Primăvara la Balcic

Pentru mulți dintre constănțeni mersul “la bulgari” cel puțin o dată pe an este o tradiție: primăvara pentru a vizita grădinile Castelului din Balcic, vara pentru a face o plajă la Nisipurile de Aur, iarna pentru a schia la Bansko și în tot restul anului pentru o porție de midii la ferma de la Dalboka.

Am revenit și noi anul acesta la Balcic, cu  entuziasmul turiștilor bucuroși să petreacă o mini-vacanță aproape de casă (Balcicul se află la doar 117 km de Constanța și 73 km de Mangalia). Am ales să trecem vama pe la Negru Vodă, unde de obicei sunt mult mai puține mașini decât în Vama Veche. Peisajul, pe partea română și pe cea bulgară, este deosebit de relaxant, vezi cîmpuri nesfârșite cu rapiță, pâlcuri de liliac înflorit și ici-colo câte o casă. Satele bulgărești de lângă graniță sunt foarte modeste, ai oarecum senzația unei întoarceri în trecut: după ce treci de vilele făloase din Sudul litoralului nostru, abia ajuns în Bulgaria, vezi case modeste, drumuri mai proaste ca ale noastre și indicatoare ruginite.Cu cât de apropii însă de Balcic, atitudinea de ușoară superioritate începe însă să te părăsească și descoperi cu uimire că în ultimii ani stațiunile turistice din țara vecină s-au dezvoltat foarte bine, oarecum și datorită turismului masiv dinspre România.

Destinația excursiei noastre de o zi a fost Balcicul, un loc unde românii se simt ca acasă, în primul rând datorită Vilei Cuibul Liniștit, una dintre reședințele de suflet ale Reginei Maria de România. În jurul complexului care cuprinde vila și grădina botanică s-au construit multe hoteluri, în stilul și culorile specifice locului. Senzația de familiaritate nu te părăsește nicio clipă nici în restaurantele ridicate de-a lungul falezei, în care sunt afișare meniuri bilingve, în bulgară și în română iar ospătarii ți se adresează în românește.

Balcicul stă mai prost la capitolul plajă, predominând cu precădere pietrele, zonele de nisip fiind destul de limitate. Am decis să începem vizita complexului turistic de la intrarea secundară, care la acea oră era luată cu asalt de turiști în majoritate români. După o lungă așteptare, am constat că se putea plăti doar cash, în leva, moneda locală. O altă curiozitate este aceea că se eliberează, separat, două bilete, unul pentru castel și altul pentru grădină, dar dacă vrei să vizitezi doar unul dintre obiective, trebuie obligatoriu să iei oricum ambele bilete.Pentru cine încă nu a fost la Balcic și este interesat de istoria României, merită să viziteze acest loc de poveste, de care  era îndrăgostită Regina Maria, soția Regelui Ferdinand, și în care ar fi vrut să rămână pentru eternitate. Intrând în Vila Cuibul Liniștit, ești surprins în primul rând de simplitatea mobilierului din interior și a întregii construcții, în general. Vila este numită popular “Castel”, datorită prestigiului primilor săi proprietari, iar în imaginarul colectiv se creează mari așteptări: turiștii se așteaptă să găsească aici decoruri opulente, camere imense, capodopere artistice de valoare inestimabilă.Turiștii găsesc în schimb o vilă luminoasă, cu camere mici și cochete, mobilate discret. Rămân fascinați de detalii: uși sculptate, obiecte de uz casnic, o baie frumoasă, un cerdac cu vedere spre mare; o vilă văruită în alb, după tradiția locului, construită într-un amestec de stiluri, turcesc și italian. Minaretul, fără utilitate religioasă, reprezintă un omagiu adus populației musulmane din vechiul sat de pescari de la malul Mării Negre.Ușile sculptate amintesc de motive din Orientul îndepărtat dar și din porțile sculptate din Transilvania. În complexul de la Balcic se află numeroase alte construcții: Vila Suita, Vila Ciuperca, Vila Izbânda, Vila Cazarma, Vila Moara, Vila Prințului Nicolaie, unele dintre acestea fiind introduse în circuitul hotelier.  În imediata apropiere a Castelului, trecând prin Grădina lui Alexander, se ajunge în Aleea secolelor, pavată cu 20 de pietre de moară, după numărul secolelor scurse. Se spune că Regina ar fi lăsat prin testament ca la fiecare secol trecut după moartea sa, să fie adăugată câte o piatră de moară. Coloanele albe, care îngrădesc aleea, au fost dăruite de către Alexander, ginerele Reginei, rege al Serbiei. Pe cei doi îi unea dragostea pentru frumos, în special pentru flori.Complexul de la Balcic este extraordinar datorită frumuseții grădinii din jurul Castelului. Remarcabilă este sera de cactuși, una dintre cele mai mari din Europa, unde se găsesc exemplare rare de plante grase. Cu puțin noroc, vizitatorii le pot surprinde în perioada de înflorire. Spectacolul naturii continuă în grădină, printre aleile străjuite de lalele, crini sau trandafiri, în funcție de anotimp. Cascade, statui, fântâni și elemente decorative de piatră vin să completeze un peisaj mirific, pe al cărui fundal se vede marea.

“Poate că în lumea de azi există mai multă ură decât dragoste. Dar dragostea e mai puternică și, într-o zi, chiar dacă nu voi mai trăi să o văd, ea trebuie să învingă.” Regina Maria

De o încărcătură emoțională deosebită este Mormântul Mariei, marcat de crucea de piatră orientată spre mare, zidită pe stâncă. În acest loc, în care a fost foarte fericită pe timpul vieții, Regina ar fi vrut să rămână pentru veșnicie. În data de 18 iulie 1938, când Regina Maria a murit la Sinaia, inima sa a fost pusă într-un mic sicriu de aur, cu stema României, care a fost depus la Balcic. În urma Tratatului de la Craiova, din 7 septembrie 1940, Cadrilaterul a fost restituit Bulgariei; a doua zi, micul sicriu cu inima Reginei era scos din Capela Stella Maris din Balcic și înmânat aghiotantului acesteia, pentru a fi dus în România. Întrebarea nostră, de simpli muritori, este: “de ce?”. Cel mai trist este că, după atâția ani, nu s-a ajuns la un acord între cele două state pentru ca dorința Reginei să fie respectată.Plimbarea în grădina Castelului continuă în zona pivnițelor, unde se fac degustări gratuite cu vinuri bulgărești. Anul acesta, pe lângă vinuri, am văzut multe sticle cu băuturi obținute din smochine sau trandafiri.  Un alt simbol al Grădinii de la Balcic este Fântâna de Argint, construită în piatră albă, un obiectiv încărcat de simboluri religioase, străjuit de elemente din fier forjat. La ieșirea din complexul de la Balcic, se găsesc multe magazine în care sunt comercializate produse tradiționale  bulgărești: dulceață de trandafir, esențe de parfum (cea de trandafir este te-ri-bi-lă, nu în sens pozitiv, evident), săpunuri parfumate și gadgeturi cu simbolurile Bulgariei.

Dacă vreți să vă prelungiți vacanța pe litoralul bulgăresc, la numai 23 de km se află Nisipurile de Aur, unde puteți să vă plimbați pe faleză și prin bazar sau să faceți o baie în mare.

Dacă v-am stârnit curiozitatea să vizitați Balcicul, din Constanța puteți merge într-o excursie de o zi (Day Trip) în care ghizii și prietenii de la  Agenția Paradis Vacanțe de Vis vă vor surprinde întreaga zi cu povești deosebite. Vă așteptăm cu impresiile voastre!

Leave a Reply

Name *
Email *
Website

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.