Reportaj fotografic: Piaţa Ovidiu şi maşinile de altădată – “Mai ….clasic 2014” Retromobil Club Romania

Primul eveniment important desfăşurat în Piaţa Ovidiu recent renovată a fost intitulat de către organizatori: “Mai …clasic 2014”. Pentru că ne-a plăcut ideea, l-am urmărit pas cu pas. Am asistat la o impresionantă desfăşurare de maşini şi încă de la început o să spunem că în ansamblu ne-a plăcut modul de organizare şi că această iniţiativă s-ar putea îmbunătăţi şi transforma într-o tradiţie importantă pentru oraş. 
Promovarea s-a realizat în proporţie de 90% cu ajutorul reţelelor de socializare, fapt ce a condus la o prezenţă a publicului destul de redusă, comparativ cu alte ţări unde un astfel de eveniment atrage vizitatori şi de la sute de kilometri distanţă. Este adevărat că nici vremea nu a ţinut cu organizatorii, prognozele anunţând ploaie pe toată durata expoziţiei.
Poate că dacă una dintre maşinile de epocă constănţene ar fi umblat o săptămână pe străzile oraşului cu un megafon (ca al acelora de la “haine de piele”- constănţenii ştiu despre ce vorbim-) ca să anunţe evenimentul,  piaţa ar fi putut să fie plină cu vizitatori pentru că locaţia şi exponatele chiar merită un public mai numeros. 
Exponatele, 28 la număr, au ajuns în piaţă în seara dinaintea evenimentului. Un gest de o eleganţă aparte a fost acela al posesorilor de maşini, care au postat sub fiecare vehicul câte un carton pentru a proteja piaţa de eventualele scurgeri de uleiuri…BIG LIKE! În rest, la lumina felinarelor din piaţă şi a ploii, toate maşinile arătau senzaţional. 
Un minus- din punctul nostru de vedere- a fost aranjarea maşinilor în piaţă, acestea fiind mult prea înghesuite. Locaţia permitea expunerea pe o suprafaţă mult mai mare astfel încât fiecare exponat să “respire” şi să poată fi admirat/fotografiat de vizitatori. Probabil că din raţiuni de siguranţă s-a optat pentru această comasare însă ea nu a făcut decât să scurteze vizita privitorilor. 
Atmosfera a fost deosebită: pe lângă aerul istoric al pieţei Ovidiu şi al maşinilor expuse, a fost întregită de muzică din alte timpuri precum şi de vestimentaţia retro a unor participanţi la eveniment.  
Restaurantele din zonă au intrat şi ele în acest joc, astfel că Restaurantul Pizzico a fost gazdă pentru automobiliştii participanţi dar şi pentru cei care s-au plimbat printre exponate, restaurantul “La Histora de Argentina” a propus un meniu special din Cartea de bucate a Principesei Margareta, pe care l-a denumit “Meniul Regelui”, în timp ce restaurantul cu specific românesc “La Ana şi Ion”  îşi îmbia clienţii cu ciorbă de somn proaspăt, proaspăt şi alte bunătăţi autohtone. 
Ne-am întâlnit şi cu o parte dintre cei care au promovat evenimentul prin bloguri sau pe paginile de facebook: Diana de la Constanta Free Tour, Zetu de la Urban Constanta şi Ovidiu Oprea

Am remarcat un aer retro, în ton cu maşinile expuse, la colecţionarii constănţeni Gabriel Bălan şi Dumitru Chirea, care se bucurau de succesul pe care îl aveau “copiii lor de suflet”. 


Organizatorul evenimentului, domnul Gabriel Bălan, preşedintele secţiei RCR – Vehicule istorice antebelice, a prezentat trofeul pus în joc pentru cea mai frumoasă dintre maşinile participante. În urna prezentă în piaţă au fost strânse voturile vizitatorilor iar la sfârşitul articolului veţi putea vedea şi maşina câştigătoare.

Startul competiţiei a fost dat prin dezvelirea unei maşini Morris Minor 1929 nerestaurate, care a aparţinut Regelui Mihai.

Pe podiumul din faţa statuii lui Ovidiu au urcat rând pe rând toate cele 28 de maşini participante la expoziţie iar proprietarii acestora au făcut prezentarea acestora.

Spre după-amiază atmosfera s-a animat vizibil, toată lumea fiind ocupată cu fotografierea maşinilor mai mari sau mai mici.

La final ne-am bucurat pentru că preferata noastră a câştigat trofeul. Este vorba de cea mai mică maşină aflată în expoziţie, sosită de la Buzău, un MG TD din anul 1952, care a reuşit să adune cele mai multe voturi şi astfel să se impună în faţa mult mai vânjoaselor Cadillac.

În final îi felicităm pe organizatori, pe participanţi şi pe toţi cei care au făcut posibil ca acest eveniment să readucă la viaţă Piaţa Ovidiu. 

4 thoughts on “Reportaj fotografic: Piaţa Ovidiu şi maşinile de altădată – “Mai ….clasic 2014” Retromobil Club Romania

  1. Ah, expoziția aceasta e ca și cum aș pune laolaltă plimbările prin Mexic și vizita la Muzeul Fiat de la Torino: niște bijuterii, nu alta, exponatele! Cu speranța că o să ajung să am o Isotta Fraschini galben-vanilie, vă salut și mai aștept povești.

  2. Mulţumim! La următoarea ediţie te aşteptăm la Constanţa!

  3. […] acest fotoreportaj cu o fotografie de la prima ediție a „Mai…Clasic 2014”. Salutam atunci începutul unui eveniment interesant și speram ca el să continue. Iată că am […]

  4. […] acest fotoreportaj cu o fotografie de la prima ediție a “Mai…Clasic 2014”. Salutam atunci începutul unui eveniment interesant și speram ca el să continue. Iată că am […]

Leave a Reply

Name *
Email *
Website

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.