Malta ca o sărbătoare

Am ales Malta (400.000 locuitori, suprafaţă de 320km2) ca destinaţie de vacanţă printr-o întâmplare foarte fericită, şi anume nunta unora dintre cei mai dragi prieteni ai noştri. Opţiunea lor, nefiind maltezi, ni s-a părut originală şi în acelaşi timp curajoasă. După ce am vizitat insula, aveam să le dăm dreptate.

Am ajuns în Malta la începutul lunii septembrie. Încă de la aeroport am fost întâmpinaţi de un peisaj arid, cu multă piatră şi cactuşi. Umezeala din aer şi pâcla ceţoasă m-au făcut să îl întreb pe şoferul care ne-a aşteptat la aeroport: “Credeţi că mâine o să plouă?”. S-a întors brusc, ca şi cum auzise o grozăvie, şi mi-a răspuns într-o engleză stranie: “Mâine??!!! Aici nu plouă până în noiembrie!”

După ce ne-a purtat pe nişte străduţe înguste şi întortocheate, fără nume şi fără numere, şoferul ne-a încredinţat persoanei de contact de la agenţie, care avea să ne dea cheile de la casă şi de la maşină. Iniţial ne gândisem să închiriem camere la hotel, dar, după ce am citit comentariile nu tocmai pozitive de pe diferite site-uri, am optat pentru închirierea unui apartament de la o agenţie imobiliară. S-a dovedit a fi o alegere perfectă. Mai greu a fost cu condusul: imaginaţi-vă cum ar fi să conduceţi în Istanbul o maşină cu volanul pe dreapta. Cele câteva sute de metri până la locul de cazare ni s-au părut lungi cât sute de chilometri. Am observat pe timpul şederii noastre acolo că aproape toate maşinile erau zgâriate şi lovite.

În prima zi ne-am plimbat prin Sliema, unul dintre cele mai active centre urbane ale Maltei, 
 într-o continuă dezvoltare.
Liniştea din jur, claritatea apei, fumuseţea peisajului şi amabilitatea maltezilor m-au convins că mă aflam într-unul din cele mai frumoase locuri pe care le vizitasem până atunci. 
 

Am vizitat apoi Mosta, o localitate din care îmi amintesc în mod special  Biserica St.Mary, construită între anii 1833 şi 1871 prin munca voluntară a muncitorilor care au contribuit la ridicarea ei. Această biserică a fost ţinta unui atac aerian în 1942, când, în timpul slujbei, a pătruns prin cupolă o bombă care s-a izbit de două ori de pereţii interni, fără însă a exploda.

Malta este un amestec de vechi şi nou, o punte între Africa şi Europa, un liant între Orient şi Occident:

 

 
Una dintre cele mai pitoreşti localităţi de pe insulă este sătucul de pescari numit Marsaxlokk. Am remarcat  bărcile multicolore, pe care este desenat un ochi, care are rolul unui talisman care îi fereşte de rele pe proprietarii ambarcaţiunilor.
Duminica, în piaţa centrală a localităţii se desfăşoară un târg săptămânal, de unde puteţi cumpăra atât peşte cât şi produse tradiţionale sau obiecte realizate manual. 

 

Evenimentul multaşteptat a fost însă nunta prietenilor noştri, care a avut loc la Palazzo Parisio din Nixxar, într-un cadru de vis. A fost una dintre cele mai frumoase nunţi la care am participat vreodată, iar dacă doriţi să  aveţi o nuntă ca-n poveşti, Palazzo Parisio este cu siguranţă locul cel mai potrivit în care să petreceţi clipe de neuitat.

 

De la fereastra palatului am văzut oraşul împodobit cu lumini de sărbătoare. 
 
Aceeaşi atmosferă de veselie urma să ne însoţească pe tot parcursul şejurului nostru, în diferitele orăşele vizitate. Am remarcat străzile împodobite cu statui multicolore reprezentând sfinţi şi cu steagurile orăşelelor respective.

 

Am văzut şi foarte multe nunţi, cu miri şi nuntaşi eleganţi, frumoşi şi fericiţi. 
Poate că suntem subiectivi, dar nu putem să ne gândim la Malta fără ca sufletul să nu ni se lumineze de bucurie. 

One thought on “Malta ca o sărbătoare

  1. […] Malta este interzis importul de articole contrafăcute (ceasuri, haine, aparatură electronică), […]

Leave a Reply

Name *
Email *
Website

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.