Sfaturi de călătorie

Când plecați într-o călătorie în străinătate, obișuiți să consultați site-urile instituțiilor de specialitate, care cuprind sfaturi și, mai ales, alerte de călătorie? Am navigat zilele trecute pe site-ul MAE, cu informații generale și avertizări privind deplasările în zonele “calde” ale lumii, și pe site-ul omologului italian, mult mai detaliat, care oferă un mini ghid pentru fiecare dintre destinațiile lumii. Cum site-ul MAE puteți să îl consultați singuri, vă voi enumera câteva dintre aspectele cele mai “curioase” care mi-au atras atenția pe site-ul italian și de care va trebui să țin seama neapărat în viitoarele mele deplasări în străinătate.

Nu e vorba doar de țări îndepărtate geografic și cultural.

De exemplu, Germania. În cazul în care sunteți implicați într-un accident de circulație, chiar fără daune, trebuie să vă opriți și să așteptați să vină poliția, care reconstituie dinamica accidentului. Chiar dacă v-ați pus de acord cu cealaltă parte și daunele sunt nesemnificative, părăsirea locului în care a avut loc coliziunea poate atrage automat răspunderea pentru producerea acesteia. Dacă circulați pe străzi acoperite de zapadă sau polei și nu aveți mașina echipată corespunzător cu cauciucuri de iarnă, acest fapt va contribui în defavoarea voastră la stabilirea vinei.

DSC_4831

În Canada, în Ontario, nu puteți intra cu câini rasa pitbull.

Și fiindcă tot e la modă, în Norvegia este strict interzisă violența fizică asupra minorilor (persoane până în vârsta de 16 ani), chiar și atunci când este aplicată în scop educativ sau punitiv.  Tot aici, plata pentru prestații sexuale sau înlesnirea acestora constituie infracțiune și este sancționată cu amendă de până la 3000 de Euro sau chiar cu închisoarea de până la un an, în cazul în care prostituata este minoră.

În Malta este interzis importul de articole contrafăcute (ceasuri, haine, aparatură electronică), materiale pornografice, arme pentru arte marțiale și droguri de orice fel.

SDC17572

În Praga, capitala Cehiei, este interzis consumul de băuturi alcoolice pe stradă, în zone freceventate de turiști. Dacă aruncați pe jos chiștocul de țigară sau guma de mestecat, sunteți pasibili de o amendă care poate ajunge până la 1200 de Euro.

În Slovenia este permisă introducerea substanțelor stupefiante de categoria II și III, doar în scop personal și cu certificat medical.

Sunt interesante sfaturile de călătorie în țările din Orientul Mijlociu și Apropiat. Dacă mergeți în Iran, trebuie să vă supuneți obiceiurilor locale, în special în privința vestimentației: mâneci lungi, pantaloni sau fuste lungi, batic sau eșarfă cu care femeile să își acopere capul și gâtul, pantaloni lungi pentru bărbați. Sunt interzise în public manifestările de afecțiune dintre bărbați și femei. În public nu este permis să dați mâna cu o femeie în momentul în care o salutați. De supravegherea normelor islamice se ocupă diverși agenți care circulă îmbrăcați în civil. În cazul în care nu vă adecvați regulilor locale privind comportamentul, riscați să fiți expulzați din țară. Raporturile extraconjugale și homosexuale sunt strict interzise, fiind pedepsite chiar și cu pedeapsa capitală.

Iran-EXPO-20151

În India este interzis să intrați cu aparatură satelitară și cu animale domestice. Puteți totuși importa cel mult 2 animale dacă vă stabiliți domiciliul în această țară.

Dacă intrați pe teritoriul Marocului cu un autoturism, acesta va fi înregistrat în sistemul informatic al vămii, informația fiind transmisă la toate punctele de trecere a frontierei. Dacă veți încerca să vă întoarceți fără mașină, veți fi oprit de Poliție, fiind practic aproape imposibil să părăsiți țara fără mașină (procedura este lungă și complicată). În caz de accident, trebuie să vă adresați autorităților și să primiți o autorizație specială cu care să treceți vama. E strict interzis să vindeți sau să faceți cadou mașina cu care ați intrat în Maroc, fără a fi parcurs în prealabil o procedură vamală complicată și costisitoare.

În Emiratele Arabe este strict interzis să introduceți materiale care ar putea leza morala islamică, precum și materiale audio video descărcate ilegal. Consumul băuturilor alcoolice este permis (cu excepția emiratului Sharjah), exclusiv în spații special amenajate (restaurante, baruri autorizate), de către persoane nemusulmane care au împlinit vârsta de 18 ani. Dacă ați consumat chiar și o cantitate redusă de alcool, nu urcați la volan pentru că sunteți pasibil de o pedeapsă cu închisoarea de până la 30 de zile. În perioada Ramadamului este strict interzis, de dimineață până seara, consumul în public de alimente, băutură, tutun sau bomboane. E interzis chiar și să mestecați gumă.

În ce privește Arabia Saudită, nu sunt eliberate vize pentru turism. Dacă intrați cu o viză de afaceri, trebuie să respectați cu strictețe o mulțime de reguli locale, printre care cele mai rigide mi s-au părut cele legate de separarea sexelor, conform cărora o femeie nu poate ieși în public însoțită de bărbați care nu fac parte din sfera familiei sale (tată, soț, fii, frați) sau cele privind simbolurile și practicile religioase: expunerea unor simboluri ce aparțin unor  religii diferite de cea oficială (cum ar fi crucifixul, Biblia) sunt interzise în public. La fel ca și dansul, teatrul, muzica și cinematograful.

Leave a Reply

Name *
Email *
Website

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.