Ravenna, orașul mozaic

Când ajungi în acest oraș nebătătorit de turiștii amatori de destinații clasice, ai senzația că te afli într-un imens mozaic strălucitor. Poate niciun alt oraș nu-și evidențiază mai bine ca Ravenna brandul său local, clădit plăcuță cu plăcuță, ca într-un imens caleidoscop. Mozaicurile împodobesc principalele biserici și monumente de pe întreg traseul turistic dar le poți găsi la tot pasul, în locuri unde nu te aștepți: în indicatoarele străzilor, pe băncile publice sau în aplicații decorative la intrarea în clădiri.

Capitală a trei imperii între secolele al V-lea și al VIII-lea, (a Imperiului Roman de Occident, a Regatului lui Teodorico și a Imperiului Bizantin), care au lăsat importante vestigii și monumente paleocreștine și bizantine, Ravenna are 8 situri incluse de UNESCO în patrimoniul umanității: Basilica San Vitale, Mausoleul Gallei Placidia, Baptisteriile Arianilor și Ortodocșilor, Basilicile Sant’Appolinaire Nuovo și Sant’Appolinaire in Classe, Capela Arhiepiscopală și Mausoleul lui Teodorico.

Pe câteva dintre acestea, situate în aceeași zonă, le puteți vizita achizionând un singur bilet. În prezent sunt luate măsuri de siguranță suplimentare pentru combaterea răspândirii epidemiei de Covid-19 iar pentru a putea vizita obiectivele indicate, vizitele trebuie rezervate anticipat.

Începem traseul nostru virtual cu Bazilica San Vitale, construită în timpul domniei Împăratului Iustinian, și sfințită în anul 547 d.C. de către Episcopul Massimiliano. Biserica impresionează prin măreția sa impunătoare și prin frumusețea mozaicului care îi reprezintă pe Isus împreună cu arhangelii Mihai și Gavrilă, dar și pe împăratul Iustinian și pe soția sa Teodora.

În același perimetru se află un alt obiectiv Important, este vorba despre Mausoleul Gallei Placidia, un monument funerar creștin care celebrează viața eternă de după moarte. Clădirea simplă la exterior nu anticipează nicicum frumusețea copleșitoare de la interior. Cupola, de un albastru intens simbolizând cerul, este iluminată de cele 570 de stele aurii și de crucea creștină care se înalță glorios în întuneric.

Baptisteriul Ortodocșilor sau Nevonian este un omagiu adus botezului creștin. Impresionante sunt mozaicele de pe cupolă, care se împart în trei zone: prima este cea centrală, reprezentând scena botezului lui Isus, apoi, în cea de a doua zonă, îi avem cei 12 apostoli, în frunte cu Petru și Pavel. Al treilea brâu prezintă imagini din grădina cerurilor, la care au acces doar cei care au primit taina botezului.

Bazilica Sf. Appolinaire Nuovo  a fost înființată la începutul sec. al VI-lea, fiind dedicată inițial cultului arian. La jumătatea sec. al VI-lea devine de rit ortodox, în urma cuceririi de către Imperiul Bizantin. Dintre scenele reprezentate în mozaicurile bisericii ies în evidență cele 26 reprezentări cu scene din viața lui Isus, de la nașterea sa, trecând apoi prin viața adultă și minunile pe care le-a făcut, apoi suferința și renașterea sa.

Pentru că era inclus în biletul unic, am intrat și la Muzeul Episcopal (Museo Arcivescovile), pe care nu ni-l imaginam atât de interesant. În primul rând, am admirat Capela Arhiepiscopală, construită și împodobită cu mozaic între anii 494 și 519. Un exponat care mi-a atras atenția în timpul vizitei a fost jilțul din fildeș al papei Massimiano care datează din sec.al VI-lea.

Bazilica Sf. Appolinaire in Classe, situată la 8 km de oraș, a fost ridicată în sec.al VI-lea în cinstea primului episcop al Ravennei, Sant’Apollinaire. Întregul ansamblu impresionează vizitatorul prin maiestuozitatea și eleganța formelor și prin frumusețea și luminozitatea mozaicurilor: în centrul imaginii este reprezentat sfântul, înconjurat de 12 oi iar de la înălțime domină imaginea crucii proiectată pe un cer luminat de 99 de stele.

Ravenna este însă faimoasă nu doar pentru mozaicurile sale ci și pentru că aici se află mormântul poetului italian Dante Alighieri (1265-1321), care a fost exilat la Ravenna în perioada dinanintea morții sale.

Într-o plimbare prin oraș treceți neapărat prin Mercato Coperto, fosta piață, unde puteți asista la o demonstrație despre cum se pregătesc pastele de casă.

Dacă ați obosit între un obiectiv cultural și următorul, opriți-vă în Piazza del Popolo, la o granita răcoritoare sau la un Aperitivo.

În ce privește mâncarea, vă recomandăm Piadina Romagnola, un produs recunoscut ca IGP, un fel de lipie cu diverse umpluturi (preferata noastră este stracchino, prosciutto crudo e rucola).

Pentru cazare, puteți opta pentru unul dintre sutele de hotelul din zona Mării, sau, dacă vreți să aveți un sejur de neuitat, alegeți un apartament în regim de Residence de lux.

Și pentru că ați ajuns la Ravenna, merită să mergeți o zi la Parcul de Distracții Mirabilandia, care va fi apreciat în special de cei mici. Anul acesta sunt numeroase noutăți, printre care amintim zona dedicată motocicletelor Ducati.

One thought on “Ravenna, orașul mozaic

  1. Foarte frumos, sper sa ajung sa vizitez acest loc minunat.

Leave a Reply

Name *
Email *
Website

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.