Monaco, între mit și realitate

Când spui Monte Carlo, gândul îți zboară imediat la yachturi, mașini scumpe, cazinouri sau magazine de lux. Orașul în care bogătașii planetei râvnesc să aibă un loc al lor, pare că se schimbă în ultimii ani sub presiunea imobiliară. Chiar dacă este greu de crezut, numărul macaralelor, pe care abia am reușit să le ascundem din fotografii, bătea la scor mare numărul mașinilor Ferrari, care altădată apăreau aproape în orice cadru surprins pe străzile monegaște.

La Monte Carlo poți să ajungi cu trenul, de la Nisa, sau cu mașina, iar în acest caz trebuie să parchezi într-una dintre parcările subterane (prima oră de parcare este gratuită, următoarea oră costă 4,40 Euro, între 3-5 ore 2,10 Euro/h, 6-10 ore 0,60 Euro/h). Biroul de turism, aflat în imediata apropiere a cazinoului, oferă hărți gratuite precum și pliante cu principalele evenimente din zonă. Prima oprire este în fața Cazinoului, care este probabil cel mai vizitat (10 Euro) și fotografiat obiectiv din principat. Cu fața spre mare, în spatele Cazinoului se află palatul operei din Monte Carlo. După o scurtă plimbare pe traseul de Formula 1, traversând tunelul, se ajunge în port, unde se pot admira în voie unele dintre cele mai frumoase yachturi din lume. Plimbarea continuă pe faleză (aflată și ea într-un amplu proces de renovare), unde, în preajma sărbătorii de Halloween era organizat un bâlci, în care măsurile de securitate erau destul de severe. După câteva minute de urcare, se ajunge în orașul vechi, unde se află palatul princiar. Principalele puncte de atracție din această zonă sunt Catedrala (Cathédrale Notre Dame Immaculée) și Muzeul Oceanografiei (13 Euro adult, 7 Euro copil), însă nu trebuie ratate nici plimbările pe străduțele comerciale și fotografiile din punctele de belvedere.

monte-carlo-cwg_3703
Se pare că aceasta este noua imagine spre care tinde Monaco
monte-carlo-cwg_3717
Biroul de turism aflat într-o poziție ultracentrală și care era vizitat de foarte mulți turiști
monte-carlo-cwg_3727
Cazinoul, “magnetul” care atrage turiștii

monte-carlo-cwg_3738

monte-carlo-cwg_3722
La început de noiembrie atmosfera la terase era de vară
monte-carlo-cwg_3745
Starbucks Monte Carlo oferă pe lângă o cafea bună și o priveliște deosebită
monte-carlo-cwg_3764
Chiar și bijuteriile mai au nevoie de puțină vopsea
monte-carlo-cwg_3770
Macaralele la mare concurență cu catargele
monte-carlo-cwg_3784
Un bâlci cam ca pe la noi, unde o tură la călușei costă 4 Euro și un hot dog 4,5 Euro
monte-carlo1
Intrarea în orașul vechi se face pe poarta prin care Malizia (Francesco Grimaldi), deghizat în călugăr franciscan, a reușit să cucerească cetatea Monaco, în 1297
monte-carlo-cwg_3826
Întreaga zonă din jurul Palatului Princiar arată PERFECT!
monte-carlo-cwg_3812
Intrarea în palat este păzită de Compania de carabinieri a principelui
monte-carlo-cwg_3824
Din apropierea palatului se poate admira cartierul Fontvieille
monte-carlo-cwg_3840
Cathédrale Notre Dame Immaculée este lăcașul de cult cel mai important din centrul istoric
monte-carlo-cwg_3866
În catedrală sunt îngropați membrii familiei regle

20161031_144316

monte-carlo-cwg_3870
Palatul care găzduiește Muzeul Oceanografiei
monte-carlo-cwg_3875
Acvariul din cadrul Muzeului Oceanografiei impresionează încă de la intrare datorită bazinului imens
monte-carlo-cwg_3948
Ordinea și curățenia sunt primele lucruri care impresionează la o plimbare pe străzile orașului vechi

monte-carlo-cwg_3922 monte-carlo-cwg_3937 monte-carlo-cwg_3947 monte-carlo-cwg_3956 monte-carlo-cwg_3970 monte-carlo-cwg_3971 monte-carlo-cwg_3979 monte-carlo-cwg_3988monte-carlo-cwg_3984 monte-carlo-cwg_3992

În concluzie, la Monte Carlo merită să mergeți pentru o zi, pentru că aveți ce să vedeți iar excursia nu este așa scumpă pe cum s-ar crede. Ca variantă vă recomandăm un zbor Blue Air, Bucuresti – Nisa, cu cazare în Nisa și o excursie de o zi în Monaco. PS. Pentru cei mai strânși la pungă, există chiar în centru magazine alimentare Carrefour sau Spar, cu prețuri absolut decente.

2 thoughts on “Monaco, între mit și realitate

  1. M-am multumit sa-l admir de sus, de pe cornisa. Poate candva o sa si cobor sa il bat la plas, dar pana atunci mai sunt cateva micute asezari pe care vreau sa le vizitez pe Coadta de Azur in capul listei.
    Ps: poze foarte reusite, ca de obicei!

    • Mulțumim! Cred că sunt mai pitorești așezările micuțe din Provence despre care vorbești, la Monte Carlo e multă opulență și o dezvoltare urbană haotică. E interesant totuși de vizitat, ca experiență.

Leave a Reply

Name *
Email *
Website

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.