Plimbare în Alsacia (Strasbourg și împrejurimile)

Am ales Alsacia ca destinație de călătorie aproape din întâmplare, pentru că ținta noastră principală era Europa Park, unul dintre cele mai frumoase parcuri de distracții din Europa. Pentru a-i mulțumi pe toți membrii familiei și pentru a reuși să îmbinăm aspectul ludic cu cel cultural și gastronomic al unei mini-vacanțe pe gustul tuturor, am stabilit “baza” la Strasbourg, oraș situat la granița dintre Franța și Germania, chintesență culturală a celor două țări.

Strasbourg

Am ajuns în Alsacia cu mașina, după șase ore de drum, traversând Nordul Italiei și Elveția. Strasbourgul, oraș cosmopolit din inima Europei, în care ordinea și echilibrul specifice civilizației germane se întrepătrund cu rafinamentul și spiritul boem francez, ne-a fascinat încă din primul moment. L-am străbătut la pas, cu admirație și nesaț, admirând fiecare străduță și fiecare unghi, care urmau să ne rămână tipărite în suflet pentru totdeauna.

Primul obiectiv vizitat a fost Catedrala Notre Dame de Strasbourg, situată în centrul orașului (Grande Île), cea mai veche și una dintre cele mai frumoase catedrale gotice din lume. Construcția acesteia a început în anul 1015 și a continuat timp de câteva secole, turnul fiind completat în anul 1878. Am rămas fascinați de frumusețea acesteia, de dantelăria sculpturii externe și de puterea evocatoare a momentelor biblice reprezentate pe fațada principală, în care predomină scenele din viața lui Isus. Catedrala din Strasbourg este renumită datorită ceasului astronomic, care în fiecare zi, la ora 12.30, pune în mișcare un mecanism care reprezintă procesiunea apostolilor. În interior, am rămas fascinați de jocul de lumini creat de vitraliile imense.

Nu am ratat ocazia de a urca  cele 332 de trepte, pentru a ajunge pe platforma superioară, de unde am putut admira întregul oraș. Doar lăsarea serii ne-a convins să destrămăm vraja care ne-a cuprins scrutând cu emoție și curiozitate fiecare casă desprinsă parcă dintr-o carte de basme.În piața catedralei am remarcat silueta Casei Kammerzell, dacă nu cea mai frumoasă, cu siguranță cea mai renumită din Strasbourg, construită în anul 1427 în stil renascentist de un bogat comerciant de brânzeturi, restaurată ulterior în 1589, în forma în care o putem vedea și în zilele noastre.Nu departe de Piața Catedralei se află Piața Gutenberg, care poartă numele celebrului inventator care a trăit timp de 10 ani în acest oraș. Piața Kleber, situată în vecinătate, este locul în care se desfășoară evenimentele culturale de anvergură și în care iarna este amplasat pomul de Crăciun.Zona cea mai pitorească din Strasbourg este însă Petite France, rămasă parcă suspendată în timp, undeva prin secolul al XVI-lea. Fostele case cu lemnărie aparentă ale morarilor, lemnarilor sau cojocarilor, care își construiseră ateliere în apropierea apei, continuă să ne fascineze și astăzi. Balcoanele și ferestrele împodobite cu flori vin să completeze o priveliște încântătoare.Nu puteam rata vizitarea Podurilor Acoperite, numite astfel de pe vremea când aveau acoperișuri. Cea mai bună vedere panoramică asupra acestora o puteți avea de pe terasa Barajului Vauban.Dacă veți decide să vizitați Strasbourgul pe traseul propus de noi, opriți-vă să vă recăpătați energiile într-o berărie, unde puteți savura o bere locală, alături de o felie de tarte flambée (specialitate alsaciană, un fel de lipie subțire acoperită cu sos de smântână și ceapă).

Strasbourgul, denumit și “capitala Europei”, găzduiește sediile unor importante instituții europene și internaționale, precum Parlamentul European, Consiliul European sau Curtea Europeană a Drepturilor Omului. De aceea, de pe traseul vizitei noastre  nu puteau lipsi aceste obiective importante, unde se iau decizii care influențează și soarta noastră, a românilor.În imediata apropiere se află Parc de l’Orangerie, unde vara puteți admira stoluri de berze, simbol al orașului și al Alsaciei.

Colmar

La numai 72 de km de Strasbourg se află Colmar, o bijuterie arhitectonică alsaciană, unde puteți ajunge cu mașina dar și cu trenul (la fiecare jumătate de oră pleacă trenuri din Strasbourg în direcția Selestat-Colmar).

Un bilet de vizită important pentru acest oraș al Alsaciei este grațioasa clădire a gării construite în 1905.Cea mai cunoscută personalitate originară din Colmar este cu siguranță Auguste Bartholdi, care a realizat Statuia libertății. În orașul său natal poate fi vizitat muzeul care îi poartă numele, amenajat în casa natală a sculptorului și pot fi admirate 9 statui/sculpturi realizate de acesta, amplasate în diverse puncte ale orașului.Care sunt obiectivele turistice de neratat într-un tur prin Colmar?Casa cu capete, fost sediu al bursei de vinuri,este o construcție neobișnuită, realizată în 1609, împodobită cu nu mai puțin de 105 măști grotești. Mica sculptură din vârf poartă semnătura lui Auguste Bertholdi.Cea mai impozantă clădire din Colmar este aceea a catedralei, cunoscută sub numele de Collégiale de Saint-Martin, a cărei construcție, începută în 1235, s-a încheiat în secolul al XIV-lea.Cele mai fascinante cartiere ale orașului sunt: Le Quartier des Tanneurs, Le Quartier de la Poissonnerie și La Petite Venise (Mica Veneție).Cea mai veche clădire din Colmar este Casa Pfister, ridicată în 1537 de către un pălărier îmbogățit în urma exploatării minelor de argint.Cel mai fotografiat punct al orașului este acest unghi surprins de pe podul din Mica Veneție.În apropiere se află Piața Acoperită, unde pot fi degustate specialități culinare locale.

Riquewir

Rămânem în atmosfera de basm a localităților din Alsacia și mergem să vizităm Riquewir, un sătuc de poveste, situat la numai 15 km de Colmar, unde se poate ajunge cu mașina sau cu autobuzul. Peisajul este încântător, prin Strada Vinului din Alsacia, unde sunt numeroase crame care fac degustări de vinuri și vânzare directă.Riquewihr este considerat unul dintre cele mai frumoase sate ale Franței și a constituit o sursă de inspirație pentru producătorul cinematografic al filmului de desene animate Castelul mișcător al lui Howl.

Europa Park

După cum spuneam la începutul articolului, scopul principal al călătoriei noastre a fost acela de a ajunge la Europa Park, situat în localitatea Rust din Germania, la aproximativ 55 de km de Strasbourg.Parcul este original prin împărțirea pe țări (europene, evident), fiecare dintre ele evidențiindu-se prin simboluri caracteristice. Tehnologie, adrenalină, design, sunt câteva dintre elementele care contribuie la realizarea unui spectacol de excepție. Nu știm dacă momentul ales (vacanța de Halloween) a făcut ca durata intrării la oricare dintre atracții să nu fie mai mică de o oră, însă putem să spunem că fiecare minut de așteptare a meritat pe deplin. Foarte folositoare din acest punct de vedere este aplicația parcului, care oferă informații în timp real despre durata de așteptare și oferă posibilitatea de a-ți personaliza un parcurs în funcție de preferințe. Având o experiență vastă în parcurile din Europa, putem spune că parcul german este la mare concurență pentru prima poziție pe podium cu Disneylandul parizian. Atracții pentru toate vârstele și gusturile, spectacole atractive, butaforie de calitate, organizare specific germană fac din acesta parc un punct de atracție deosebit de interesant pentru care trebuie să alocați două zile.Am lăsat la final cea mai interesantă atracție a parcului, WODAN, unul dintre cele mai înalte roller coastere din Europa, care se înalță până la aproape 40m, o adevărată bijuterie inginerească construită în totalitate din lemn. Senzația este total deosebită față de un montagne russe metalic, trepidațiile amplificând senzația de cădere în gol. Am ales să încercăm  această atracție aproape de ora de închidere a parcului însă, chiar și așa, timpul de așteptare a fost de aproape 2 ore!De remacat faptul că în parc prețurile la băuturi sunt exagerat de mari (apă plată 0,5l -3,30 Euro) și locurile din care se pot cumpăra destul de reduse. La capitolul mâncare atenția ne-a fost atrasă în zona Islandeză de somonul la grătar, care încerca să câștige bătalia cu cârnații germani. 

Gourmandises et Route des Vins d’Alsace

Ce specialități culinare puteți savura în Alsacia? În primul rând choucroute, adică varza acră, servită ca garnitură pentru cârnați sau ciolan de porc. Nu ratați o felie de tarte flambée, în fotografia de mai jos în varianta cu ciuperci, costiță și ceapă, pe sos de smântână. Unul dintre restaurantele  care propun specialități locale este Gruber, din centrul Strasbourgului.

La capitolul vinuri oferta este foarte bogată, așa că aveți de unde alege, în funcție de specialitatea gastronomică care vă va fi servită.Sperăm că v-am trezit dorința de a vizita Strasbourgul și orașele din împrejurimi și puteți deja să planificați următoarea vostră vacanță în Alsacia care ar putea fi, de ce nu, chiar de Crăciun, când casele sunt împodobite de sărbătoare, cu lumini și ornamente încântătoare, iar târgurile de sezon devin puncte de atracție pentru turiști din toată lumea. Avem o singură atenționare, care sperăm să nu vă descurajeze, zona nu este deloc una ieftină, așa că trebuie să luați în considerare cele mai mici detalii pentru a vă încadra în buget.

Leave a Reply

Name *
Email *
Website

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.