Destinații de weekend în Italia: insulele de pe Lago Maggiore

Am mai scris pe blogul nostru despre lacurile din Nordul Italiei, în special despre Lago di Como, Lago di Garda și Lago d’Iseo. Acum a venit momentul să vă dezvăluim o altă destinație turistică senzațională, mai puțin cunoscută de  către turiștii români. Este vorba despre Lacul Maggiore, situat între Milano și Torino, care se întinde un pic și pe teritoriul Elveției.

Am  aflat despre aceste locuri acum câțiva ani de la Mirela, reușind abia vara aceasta să petrecem o zi specială în una dintre cele mai frumoase zone din Italia. Am parcat mașina în localitatea Stresa, de unde am cumpărat biletele (în funcție de firmă și de confortul ambarcațiunii, prețurile variază între 12 și 20 Euro/pers) pentru a vizita două dintre insulele de pe lac: Isola dei Pescatori (Insula Pescarilor) și Isola Bella (Insula Frumoasă). Se mai poate vizita o a treia insulă, Isola Madre (Insula Mamă), care este încă locuită și are un program de vizitare destul de strict, de aceea am preferat să ne bucurăm de primele două.

Isola dei PescatoriEste tipicul sat de pescari, cu străduțe înguste pe care vezi plase întinse la uscat și unelte pescărești, cu bărcuțe legate la mal, totul învăluit într-un farmec aparte, neschimbat de-a lungul secolelor. O vizită pe această insulă îți trasmite liniștea unui loc izolat de agitația lumii moderne și frumusețea unor locuri fermecătoare în simplitatea lor.

Aici găsiți numeroase restaurante în care sunt servite produse pe bază de pește de apă dulce pescuit din lac. Prețurile sunt destul de mari iar gustul peștelui nu se compară cu al aceluia pescuit din mare, dar dacă tot ajungeți în acest sătuc, merită să vă opriți pentru prânz.Isola BellaAmbarcațiunea cu motor ne-a dus pe următoarea insulă, cea mai frumoasă dintre Insulele Borromee (aparțin familiei nobiliare italiene Borromeo).  Dacă până în anul 1630 Isola Bella era un mic sat de pescari, după câteva sute de ani și intervenția a sute de arhitecți, constructori și grădinari, aceasta s-a transformat într-o adevărată bijuterie arhitectonică, istorică și artistică.Se remarcă în primul rând Palatul Borromeo – o construcție în stil baroc care se înalță din apele lacului- și grădina acestuia, considerată de unii drept una dintre cele mai frumoase grădini din Italia și din lume (costul biletului pentru vizitarea întregului complex este de 16 Euro/adult, 8,5 Euro/copil cu vârsta între 6 și 15 ani, deschis zilnic între orele 9.00 și 17.30).Palazzo Borromeo impresionează vizitatorii prin multitudinea sălilor și prin bogăția și eleganța acestora. Sala armelor, sala muzicii, salonul cu galerii de artă, sala tapiseriilor, peștera subterană sunt doar câteva dintre încăperile deschise publicului. Din fiecare dintre acestea, prin ferestrele enorme, se pot admira lacul și peisajul din jur.

Numele acestui palat este legat de evenimente istorice importante, cum ar fi sejurul lui Napoleon în Nordul Italiei, care a și fost găzduit aici în 1797, sau de Conferința Internațională din 1935, când Mussolini a întâlnit reprezentanții Franței și ai Marii Britanii, cu care a încheiat un Acord în încercarea de a opri izbucnirea celui de al doilea război mondial.Nouă ne-au plăcut mult sălile palatului, în care am admirat operele de artă expuse, porțelanurile, mobilierul antic și tapiseriile însă nu ne-a plăcut partea de la subsol, cu zona peșterii artificiale, prea întunecată și mult prea încărcată pentru gusturile noastre.

Am apreciat amplasarea grădinii și ideea construirii sale în formă de navă împărțită pe etaje, cu partea frontală proiectată ca amfiteatru încărcat de statui, am admirat florile, copacii impresionanți și păunii lăsați în libertate pe iarbă, dar nu ascundem faptul că grădina era oarecum un pic prea barocă, prea încărcată de elemente. Într-un cuvânt, aveam impresia că ni se oferea, vizual vorbind, prea mult, prea concentrat, într-un spațiu relativ restrâns.Asta pentru ca să fim sinceri până la capăt și să nu exagerăm cu laudele.

Și, ca să vă convingem că acest loc merită să fie vizitat, vă mai spunem că a fost foarte iubit de Ernst Hemingway și că este și astăzi una dintre destinațiile favorite ale familiei regale britanice.

Dacă vreți să ajungeți vara asta la Lago Maggiore, insulele se pot vizita din 24 martie până în 22 octombrie 2017, pe perioada anotimpului rece excursiile fiind întrerupte.

4 thoughts on “Destinații de weekend în Italia: insulele de pe Lago Maggiore

  1. Ce vremuri, când mă plimbam și eu prin aceste locuri! Rămân o amintire de neuitat, la care mă gândesc cu mult drag și recunoștință pentru frumusețea care mi-a umplut sufletul.

  2. Felicitari pentru articol.
    E superba zona.
    Am fost de doua ori si m-as intoarce din nou.

    • Mulțumim mult! O o zonă superbă, ca și cele din jurul altor lacuri din Nordul Italiei: Lago di Como, Lago di Garda, Lago d’Iseo…

Leave a Reply

Name *
Email *
Website

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.