Raiul e un loc pe pământ (III): Portovenere

Din portul La Spezia, cu maşina, cu autobuzul sau cu vaporaşul, puteţi ajunge în scurt timp în Portovenere, o minune răsărită din piatră, sursă de inspiraţie pentru poeţi, scriitori şi pictori.

Am vizitat Portovenere în toate anotimpurile anului şi de fiecare dată     m-a fascinat în aceeaşi măsură.

(Portul La Spezia)


Marea e presărată cu  numeroase ambarcaţiuni, de la bărcile micuţe ce aşteaptă cuminţi ancorate în port, la navele mai mari prevăzute cu numeroase accesorii,cum ar fi un tobogan.

Casele de pe coastă se înalţă semeţe, ca nişte ziduri de apărare ale unei cetăţi.

Apar la orizont siluetele bisericii S.Pietro şi a Castelului –din al cărui balcon poţi admira peisajul golfului.

Puteţi privi marea prin ferestrele croite în piatră. Plăci comemorative amintesc de pasiunea lui Byron pentru aceste meleaguri, care l-au inspirat şi pe poetul Eugenio Montale (premiu Nobel pentru literatură).

Vă puteţi plimba pe străduţele înguste, pline de magazine ce comercializează articole de souvenir, produse alimentare şi de artizanat specifice zonei.  Nu rataţi să cumpăraţi: foccaccia di Recco (cu brânză) şi un borcan cu pesto genovese.

În Portovenere timpul s-a oprit în loc, imaginile fiind parcă desprinse dintr-un film cu accente retro.


2 thoughts on “Raiul e un loc pe pământ (III): Portovenere

  1. Da, frumoasa zona…
    Daca tot esti in Genova, iti recomand sa te abati si un pic mai spre Franta, tot pe coasta.
    Sunt foarte multe orasele micute si foarte cochete: Cervo (neaparat sa bei un suc la terasa restaurantului Serafino- are o priveliste senzationala); Diano Marina este iar un orasel frumos; Imperia si mai toate dupa Imperia. San Remo parca nu e atat de pitoresc ca celelalte.

  2. Mulţumesc, Vlad, am trecut de câteva ori prin zonă, în drum spre Coasta de Azur sau pentru a continua până în Barcelona, dar când eşti pe autostradă nu te înduri să ieşi ca să vizitezi localităţile de pe traseu. Data viitoare ne facem timp şi ne oprim, mulţumim de sugestii.

Leave a Reply

Name *
Email *
Website

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.