Carnaval 2016 la Parma

Nu am terminat bine de mâncat cozonaci (pandoro, panettone), nuga cu migdale (torrone, dulce tradițional de Crăciun) sau pantofiori de Sant’Ilario, că în magazine au și apărut minciunelele (chiacchere, dulciuri din aluat prăjite și pudrate cu zahăr vanilat, care se mănâncă în preajma Carnavalului). Anul acesta Paștele catolic este celebrat la sfârșitul lunii martie și, implicit, toate sărbătorile care îl precedă sunt cu mult mai devreme decât în alți ani.

Duminica trecută am asistat la parada carelor alegorice din Parma: culoare, muzică, voie bună și multă, multă energie pozitivă. Participanții (foarte mulți copii) și-au ales din timp temele și și-au pregătit costumele pentru defilare.

În ultimele zile din săptămâna de lăsata secului (giovedì grasso) în grădinițe, școli generale, cluburi, discoteci se organizează petreceri.

Dacă în localitățile turistice faimoase pentru Carnaval (Venezia, Viareggio, Cento, Fano, Acireale) atât carele cât și costumele sunt realizate în stil profesionist, în celelalte orașe totul este mai spontan, genul “făcut în casă”, participanții nefiind totuși cu nimic mai prejos. Personajele costumelor variază de la an la an în funcție de moda desenelor animate. Anul acesta sunt pe val: Masha și ursul, Minionii, personajele din Războiul stelelor, în timp ce în anii trecuți erau Pepa Pig sau Elsa.

În Parma, traseul carelor și personajelor este: Piazza Duomo, centru – Piazza Garibaldi, Parcul Cittadella. Către seară, pe străzi rămân doar bucățelele de confetti (în Italia se numesc coriandoli, confetti fiind bomboanele de migdale acoperite cu glazură), vopseaua de la spray-urile gumoase, spuma colorată și amintirea unei zile speciale.

Carnevale Parma DH 5442 Carnevale Parma DH 5464 Carnevale Parma DH 5486Carnevale Parma DH 5438Carnevale Parma DH 5528 Carnevale Parma DH 5540 Carnevale Parma DH 5542Carnevale Parma DH 5550Carnevale Parma DH 5496

Foto: Doru Haja din echipa “Jurnal de Navetist”

Leave a Reply

Name *
Email *
Website

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.