Rețete din Italia, de la food blogger Ilaria Bertinelli

Am asistat de curând la prezentarea ultimei apariții editoriale semnate de Ilaria Bertinelli, interpret de conferință și food blogger din Italia, câștigătoarea ultimei ediții a competiției Rice Food Blogger Contest “Chef  Giuseppina Carboni”, eveniment organizat de Risate&Risotti.Ilaria s-a năsut în Parma, într-o familie de agricultori, producători de Parmigiano ReggianoLa sfârșitul anului 2013 i-a fost publicată carteaUno chef per Gaia”, o carte de medicină narativă în care prezintă, prin intemediul rețetelor care au la bază alimente cu și fără gluten, cu indicarea numărului de carbohidrați, povestea familiei sale, după ce fiica ei Gaia, în vârstă de 6 ani, s-a îmbolnăvit de diabet de tip 1 și de boală celiacă. După ce în anul 2016 s-a clasificat pe locul al doilea la competiția  Rice Food Blogger Contest, în 2017 și-a încercat din nou norocul și, dintre sute de candidați, a fost desemnată câștigătoarea marelui premiu, care i-a adus și publicarea rețetarului “Food Blogger in Viaggio“, o carte din care nu aflăm nu doar rețete interesante ci și povești despre oameni deosebiți și locuri minunate. Nu este vorba despre o carte de bucate clasică, ci de una care oferă o speranță familiilor în care se află persoane intolerante la gluten și cu probleme de diabet. Fiecare rețetă conține, pe lângă ingrediente și mod de preparare, o notă privind numărul de carbohidrați la 100g de produs, un amănunt extrem de important pentru persoanele diabetice. Cele 40 de rețete prezentate sunt tot atâtea etape ale unei călătorii imaginare de-a lungul Italiei, unde întâlnim pasionați în ale gătitului, chefs, agricultori și producători de excelențe, într-un album fotografic ce degajă veselie și dorința de a petrece  clipe de neuitat împreună cu familia și cu prieteni dragi.Lansarea a avut loc într-una dintre sălile fermei unde se produce faimoasa brânză Parmigiano Reggiano, devenite neîncăpătoare în acea seară datorită celor circa două sute de participanți. Am remarcat prezența multor nume cunoscute în Italia în domeniul gastronomiei: Anna Maria Pellegrino – Președinta Asociației Naționale a Food Bloggerilor, Rossano Boscolo – Rector al Centrului Campus Etoile Academy, Nicola Bertinelli președintele Consorțiului Parmigiano Reggiano, Luca Puzzuoli – Promotor și organizator al competiției Risate&Risotti, Morena Maci- Chef, dar și a reprezentanților firmelor – sponsori care au pus la dispoziție produse și ingrediente pentru realizarea rețetelor și a cooking show-ului.Cei prezenți au putut să deguste și să interacționeze cu câțiva producători ai unor produse deosebite printre care am remarcat:

Berea LA GAIA, o băutură car este fermentată natural, fără gluten, produsă artizanal și adresată celiacilor. După cum ne spunea Ilaria, această bere care poartă numele fiicei sale a fost creată special pentru ca și tinerii intoleranți la gluten să poată petrece o seară normală în compania prietenilor, să comande o bere care să nu le provoace probleme de sănătate.

Cu siguranță sunt foarte puțini cei care au auzit despre GARUM, unul dintre cele mai vechi sosuri folosite în lume, care a fost unul din principalele condimente din Roma Antică, obținut din fermentarea îndelungată a peștișorilor. Chiar dacă produsul s-a pierdut în timp, în 2008 au fost descoperite resturi de garum preparat în anul 79, anul erupției vulcanului Vezuviu. Una dintre atracțiile serii a fost standul companiei L’Isola d’Oro, care a reprodus, într-o reinterpretare modernă, antica rețetă originală și a oferit celor prezenți posibilitatea de a degusta sosul garum, alături de excelentele preparate de pește.O altă surpriză a venit din partea unui producătorului de zmeură Lamponi dei Monti Cimini, care le-a oferit invitaților o combinație reușită de ricotta și cremă de zmeură.  La standul I love my House, chef Morena Maci a pregătit, utilizând vase Le Creuset un extraordinar Risotto Carnaroli al mojto, preparat premiat la concursuri de food. Seara a continuat cu un dineu care a avut la bază un meniu cu propunerile gastronomice cuprinse în cartea “Food Blogger in viaggio”. Ilaria Bertinelli este deja o prezență familiară publicului constănțean, ea participând  în luna noiembrie a anului trecut la un eveniment organizat de restaurantul Pizzico din Constanța, unde a reprezentat bucătăria parmigiană în cadrul săptămânii bucătăriei italiene.

New Pizzico

Veritabil show culinar la malul mării. Gurmanzii şi iubitorii bucătăriei italiene au avut ocazia să asiste, să înveţe şi să deguste preparate inedite, pregătite cu mare măiestrie de un renumit chef bucătar din Parma

‎Posted by Observator Constanta on‎ חמישי 23 נובמבר 2017

Cu acea ocazie, Ilaria a pregătit pentru clienții restaurantului Pizzico, pe lângă alte specialități, un delicios Tiramisù cu fistic, a cărui rețetă am regăsit-o în cartea recent publicată și pe care v-o redăm mai jos, cu permisiunea autoarei.Ingrediente:

400 g mascarpone

120 g zahăr

40 g pastă de fistic

4 ouă (sau 160 g di albuș și 80 g di gălbenuș pasteurizate)

150 g de Pișcoturi de șampanie (Savoiardi)

cafea espresso, lapte, fistic măcinat mărunt, decorațiuni din ciocolată amăruie 

****

Mod de preparare:

Bateți albușurile spumă până când au o consistență fermă, apoi puneți vasul deoparte.

Într-un alt castron amestecați zahărul cu gălbenușurile, până când se va obține o compoziție albă și spumoasă. Adăugați treptat mascarpone și pasta de fistic, până când toate ingredientele vor fi perfect încorporate. La final, adăugați albușurile bătute spumă. În pahare mici (de o porție) puneți întâi două pișcoturi înmuiate în cafea, pe care le acoperiți cu un strat de mascarpone cu fistic. Adăugați un alt strat alcătuit din două pișcoturi de șampanie și completați apoi cu mascarpone și cu fistic pisat mărunt.

Țineți păhărelele la frigider cel puțin 4 ore înainte de a le servi la masă. Poftă bună!

Dacă doriți să aflați mai multe despre Ilaria, vizitați blogul: www.unochefpergaia.it sau procurați-vă publicațiile sale.

 

Leave a Reply

Name *
Email *
Website

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.