În viață, ca în piață: il mercato del Quadrilatero, Bologna

Bologna este cunoscută drept “la dotta, la grassa, la rossa, la turrita”: “la dotta” (culta, erudita), datorită prezenței aici a celei mai vechi universități din lume (ce datează din 1088), “la grassa” (grasa) , datorită specialităților culinare apreciate în toată lumea (mortadella, sosul ragù bolognez, tortellini), “la rossa”, pentru orientările politice de stânga, dar și datorită culorii roșietice a cărămizilor clădirilor din centru, “la turrita”, datorită celor o sută de turnuri care pe vremuri se ridicau către înălțimi, dintre care s-au păstrat până astăzi cele două din centru, la Torre degli Asinelli și Garisenda.

Plimbarea noastră începe în Piazza Maggiore și continuă pe străduțele din imediata apropiere, în centrul vechi, unde timpul pare că s-a oprit în loc. Prăvăliile cu tot soiul de mărfuri se deschid larg cu tarabe care umplu străduțele. Oameni de toate vârstele, de o eleganță aparte, fac cumpărături, se plimbă, iau un aperitiv sau se opresc să își salute prietenii, într-un furnicar plin de viață cum numai în Italia poți să întâlnești.

Fructe și legume proaspete, flori de sezon, paste, carne, pește, vinuri, dulciuri, cu o prezentare excelentă, satisfac cerințele tuturor clienților, chiar și pe ale celor mai exigenți.

Ne continuăm plimbarea în Mercato di Mezzo, un alt loc deosebit care nu trebuie ratat într-o incursiune în centrul orașului.

Imaginile de mai sus au fost surprinse într-o zi de sâmbătă, în luna februarie a anului 2022. Am preferat să lăsăm fotografiile simple, neprelucrate, cu umbre și poate cu erori, pentru a reda cât mai fidel un moment de viață adevărată. Măștile de pe chipurile oamenilor, prețurile crescute din cauza scumpirilor, sunt câteva detalii care vin să documenteze această perioadă istorică.

Leave a Reply

Name *
Email *
Website

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.