.

Urmăriți din timp pagina dedicată manifestării Bloemencorso și, dacă vă plafinicați bine vacanța, puteți participa la această superbă sărbătoare a florilor la ediția din 2018.

Leave a Reply

Name *
Email *
Website

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.