Cu copiii prin Bavaria

Când planificăm excursiile și vacanțele în familie, ținem mereu cont de exigențele celor mici, dedicând un important spațiu obiectivelor care pot fi de interes pentru ei. După cum am mai scris cu alte ocazii, suntem experți în rezervații naturale, grădini zoologice, parcuri de distracții și târguri de Crăciun. Pentru ei, vizitarea unui muzeu al jucăriilor, după o expoziție de pictură  sau după un tur de forță prin trei-patru biserici, este un fel de premiu binemeritat.

În una dintre călătoriile noastre în Sudul Germaniei,  ne-am oprit pentru câteva ore la jumătatea distanței, în Austria, în Tirol, unde am vizitat grădina Zoologică din Innsbruck (Alpenzoo). Singurul inconvenient este legat de amplasarea acesteia, foarte aproape de oraș, accesul făcându-se pe un drum foarte abrupt.

Grădina zoologică nu este foarte mare însă animalele sunt bine îngrijite și trăiesc în spații care se apropie foarte mult de mediul lor natural. Am remarcat, pe tot traseul vizitei, foarte multe jocuri educative interactive și panouri didactice iar într-una dintre săli am întâlnit o clasă de elevi care urmărea o lecție de științele naturii.
31102015-DSC_4240Una dintre cele mai frumoase săli este aceea a acvariului imens, mare cât un perete, cu vedere spre exterior prin latura de sus și prin partea posterioară.31102015-DSC_4229Nu poate lipsi dintr-o călătorie în Bavaria o vizită la Castelul Neuschwanstein. Amplasat într-o zonă superbă, înconjurată de lacuri, acest castel construit pe timpul domniei lui Ludovic II (1869), reprezintă un simbol al Bavariei și al Germaniei în lume și o sursă de inspirație pentru Walt Disney. În timpul vizitării castelului vor exista detalii și încăperi care efectiv îi vor fascina pe cei mici (și nu numai pe ei). De exemplu, în sala tronului este amplasat un candelabru în formă de coroană bizantină prevăzut cu suporturi pentru 96 de lumânări. Din cauza greutății sale impresionante (câteva chintale), acesta poate fi ridicat doar cu ajutorul unui scripete special.  Dormitorul este poate cea mai impresionantă cameră, împodobită cu mobilier sculptat, pentru realizarea căruia au muncit paisprezece lucrători, timp de patru ani.  Chiuveta era legată la apă curentă, prin intermediul apeductului situat la circa 200 m mai sus de castel. În timpul vizitei se trece și printr-o peșteră falsă (de un gust discutabil, ca și alte detalii din interiorul castelului).
03112015-DSC_483903112015-DSC_492803112015-DSC_4912În Gunzburg, la distanță de Munchen de numai o oră cu mașina, se află Legoland, paradisul copiilor pasionați de construcții Lego.02112015-DSC_4596Foarte interesantă este vizita la fabrica Lego în miniatură, unde copiii pot vedea cum sunt realizate modulele din plastic. La sfârșitul vizitei, cei mici primesc cadou un mic gadget.02112015-DSC_4606Nouă, adulților, cel mai mult ne-a plăcut zona Miniland, unde sunt amplasate copii fidele în miniatură ale orașelor turistice celebre. Toate clădirile, mijloacele de transport și omuleții sunt din elemente Lego. Un sfat: încercați să ajungeți când e vreme frumoasă pentru că noi am mers toamna, la sfârșitul lunii octombrie, când era deja foarte frig.02112015-DSC_457602112015-DSC_4611Munchen este o destinație plină de atracții pentru copii și adolescenți. În Marienplatz, piața centrală a orașului, copiii voștri vor fi foarte fericiți să urmărească spectacolul de carillon din turnul principal al clădirii primăriei noi. Din noiembrie până în februarie, spectacolul se repetă la ora 11 și la ora 12, în timp ce din martie până în octombrie se mai adaugă un spectacol, la ora 17: mai întâi se aud clopotele care anunță ora exactă, apoi încep să e miște personajele de la etajul superior, după care cele de la etajul inferior. Abia după ce cocoșelul de aur din vârful carillon-ului dă din aripi și cântă de trei ori, reprezentația poate fi considerată încheiată, în aplauzele publicului din piață.01112015-DSC_4344În aceeași piață, în Turnul clădirii vechi a primăriei, se află Muzeul jucăriilor. Aici copiii pot vedea mii de exponate, colecții vechi de păpuși Barbie, roboți și ursuleți.01112015-DSC_430801112015-DSC_453401112015-DSC_4533Păstrați neapărat cel puțin o jumătate de zi din vacanța voastră în Bavaria pentru a merge să vizitați Deutsches Museum, unul dintre cele mai vechi muzee de știință și tehnică din Europa și din lume. Aici copiii pot vizita secțiunile dedicate mijloacelor de transport, activităților miniere, astronomiei sau pot participa la atelierele didactice. În muzeu există exponate deosebit de interesante, precum: primul dinamo electric, primul automobil, un pendul al lui Foucault în stare de funcțiune sau o navă de pasageri de la începutul sec XX.03112015-DSC_474203112015-DSC_4747Din sălile muzeului și de pe terasă puteți avea o vedere panoramică senzațională asupra orașului Munchen. 03112015-DSC_4800Dacă mai aveți energie, mergeți cu copiii la Zoo Munchen, apoi la Muzeul BMW Welt și la Allianz Arena iar ca să le îndulciți plimbarea, duceți-i în Viktualien Markt, unde sunt foarte multe tarabe cu produse alimentare, printre care și multe dulciuri tradiționale bavareze.

Leave a Reply

Name *
Email *
Website

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.