În Cremona, oraşul viorilor, de ziua eliberării

 Am ajuns în Cremona pe 25 aprilie, în zi de sărbătoare.  Am parcat maşina nu departe de centrul oraşului şi am decis să mergem pe jos, descoperind un oraş adormit, cuprins de o amorţeală căreia nu reuşeam să îi găsim vreo explicaţie. La un moment dat, pe când ne apropiam de piaţa principală, am început să auzim sunete de tobe şi strigăte ale manifestanţilor, ce se  intensificau din ce în ce mai mult.
În piaţa Domului şi pe străzile adiacente părea că s-a revărsat toată populaţia oraşului, ieşită să sărbătorească un moment istoric: în urmă cu mulţi ani, la 25 aprilie 1945, în urma revoltelor şi mişcărilor de rezistenţă ale partizanilor, a fost înlăturat din Italia regimul fascist. Pe data de 25 aprilie, în fiecare an, începând cu anul 1946, Italia sărbătoreşte sfârşitul dictaturii lui Mussolini şi al celui de-al doilea război mondial.
Am văzut aşadar o mare de oameni, cu steaguri ale diferitelor mişcări politice sau ale sindicatelor şi cu pancarte pe care erau scrise lozinci împotriva războiului. Ce m-a surprins? Mulţimea de steaguri de culoare roşie.  Am văzut chiar şi un steag al Partidului Comunist Italian şi mi-am amintit că în România, imediat după revoluţie, a fost interzis prin lege ca vreun Partid să poarte acest nume, pentru a se stopa orice intenţie nostalgică a vreunui fost activist. În aer răsuna un cântec foarte cunoscut, care mi-a plăcut dintotdeauna, dincolo de orice ideologie politică, este vorba despre “O Bella Ciao!” pe care îl puteţi asculta aici, în interpretarea lui Giorgio Gaber:  http://www.youtube.com/watch?v=Kyj2N4uYOk0

Oraşul (72.000 locuitori) e situat în Sudul Regiunii Lombardia, la o distanţă de circa 30 km de Piacenza, 65 km de Mantova, 50 km de Lodi, 50 km de Brescia, 56 km de  Parma şi 85 km de Milano. Cremona este cunoscută în lume drept “Oraşul Artei şi al Muzicii”, în special datorită meşterilor creatori de viori, care de-a lungul secolelor au menţinut această tradiţie. Printre aceştia, putem aminti nume ca Amati, Guarnieri sau Stradivari.
Antonio Stradivari
Puteţi începe vizitarea oraşului din Piaţa Centrală, Piazza del Comune, una dintre cele mai frumoase pieţele medievale din Italia, unde puteţi admira: Domul, Il Torrazzo (turnul-clopotniţă al Domului), Il Battistero, La Loggia dei Militi şi Il Palazzo del Comune.
Palazzo del Comune

Palazzo del Comune– a fost construit începând cu anul 1206, pe parcursul mai multor decenii. De-a lungul vremii a avut numeroase intervenţii de extindere, printre care poate fi amintită cea din anul 1245, când structura iniţială a fost lărgită cu introducerea a trei noi aripi de clădire. Astăzi Palatul găzduieşte sediul primăriei, la primul etaj existând o interesantă colecţie de viori, adevărate capodopere, semnate de Nicolò Amati, Antonio Stradivari, Giuseppe Guarnieri şi Girolamo Amati.

Loggia dei Militi
Loggia Dei Militi e un exemplu de arhitectură civilă gotico-lombardă, destinaţia sa iniţială (la 1292) fiind aceea de a găzdui întrunirile căpitanilor miliţiilor orăşeneşti. Din alte surse aflăm că această clădire găzduia Societatea Miliţilor, din care făceau parte cei mai bogaţi şi puternici locuitori ai Cremonei.
Torrazzo şi Dom
Torrazzo, ceas astronomic
Torazzo– Clopotniţa sau Turnul Domului- reprezintă simbolul Cremonei. Cu o înălţime de 121 m, este cea mai înaltă clopotniţă zidită din Europa. Structura sa este constituită dintr-o bază pătrată cu coş dublu (adică două turnuri suprapuse), în interiorul căruia se înalţă scara cu 500 de trepte, evident una dintre cele mai lungi şi dificil de urcat din Italia. Dacă faceţi faţă urcuşului şi ajungeţi în vârf, veţi avea parte de o privelişte de neuitat, cu o vedere panoramică atât asupra oraşului cât şi a împrejurimilor acestuia.
Din partea externă a Clopotniţei se află unul dintre cele mai mari ceasuri astronomice din lume (realizat în jurul anului 1580), care, printr-un mecanism deosebit de complex, indică orele, zilele, lunile, fazele lunii, eclipsele de soare şi de lună şi conjuncturile zodiacale. 
Domul – capodoperă a perioadei medievale, este cel mai important locaş de cult al oraşului, o capodoperă a perioadei medievale ce îmbină în mod armonios un concentrat de stiluri arhitectonice. 
Battistero, imagine din Torrazzo

Battistero di San Giovanni este cel mai amplu Battistero din Italia: are un plan octogonal, o lungime de 34 m şi un diametru de 20,50 m. A fost ridicat în anul 1167, pe latura sudică, în Piazza del Comune, lângă catedrală (dom).

Vedere panoramică din Torrazzo
Vedere din Torrazzo

Ce puteţi cumpăra din Cremona:
 “torrone”, un fel de halviţă cu consistenţă mai tare;
–  “mostarda cremonese”– un condiment din fructe în sos de zahăr şi esenţă de muştar, ce se consumă mai ales iarna, cu carne fiartă sau în combinaţie cu brânzeturi (mai multe informaţii şi sursă foto găsiţi aici http://www.alimentipedia.it/mostarda-di-cremona.html );
o vioară. De ce nu? noi ne-am mulţumit cu un magnet de frigider reprezentând o vioară din lemn în miniatură, sculptată manual.

Alte imagini din Cremona:

Dacă vreţi să vedeţi un orăşel mai puţin cunoscut de turismul de masă, vă recomand să vizitaţi Cremona, o adevărată bijuterie.

2 thoughts on “În Cremona, oraşul viorilor, de ziua eliberării

  1. Cremona e un orasel dragut. Am fost intr-o zi frumoasa de primavara, cand piata centrala era inundata de flori.
    Am vizitat Palatul Comunal si colectia de viori. Paznicul ne-a povestit ca, in fiecare luna, un violonist le scoate din vitrina si canta la ele, ca sa le intretina in stare de functionare.

  2. Cred că era frumoasă piaţa plină de flori. Am înţeles că în toamnă se desfăşoară "Il Festival del Torrone", mi-ar plăcea să revin:))

Leave a Reply

Name *
Email *
Website

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.