Coasta de Azur, o destinație pentru (aproape) toate buzunarele

Din oricare dintre orașele din Nordul Italiei, în doar câteva ore, puteți ajunge pe Coasta de Azur. Din România, numeroase companii low cost au zboruri către Milano, Bologna sau Torino. Odată ajunși în Italia, închiriați o mașină și, încercând să nu cedați tentației de a vă opri să vizitați unul dintre orașele italiene, țineți drept către Coasta de Azur.

Prima oprire importantă este în Monaco, la Monte Carlo (despre care am mai scris pe blog), unde puteți să petreceți cel puțin o jumătate de zi. Cazinoul, Muzeul Oceanografiei, Catedrala, traseul de Formula 1, sunt doar câteva dintre reperele pe care nu trebuie să le ratați.

monte-carlo-cwg_3956
Monte Carlo
monte-carlo-cwg_3738
Monte Carlo

După ce ați admirat vitrinele marilor case de modă și yachturile parcate în port, recuperați-vă mașina din parcare și continuați-vă drumul spre Nisa, localitate cu o mare ofertă de hoteluri, situată în centrul Coastei de Azur, la doar 20 de minute distanță de Monte Carlo. În ciuda prejudecății generale conform căreia Coasta de Azur ar fi o destinație scumpă, doar pentru persoanele cu dare de mână, vă invităm să urmăriți promoțiile și puteți găsi hoteluri, chiar de patru stele, la prețuri foarte abordabile. O problemă pe care am întâlnit-o atât în Franța cât și în Italia este de multe ori lipsa internetului wifi în cameră.

nice-cote-dazur-cwg_4001
Hotel Negresco, Nisa

Nisa este un oraș generos cu turiștii, atât în ceea ce privește obiectivele turistice cu caracter cultural (Muzeul MatisseMuzeul Chagall, Muzeul de Artă Nai, Muzeul de Artă Contemporană și Muzeul Asiatic), cât și pentru numeroasele atracții în aer liber (Place Messéna, Promenade des Anglais, Parcul de pe dealul Castelului). Nu uitați să ajungeți la Biserica ortodoxă rusă, o adevărată bijuterie.

Pentru masa de prânz, vă recomandăm terasele de lângă piața de legume și flori, unde puteți găsi preparate pe bază de pește și specialități locale. Porțiile în Franța sunt foarte  bogate, de aceea trebuie să fiți atenți când comandați, să nu fie mult prea mult decât puteți mânca.

cof

Coasta de azur CWG_9788
Promenade des Anglais, Nisa

Dacă ați stabilit “baza” la Nisa, puteți să faceți excursii pe timpul zilei în localitățile din apropiere, cum ar fi Antibes, Cannes, Saint Paul de Vence, Cagnes sur Mer, Grasse.

Coasta de azur CWG_9882
Cannes
Coasta de azur CWG_9899
Cannes

Cannes, cunoscut în special pentru faimosul festival de cinematografie, este un oraș copleșitor, opulent, strălucitor, plin de bogătași, vipuri, dive dar și de  mulți pierde-vară care ostentează o bogăție la care doar aspiră. Cannes e mai aproape, ca stil, de Monte Carlo decât de Nisa. Viața mondenă din Cannes se desfășoară în zona veche a orașului și pe Croisette. Dacă vreți să simțiți pulsul orașului vechi, mergeți în cartierul Le Suquet, dinspre portul vechi, urcați pe străduțe, până la Castel, de unde aveți o priveliște panoramică impresionantă.

cof

Mai mult chiar decât Cannes sau Montecarlo, pe noi ne-a fascinat Saint-Paul de Vence, un sătuc superb, în care se respiră o atmosferă boemă de început de secol XX, plin de ateliere de pictură și sculptură.

cof
Saint-Paul de Vence

De acest loc fascinant s-au mai îndrăgostit, în trecut, turiști mult mai cunoscuți decât noi: Chagall (care este înmormântat în cimitirul din sat), Prévert, Picasso, Simone Signoret și Yves Montant.

cof

La 1 km distanță se află Fundația Maeght, unde puteți admira opere de artă modernă și contemporană ale artiștilor: Mirò,  Matisse, Chagall, Braque, Giacometti.

Dacă sunteți pasionați de pictură și de localitățile în piatră, cățărate pe stânci, mergeți la Cagnes sur Mer (și la Haut de Cagnes), situat lângă Nisa și Saint-Paul de Vence.  Aceste locuri l-au inspirat pe Renoir, ale cărui opere le puteți admira în Muzeul Renoir, adevăratul punct de atracție al zonei. Alte obiective turistice sunt Castelul Grimaldi și Biserica Saint-Pierre.

Coasta de azur CWG_9759
Haut de Cagnes

Și, pentru ca vacanța pe Coasta de Azur să vă aducă o experiență senzorială completă, păstrați o jumătate de zi pentru a vizita Grasse, capitala mondială a parfumurilor. Galimard, Molinard, Fragonard, Bouchard, sunt cele mai cunoscute fabrici de parfumuri din Grasse. Orașul este plin de magazine de unde puteți cumpăra parfumuri, săpunuri, uleiuri esențiale, toate fabricate în Grasse, pe bază de esențe extrase din plante și flori.

cof

Noi am vizitat Muzeul Casei de Parfumuri Fragonard. A fost o experiență unică, în care am descoperit, cu ajutorul unui ghid profesionist, esențe de parfum care ne-au răvășit simțurile și amintirile și de care ne-am îndrăgostit imediat. Am aflat care sunt tehnicile de extracție a uleiurilor și esențelor și câteva dintre secretele profesioniștilor din domeniu. Am aflat cât de bine plătit este un “nas”, care are capacitatea de a recunoaște mii de esențe de parfum și am văzut cum arată locul său de lucru.

sdr
Fabrica de parfum Fragonard, Grasse

cof

Locul unde mi-ar plăcea să lucrez

Dacă vă tentează ideea de a face turul propus de noi pe Coasta de Azur, puteți deja să vă planificați viitoarea vacanță cu un buget redus:

Perioada 9-12 Martie

Avion: Bucuresti – Nisa – 164 Euro/pers (Blue Air)

Pentru un sejur mai lung există posibilitatea zborului București – Milano – 32 Euro Wizzair + mașina închiriată Avis 23Euro/zi și parcurgerea traseului Milano – Genova – San Marino – Monaco – Nisa (4ore /66 Euro)

Cazare: B4 Park Hotel **** – 120 Euro/pers sau  / Ibis Nice Californie ** (poziție și condiții excelente) – 70 Euro/pers

Vedere din camera hotelului B4 Park

 

 

2 thoughts on “Coasta de Azur, o destinație pentru (aproape) toate buzunarele

  1. daca doar te uiti si nu consumi nimic da e pt toate buzunarele…in rest scump domnle scump , cazare te lipesti de ea abia pe langa nisa…

    • Jurnal de Navetist

      Trebuie să fii și tu mai moderat, măi, Mugurel, doar nu mergi pe Coasta de Azur ca să te spargi în figuri 🙂

Leave a Reply

Name *
Email *
Website

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.