Barcelona: ce poți face într-un weekend

Barcelona este una dintre cele mai îndrăgite destinații turistice europene, devenind în ultimii ani locul ideal atât pentru petrecerea vacanțelor dar și a unor perioade mai scurte de timp, a weekend-urilor sau a sărbătorilor. Clima blândă, clădirile și monumentele superbe, buna dispoziție a oamenilor de pe stradă, mâncarea delicioasă, sangria, sunt doar câteva dintre ingredientele care fac ca acest loc să fie atât de căutat de vizitatori din toată lumea.

Au trecut aproape zece ani de când am văzut Barcelona pentru prima dată și între timp s-au schimbat multe lucruri și nu toate în bine, având uneori senzația că orașul e oarecum o victimă a propriului succes, așa cum se întâmplă în mai toate locurile luate cu asalt de turiști (Roma, Veneția, Amsterdam). Pentru ca sejurul vostru aici să fie unul reușit, trebuie să vă programați din timp vizitele la obiective, să vă faceți un traseu pe care să bifați ceea ce doriți să vizitați, să faceți rezervări online, ca să fiți siguri că prindeți loc.

Vă vom enumera câteva dintre obiectivele de neratat într-un week-end în Barcelona

Casa Batllo’

Este una dintre clădirile cele mai frumoase ale Barcelonei, realizate în 1907 de către arhitectul Gaudì, la cererea unui bogat negustor de materiale textile. Construcția inițială (un bloc de locuințe) era deja ridicată în acest loc, fiind modificată ulterior, în forma actuală, de către marele artist care și-a pus amprenta inconfundabilă în realizarea celor mai mici detalii. Prin structura, culorile și decorațiunile sale, casa redă ideea mediului marin, predominant fiind albastrul în toate nuanțele sale. Plăcile de faianță multicolore din exterior strălucesc în bătaia razelor soarelui ca solzii unui pește gigantic. Motivul solzilor îl regăsim și în elementele de pe acoperiș, care redau imaginea unei creste de dragon.

Stâlpii de susținere din exterior se aseamănă cu adevărate oase, de aici și denumirea de “Casă a oaselor”. În interior, formele sunt rotunjite, la ferestre și pereți, iar prin vitraliile de la geamuri se reflectă o lumină în culori albăstrii, care transmite senzația de plutire într-un acvariu. Jocurile de lumini albăstrii se mențin și în curtea interioară, ai cărei pereți sunt decorați cu plăci de faianță strălucitoare, în tonurile apei mării.

O senzație deosebită veți încerca urcând pe acoperiș, unde puteți admira simpaticele elemente decorative realizate de Gaudì și panoramica întregului oraș.

Puteți admira casa din exterior, cel mai frumos moment fiind cel al apusului. Dacă doriți să o vizitați la interior, faceți rezervarea online pentru că este mult mai convenabil decât dacă vă procurați biletul pe loc, de la ghișeu. Costul vizitei este oricum destul de ridicat, 25 de Euro/pers, în care este inclus prețul unui audioguide.

Sagrada Familia

Este monumentul simbol al Barcelonei, a cărui construcție durează de mai bine de un secol. Terenul pe care se ridică a fost achiziționat în 1881 din donațiile credincioșilor iar proiectul cel mai important poartă semnătura arhitectului Gaudì. Partea exterioară a bisericii îi reprezintă pe Isus și pe Fecioara Maria, împreună cu apostolii și cu sfinții. Pe fațade e reprezentată viața de pe pământ a lui Isus, de la nașterea acestuia până la moarte. Biserica este compusă din mai multe fațade, realizate în stiluri diferite, în diverse perioade istorice.

Biserica poate fi vizitată gratis doar în timpul slujbelor dar locurile sunt limitate și timpul de așteptare destul de lung, de aceea este bine să vă organizați cu cel puțin o săptămână înainte și să vă achiziționați online biletul de intrare (preț 17 Euro/pers).

Piața Boqueria

Este piața cu produse alimentare, unul dintre locurile cele mai animate din oraș unde găsești specialități gastronomice locale, un adevărat spectacol construit pentru a-l fascina pe turist, în care își poate satisface orice curiozitate culinară, de la fructe de mare la sucuri colorate, jamboane imense, fructe exotice și produse de patiserie.

Prețurile sunt foarte abordabile, dar trebuie să fiți atenți că nu toate produsele sunt artizanale, unele fiind industriale, doar încălzite în fața clientului, ca de exemplu, fructele de mare pané. Nici sucurile de fructe nu sunt făcute pe loc și, în plus, parcă prea au toate culori vii, inoxidabile.

Nu vă pierdeți din ochi nici gențile pentru că Boqueria este unul dintre locurile unde au loc cele mai multe furturi.

Parc Guell

Situat în cartierul Gracia, Parcul Guell, a cărui construcție a început în 1900 și a durat paisprezece ani, a fost conceput inițial ca zonă rezidențială unde ar fi trebuit să se ridice mai multe locuințe. Arhitect principal a fost numit Gaudì, care a dat frâu liber imaginației în realizarea vilelor, zonei pieței publice sau a băncilor placate cu mozaic multicolor. Cele mai cunoscute elemente sunt salamadra și casele de la intrarea principală (Casa portarului). Din păcate, proiectul a fost abandonat la vremea respectivă din lipsă de cumpărători, partea realizată de Gaudì constituind doar 10% din suprafața totală a parcului.

Deși mulți ani a fost a putut fi vizitat gratis, acum un bilet de intrare pentru adulți costă 10 Euro, copiii de până în 6 ani intră gratis, în timp ce biletele reduse pentru copii de 7-12 ani și seniori (65 ani) costă 7 Euro. Vă recomandăm să vă faceți rezervare cel puțin cu o zi înainte.

Muzeul Picasso

Dacă iubiți arta și vreți să aflați mai multe despre evoluția uneia dintre cele mai importante figuri din istoria picturii, mergeți să vizitați muzeul Picasso, unde puteți vedea peste 4300 de tablouri realizate de marele pictor între 1890 și 1957. În costul biletului este inclus un audioghid, foarte util pentru cei care nu sunt foarte familiarizați cu stilul pictorului. Traseul prin săli reface viața artistului, de la primele lucrări din perioada adolescenței, până la cele din perioada maturității, într-o continuă căutare a tehnicii care l-a consacrat și cu care a rămas în memoria colectivă.

Biletul de intrare costă 12 Euro pentru adulți, 7 Euro pentru tinerii cu vârste cuprinse între 18 și 25 de ani, pentru studenți și seniori. Copiii au accesul gratuit.

Catedrala din Barcelona

Este unul dintre cele mai importante monumente în stil gotic catalan, situate în Cartierul gotic. Construită între anii 1298 și 1450, pe locul unei bazilici paleocreștine și al unei bazilici romane, catedrala impresionează prin structura sa maestuoasă. În interior, liniile arhitectonice sunt simple, însă nu lipsesc elemente impresionante, cum ar fi crucea de deasupra altarului, despre care se spune că ar fi făcătoare de minuni (legenda spune că, în timpul bătăliei din Lepanto din 1571 împotriva turcilor, Isus s-ar fi mișcat de pe cruce pentru a se feri de o salvă de tun). De pe terasa catedralei poate fi admirată panorama orașului.

În timpul slujbelor religioase poate fi vizitată gratis, în timp ce pentru vizitele turistice se plătește o taxă de intrare de 7 Euro (pentru toate obiectivele).

Rambla

Este bulevardul pietonal al Barcelonei, care se întinde de la Plaza de Catalunya până la statuia lui Cristofor Columb, situată în apropierea mării.

Statuia lui Cristofor Columb (1881) este amplasată la o înălțime de 60 de metri, reprezentându-l pe marele explorator îndreptat în direcția continentului american.

Rambla este locul cel mai dinamic al orașului, unde vă puteți opri să admirați clădirile din jur și să beți un pahar de sangria.

Fântâna Magică din Barcelona se află în zona Palatului Național, sediu al Muzeului Național de Artă al Cataloniei, și a fost construită, odată cu acesta, în 1929, cu ocazia Expoziției Universale. În timpul verii, în weekend, are loc un spectacol de lumini, muzică și jocuri de ape. Dacă acum zece ani am rămas impresionați de frumusețea momentului unic, anul acesta am fost dezamăgiți de muzica mult prea slabă și în general de tot spectacolul, greu de urmărit din cauza numărului excesiv al vânzătorilor ambulanți și al turiștilor needucați.

Cu complicitatea întunericului, mulți hoți de buzunare se înghesuiau în mulțime ca să profite de neatenția turiștilor distrați. Și pentru că vorbim de hoți de buzunare și de criminalitate în general, în Barcelona trebuie să fii foarte vigilent pentru că oriunde te poți trezi fără telefon sau fără portofel. Este o situație care efectiv le-a scăpat autorităților din mână. Ca să nu mai punem la socoteală magazinele din cartier unde nu primești bon la casă și comercianții fac prețurile după bunul plac, mai ales atunci când au de a face cu turiști.

Clădirile și monumentele din Centrul Orașului

Barcelona este un muzeu în aer liber, de aceea, în plimbarea voastră puteți descoperi la orice pas clădiri încărcate de istorie sau monumente realizate de sculptori cunoscuți la nivel mondial.

Casa Cuadro (Casa umbrelelor), fost magazin unde erau comercializate umbrele, este una dintre acestea. La înălțime se remarcă silueta unui dragon iar pe fațadă se remarcă elemente orientale, evantaie și umbrele.

Casa Milà (Pedreira) a fost construită de Gaudì între 1906 și 1912, la cererea unei familii înstărite din oraș iar din 1964 face parte din patrimoniul Unesco.

Cartierul Raval este zona multietnică a orașului, unde am avut surpriza să descoperim un monument de Botero, reprezentând o pisică uriașă.

Dacă sunteți însoțiți în vacanța voastră de cei mici, puteți merge la Acvariu sau la Zoo, pe care vi le recomandăm cu căldură, iar dacă veniți pe timpul verii, puteți merge să faceți o baie în mare pe plaja Barceloneta.

Nu pot lipsi din articolul nostru recomandările gastronomice.

Pentru o Paella adevărată, mergeți la Restaurantul Salamanca din zona Barceloneta, unde porțiile sunt generoase și prețurile convenabile, iar pentru o experiență deosebită vă recomandăm o cină în restaurantul El Nacional, unde puteți descoperi feluri de mâncare autentice din bucătăria catalană. Noi ne-am oprit în Zona Taperia, unde am luat un platou cu fructe de mare, completat ulterior cu porții de tapas pe care le aducea ospătarul.

Acestea sunt doar câteva dintre obiectivele pe care le puteți atinge în timpul unei mini-vacanțe la Barcelona. Veți spune că sunt multe, dar orașul are un trafic fluid, metrourile circulă foarte bine, ca tot transportul public de altfel, iar cu puțină organizare prealabilă în câteva zile puteți vedea tot ce v-ați propus. Media noastră, în vacanțe, este undeva între 25.000 și 29.000 de pași zilnic, deci cu încălțări comode și cu multă bună dispoziție puteți să vedeți multe locuri minunate.

2 thoughts on “Barcelona: ce poți face într-un weekend

  1. Am citit articolul. Felicitari!
    Anul trecut am revazut Barcelona si am avut aceiasi senzatie… multe s-au schimbat (si nu in bine).
    La fantana magica la fel, nu se auzea aproape deloc muzica…am crezut ca au probleme tehnice…
    Imi pare bine ca am vizitat pentru prima data orasul in urma cu vreo 13 ani… Barcelona de atunci o port eu in suflet…

    • Mulțumim mult! Barcelona are multe probleme politice interne și se pare că autoritățile sunt concentrate pe rezolvarea acestora, în detrimentul unui control mai sever pentru reducerea infracționalității. Atâta timp cât turiștii continuă să vină, nu își fac griji și e păcat pentru că orașul e cu adevărat senzațional.

Leave a Reply

Name *
Email *
Website

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.