Carnavalul de la Viareggio, 2022

Pe data de 20 februarie 2022 a avut loc, la Viareggio, deschiderea oficială a manifestărilor dedicate celebrului Carnaval. După ce în 2021, din cauza pandemiei, Carnavalul din iarnă a fost anulat, a fost organizată în toamna aceluiași an o ediție specială, în format redus, cu accesul publicului în număr limitat.

O superbă zi însorită de sfârșit de iarnă, învăluită în speranța unei reveniri la normalitate, a adus pe faleza din Viareggio multă veselie și un spectacol impresionant în care mii de figuranți s-au întrecut în muzică, dans, costume colorate. În săptămâna următoare evenimentele s-au precipitat, tot ceea ce părea o provocare s-a dovedit a fi cel mai groaznic scenariu pe care nu ne-am gândit vreodată să îl putem trăi în Europa. De atunci, urmărim cu mare atenție evoluția situației și încercăm să-i ajutăm, fiecare după posibilități, pe cei puși la grea încercare.

Am ales să scriem acest articol ca mărturie istorică a unui eveniment aflat la granița temporală în care se întrepătrund sfârșitul pandemiei și începutul războiului dintre Rusia și Ucraina.

Câștigătorul acestei ediții a fost desemnat pe data de 12 martie 2022. Este vorba despre carul de categoria întâi “Il Sognatore” (trad. “Visătorul”), care, prin figura personajului Don Quijote, ne îndeamnă pe toți să nu ne lăsăm bătuți în fața greutăților de orice fel. Morile de vând din fundal reprezintă pandemia dar și alte provocări ale vieții care nu trebuie să ne doboare, iar atunci când suntem la pământ, trebuie să ne adunăm energiile și să mergem mai departe, continuându-ne visul, așa cum face Don Quijote.

Un alt car care nouă ne-a plăcut foarte mult a fost “La formica e la cicala” (trad.”Furnica și greierele”), o interpretare modernă a fabulei lui Esop. Neobosita furnică, pe lângă faptul că toată vara se ostește să strângă cele necesare pentru a face față iernii, este și foarte atentă la respectarea normelor de protecția muncii.

Carul “Dotti medici e sapienti”(“Medici învățați și înțelepți”) aduce în prim plan figura medicilor care în perioada pandemiei au avut un rol foarte important în spațiul public, unde au lansat diverse teorii privind evoluția și transformarea virusului.

“La festa dei folli” (trad.”Petrecerea nebunilor”) prezintă o lume în care valorile sunt răsturnate. Un personaj care știe să se reinventeze este cântărețul Achile Lauro, un artist excentric care se prezintă pe scenă deghizat în papă, rege sau în alte figuri importante.

“Reset” (trad”Resetare”) trage un semnal de alarmă asupra modificărilor climatice care duc la topirea rapidă a ghețarilor, punând în pericol viața animalelor. Până nu e prea târziu, să încercăm să pornim de la zero.

“Il Futuro? Un’ipotesi” (trad. “Viitorul? O ipoteză”) aduce în prim plan un scenariu îngrijorător privind viitorul pe care îl pregătim pentru copiii noștri din cauza comportamentului nostru iresponsabil. Copilul reprezentat pe carul alegoric privește către viață însă existența lui este în pericol, amenințată de personaje înfricoșătoare.

“Manipulation” (trad.”Manipulare”) atenționează asupra faptului că mesajele transmise prin intermediul mass media sau prin rețelele de socializare pot fi transformate în instrumente de manipulare care fac să treacă drept adevăr informații care în realitate sunt false. Pentru a ne proteja de aceste pericole avem însă la îndemână capacitatea noastră de a selecta ceea ce ni se transmite, trecând totul prin filtrul privirii, gândirii și al sentimentelor.

“E quindi uscimmo a riveder le stelle” (trad.”Și am ieșit să vedem din nou stelele”) e o reprezentare romantică și sensibilă a revenirii la normalitate după pandemia de Covid-19: oamenii se îmbrățișează din nou, dansează și se bucură de viață.

“Homogeneity” ne amintește că femeile și bărbații se nasc egali în drepturi dar în multe zone ale lumii acest aspect este ignorat.

Câștigător la categoria a II-a este “Quinto comandamento” (trad.”A cincea poruncă”). Ca o presimțire a războiului dintre Rusia și Ucraina, acest car alegoric, prin cele trei personaje înfricoșătoare care răspândesc teroare și moarte, ne amintește de una dintre cele zece porunci: “să nu ucizi”.

“Voglio una vita decovizzata” (trad. “Vreau o viață fără Covid”) pleacă de la un celebru cântec al lui Vasco Rossi, “Voglio una vita spericolata” și e un adevărat manifest împotriva virusului.

Și pentru că la carnaval sunt criticate personajele politice faimoase în acel moment, anul acesta nu puteau lipsi Joe Biden, Președintele Statelor Unite, și Christine Lagarde, Președinta BCE.

Carnavalul de anul acesta poate că nu a avut forța explozivă a edițiilor trecute și ni s-a părut mai puțin distractiv decât de obicei. Am văzut multe personaje întunecate, apocaliptice, precum și multe mesaje îngrijorătoare. Cei doi ani de pandemie și-au pus amprenta și în acest domeniu, toți am fost puși la încercare, însă evenimentele de divertisment trebuie să ne ajute să trecem peste traume, oferindu-ne două ore de normalitate și de bună- dispoziție și, nu în ultimul rând, trebuie să ne dea un mesaj de speranță.

Leave a Reply

Name *
Email *
Website

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.