Carnavalul de la Viareggio, 2020

Participarea la Carnavalul de la Viareggio a devenit pentru familia noastră deja o tradiție, pe care nu puteam să o ratăm nici anul acesta. De-a lungul edițiilor trecute, am văzut multe care alegorice, cu idei artistice care ne-au surprins de fiecare dată, făcându-ne să ne întrebăm unde oare își găsesc autorii subiectele pe care le materializează în spectacole din ce în ce mai complexe. În timpul paradei, publicul se bucură de rezultatul final, în spatele căruia se află însă multe luni de muncă, repetiții și activități care implică întreaga comunitate, constituită în special din voluntari.

Carnavalul este un eveniment așteptat cu nerăbdare de cei mici însă, în cazul celui de la Viareggio, multe dintre mesaje sunt adresate cu precădere adulților, din dorința de a trage un semnal de alarmă și de a-i face să își schimbe comportamentele, obiceiurile, stilurile de viață dar și pentru a le atrage atenția asupra unor evenimente din  actualitatea politică. Dacă în anii trecuți erau realizate figurine care reprezentau în mod caricatural personaje precum Angela Merkel, Barack Obama, Matteo Renzi, anul acesta Matteo Salvini, politicianul cu idei de extremă dreapta, a fost prezent în cel puțin două dintre ansambluri.

Vă invităm să intrați alături de noi în atmosfera carnavalului și să vă pregătiți să prindeți ultimele spectacole de anul acesta, care vor avea loc pe 20, 23 și 25 februarie.

“Dacă aș fi foc” (S’i fosse fuoco), titlul unei poezii medievale, este și numele unui car alegoric de categoria a doua de anul acesta. Incendiile din Australia, izbucnite adesea din cauza neglijenței sau a unor gesturi criminale, au distrus suprafețe întinse de pădure și au ucis sute de mii de animale, punând în pericol echilibrul natural din întregul continent australian.

“Robotika: inteligența artificială” lansează următoarea provocare: vor reuși oare roboții, în viitorul apropiat, să îi înlocuiască pe oameni? Duși aproape de perfecțiune pentru capacitatea de a elabora informații și cu o asemănare fizică impresionantă cu oamenii, roboții au totuși o problemă: sunt insensibili, nu vor reuși niciodată să aibă sentimentele pe care numai noi putem să le avem. 

“Home, sweet home. Nicăieri nu-i ca acasă” este o interpretare modernă a basmului “Vrăjitorul din Oz”, în care Dorothy este înlocuită de Greta Thunberg.  Pornim împreună cu aceasta și cu simpaticele personaje de poveste într-o călătorie imaginară spre casa noastră, a tuturor, spre Planeta Pământ. 

“La vânătoare de final fericit” reprezintă o familie de tigri, care ne amintește că aceste animale sunt pe cale de dispariție din cauza vânatului excesiv.

“Jos mâinile de pe copii!” denunță fapte grave, abuzuri și violențe cărora le cad victime copii inocenți. Într-o lume frumoasă, dincolo de imagini frumoase și colorate, uneori se ascund atrocități grave. O altă interpretare ia naștere din anumite fapte petrecute recent în Italia, când, într-o localitate din Nordul Italiei, mulți copii au fost luați din familiile de origine și dați spre adopție.

“Nici din Eva, nici din Adam” celebrează dragostea în toate formele sale.

“Olè!” este un manifest împotriva corridei, manifestare tradițională spaniolă foarte contestată din cauza cruzimii și a violenței.

“În țara minunilor 2.0.” este o interpretare modernă a basmului “Alice în țara minunilor”. În zilele noastre, oamenii petrec foarte mult timp în spațiul virtual, îndepărtându-se tot mai mult de lumea reală, de relațiile adevărate.

Beata Ignoranza aduce în discuție omul modern, care citește din ce în ce mai puțin dar petrece tot mai mult timp pe internet. Centaurul este simbolul ignoranței care cuprinde un spațiu din ce în ce mai mare, în detrimentul culturii.

“Marele salt” reprezintă un tigru – robot cu însemne și simboluri care ne duc cu gândul la China, “fabrica” lumii de unde pleacă mii de containere cu mărfuri.

“Idol”: în căutare de noi zei, omul modern își alege idolii printre sportivi sau artiști.

Carnavalul de la Viareggio este impresionant atât pentru carele sale alegorice cât și pentru oamenii care animează spectacolele paradei sau care pur și simplu participă la eveniment.

Și, pentru că în fiecare an ne exprimăm preferințele, și la această ediție ne-am desemnat proprii noștri câștigători: “Giù le mani dai bambini”, pentru mesajul important și “Robotika”, pentru costume, spectacol și expresivitate. Vom vedea peste câteva zile dacă alegerile noastre coincid cu acelea ale juriului de specialitate!

3 thoughts on “Carnavalul de la Viareggio, 2020

  1. Eu zic ca Home Sweet Home castiga detasat…

    • E posibil, pentru că Greta Thunberg e un personaj foarte popular iar problemele de mediu cum ar fi poluarea sau încălzirea globală sunt mai importante ca oricând.

  2. […] Imediat ce a fost posibil, am programat o mini-vacanță în Toscana. Dacă până acum am fost în Viareggio, Lucca, Pisa, Firenze, San Gimignano, Arezzo, Assisi, Siena, Chianti, de data aceasta ne-am oprit […]

Leave a Reply

Name *
Email *
Website

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.