Ce am văzut la Expo2015

Arborele vieții, simbol al Pavilionului Italiei și punct central al Expoziției
În Italia se vorbește foarte mult în această perioadă despre Expo, un eveniment de talie mondială care aduce în Milano milioane de vizitatori. Am avut norocul să mă număr și eu printre aceștia, având ocazia de a mă convinge direct de ceea ce înseamnă o expoziție universală. Spun de la început că am fost cu treabă și că am făcut fotografiile cu telefonul, asta ca să nu îmi sară în cap vreun artist neînțeles că nu am prins nu știu ce unghi sau că lumina nu era potrivită.
Ce mi-a plăcut? În primul rând pavilionul Italiei. O construcție impresionantă, care va rămâne și după data de 31 octombrie, când manifestarea va lua sfârșit.

 

Pavilionul Italiei
Mi-a mai plăcut mult și spațiul Organizației Caritas, unul dintre puținele care abordează cu seriozitate tema evenimentului (“hrană pentru planetă, energie pentru viață”). Instalația de mai jos, realizată în 1973 de artistul german Wolf Vostell, prezintă pe același plan fizic dar antitetic ca semnificație, o mașină Cadillac și un zid format din pâini înfășurate în ziar, simbol a două lumi în contrast: pe de o parte consumismul și amenințarea păcii mondiale (mașina e încărcată cu arme) iar, pe de altă parte, foamea. Nu doar foamea de alimente, ci și foamea spirituală, pe fiecare foaie de ziar fiind scris mesajul: “lucrurile pe care nu le știți sunt cele care vă vor schimba viața”.
Am precizat deja că puține pavilioane abordează cu simț de răspundere tema hrănirii planetei, multe dintre ele fiind superbe din punct de vedere arhitectonic dar lipsite de propuneri sau de luări de poziție concrete.
Un obiectiv care nu trebuie ratat este cu siguranță Pavilionul zero. Încă de la intrare, vizitatorul este vrăjit de construcția de lemn care amintește de bibliotecile medievale dar în care, în loc de cărți, sunt aranjate sertare care adăpostesc memoria istorică a lumii. În încăperile următoare se pot vedea, printre altele: sala bursei de materii prime, imagini prin care se comunică mesajele expoziției sau etape din domesticirea animalelor.

Iată și câteva dintre pavilioanele țărilor participante:

Angola
Bielorusia

Unul dintre cele mai frumoase pavilioane este cel al Chinei:

China
Columbia
Coreea de Sud ne prezintă o idee originală, un pavilion de forma vaselor de ceramică tradiționale coreene.
Coreea
Ecuadorul surpinde prin perdelele de mărgele colorate care formează modele etnice locale.
Ecuador

Unul dintre cele mai vizitate este pavilionul Emiratelor Arabe Unite:

Emiratele Arabe

Germania se remarcă prin eleganță:

Germania

Japonia este una dintre destinațiile de mare interes:

Japonia
Kuwait
Malaezia

Moldova se prezintă destul de bine, singurul aspect negativ fiind acela că în interior era aproape gol, semn că încă mai aveau de lucru:

Moldova

Cel mai urât pavilion este cel propus de Monaco:

Pavilionul Nepalului este încă în lucru iar la intrare este amenajată o urnă pentru donații.

Nepal
Qatar

Turcia se prezintă foarte bine.

Turcia
M-a dezamăgit pavilionul Ungariei, drăguț la exterior dar enorm de plictisitor la interior. Ideea inițială era aceea de a reconstrui arca lui Noe însă în sala căptușită cu scânduri de lemn nu am văzut însă nicio aluzie la animalele din scena biblică.
Ungaria
Statele Unite
Vietnam

Pavilionul României, foarte bine poziționat, reproduce o casă țărănească. Cum ziua vizitei mele a coincis cu aceea a Președintelui Johannis, nu am avut bucuria de a-l vizita în interior. De fapt nu am trecut de poarta bine păzită de carabinieri, care a rămas închisă publicului de dimineață până la ora 17.00. Nu știu dacă protocolul Expo impunea astfel de măsuri sau doar bunele obiceiuri românești au blocat intrarea a mii de vizitatori….

În ciuda criticilor generale, mie mi-au plăcut pavilioanele corporate. Da, mi-au plăcut borcanele imense de Nutella, sticlele de Coca Cola și tractorul New Holland.
Vanke, pavilionul unei firme de construcții din China
Pavilionul UE
Coppini Arte Olearia, o insulă verde care reprezintă industria uleiului de măsline
Un colț din Pavilionul Cibus è Italia
New Holland
Spațiul dedicat Parmei în Pavilionul Cibus è Italia
Chioșcurile Nutella
Pavilionul Coca Cola
Până în octombrie voi reveni cu alte impresii de la Expo, unde cu siguranță voi avea ocazia de a ajunge destul de des.

7 thoughts on “Ce am văzut la Expo2015

  1. Pacat ca nu ai putut vizita pavilionul Romaniei, dar sper sa ai ocazia sa o faci.
    Imi plac cladirile si grija fiecarei tari de a veni cu idei originale in privinta arhitecturii. Dar, vorba ta, sunt importante si mesajele si ideile care isi propun sa faca din planeta un loc unde se poate trai mai bine.
    ne intereseaza in continuare povestiri de la Expo.

  2. Ah, ce frumos!
    Chinezii copiază și alta nu! Pavilionul Vanke e Guggenheim Bilbao, copiat apoi în Soumaya, muzeul din Ciudad de Mexico. Dar nu am venit să îi critic pe chinezi: voiam să vă întreb de clusterul cacao:)
    Cât a durat vizita aceasta? V-ați oprit să mâncați undeva?Cozi la nesfârșit?
    O prietenă a dat bir cu fugiții după ce, la invitația unei tinere cazace, a băut lapte de iapă. Zicea și ea că nu e chip să intri în pavilionul japonez.

  3. Nu am reușit să vizităm clusterele. Am reușit să trec în cele 5 ore pe care le-am avut la dispoziție doar prin Pavilioanele unde nu erau cozi la intrare, pe celelalte văzându-le doar din exterior.
    Am mâncat la camioanele americane, nu erau cozi, prețurile mi s-au părut rezonabile și mâncarea foarte bună.
    E o experiență foarte interesantă, merită să mergeți cel puțin o zi (pentru a vedea totul e nevoie de cel puțin trei zile).

  4. 🙂 Nu am reușit să povestesc aici despre tot ce am văzut, voi reveni cu alte episoade. E foarte frumos să vezi originalitatea și inventivitatea multora dintre țările participante.
    Pe alocuri am avut însă impresia că mă aflu într-un parc de distracții în care sunt plasate butaforii ieftine.
    Sper ca până în toamnă să se remedieze toate problemele inerente oricărui început.

  5. prietena de care îți povesteam înainte a văzut 6 pavilioane pe zi și a petrecut mai multe zile acolo, plus că se va și întoarce (ea e norocoasă, soțul ei lucrează la EXPO). Alți prieteni au zis că se duc pentru o săptămână. În afară de pavilioane or mai fi și evenimentele.
    De ce nu am eu rude la Milano? 🙂

  6. Cata inventivitate! Cred ca m-as plimba ore in sir ca un copil gura-casca pe acolo, imi plac multe proiecte si idei de acolo.

  7. […] mai sunt amănunte de remediat însă tot din experiență pot să vă spun că la deschiderea EXPO 2015 încă se mai vopseau […]

Leave a Reply

Name *
Email *
Website

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.