În viață, ca în piață: prin piețele din Catania

Ideea ilustrării cu imagini a unor mici fragmente de viață surpinse în piețele prin care am trecut în călătoriile noastre ne-a venit în urma înscrierii pe un grup de facebook din care fac parte oameni tare simpatici și plini de entuziasm, intitulat “Piața, sufletul orașului”, în care sunt împărtășite imagini și impresii din piețe, târguri, talciocuri și iarmaroace.

Pentru că numeroasele voastre reacții ne fac să credem că și vouă vă plac mult piețele, vom continua în acest articol cu prezentarea celor din Catania, Sicilia, pe care le-am vizitat la sfârșitul lunii decembrie 2019.

Este vorba de două piețe cu lungă tradiție, A Fera o Luni (Târgul de luni, pentru că inițial se ținea doar în zilele de luni) și A Piscaria (Târgul de Pește).

Anghile mișcătoare, bucăți enorme de ton, conopidă mov, fructe exotice, grămezi de migdale prăjite, păreau toate ieșite dintr-un imens corn al abundenței, cu scopul precis de a ne tenta și a de ne face să ne oprim din drum.

Mutându-ne din zona piețelor în cea a micilor magazine cu obiecte de souvenir, am remarcat cerceii lucrați în piatră de lavă vulcanică și superbele vase și obiecte de ceramică. În Sicilia se pot observa la tot pasul, pe balcoane și în grădini, vase de flori reprezentând un cap de femeie și unul de bărbat, acesta din urmă fiind de cele mai multe ori vopsit în culori închise.

Legenda spune că în jurul anul 1000, pe vremea când Sicilia se afla sub ocupație arabă, trăia în cartierul Kalsa din Palermo o fată extrem de frumoasă, pe care tatăl său nu o lăsa nici să iasă din casă, de frică să nu o răpească cineva sau să îi facă vreun rău. Fata stătea cât e ziua de lungă pe balcon, unde își îngrijea florile. Într-una din zile, văzu trecând pe stradă un tânăr maur, privirile lor se încrucișară și fu dragoste la prima vedere. Ea îl iubea pe zi ce trece tot mai mult, fără a avea însă habar un amănunt foarte important: tânărul era căsătorit în țara lui și avea și copii. Când fata a descoperit secretul iubitului său, care dealtfel intenționa să se întoarcă acasă, în Orient, cu o furie de neoprit, a luat o spadă și i-a tăiat gâtul. I-a luat apoi capul, l-a transformat într-un vas, în care a semănat busuioc pe care îl îngrijea cu pasiune și îl stropea cu lacrimile sale. În felul acesta, tânărul urma să rămână pentru totdeauna al ei.

Leave a Reply

Name *
Email *
Website

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.