Grecia – croazieră pe trei insule: Hydra, Poros, Aegina

Dacă ajungeţi în Atena, capitala Greciei,  veţi fi îmbiaţi de numeroase oferte de a vizita insulele greceşti, cum ar fi Hydra, Poros şi Aegina, la care puteţi ajunge într-o croazieră de o zi, cu plecare din portul Pireu. În această vară am testat şi noi această experiență, care a reușit să ne încânte şi să ne lase amintiri frumoase. După lungi căutări în online şi analizarea a zeci de review-uri, am hotărât că Athens One Day Cruise era ceea ce ne doream: navă mare (Anna Maru), pachet turistic în care erau incluse masa de prânz şi un spectacol tradițional, animator pentru cel mic, posibilitatea de a face plajă pe puntea navei, restaurante şi baruri, totul la un preț de 89 Euro/adult (49  Euro/copil). În dimineaţa zilei în care a avut loc excursia, am ales să ajungem până la navă cu taxiul, deoarece apartamentul nostru nu era pe traseul autocarelor care realizau transferul turiştilor. Cu doar 14 Euro, poți să ajungi cu un taxi din centrul Atenei până la Marina Trokadero, Palaio Faliro (Pireu),  dar există și posibilitatea de a lua tramvaiul T4, care pleacă din centru și opreşte la stația Marina Trokadero, de la care mai sunt aproximativ 500m până la navă.

Chiar dacă pe biletul pe care-l primiți este scris că trebuie să vă prezentați la navă la 7.30, plecarea din port este la ora 08.15 fix! Este bine totuși să ajungeți mai repede la bord, deoarece reușiți astfel să găsiți locuri libere acolo unde vă doriți (șezlong pentru plajă, mese pe puntea acoperită, la pupa navei sau la interior), mai ales că prima parte a croazierei este cea mai lungă (3 ore) și “plicticoasă”. Locurile sunt suficiente pentru toți pasagerii însă locurile foarte bune nu sunt multe, așa că merită efortul de a ajunge la navă în jur de 7.45 . După plecarea din port spre insula Hydra nu vă rămâne decât să vă bucurați de peisaj, de soare și de băuturile de la bar. Pe traseu o să fiți anunțați să mergeți în sala de spectacole unde se prezintă, în diferite limbi, programul zilei, timpii de oprire și excursiile pe care puteți să le cumpărați pentru ultima oprire, insula Aegina.Atena 4348Atena 4364Atena 4429Atena 4442În jur de ora 11 începe să se zărească insul Hydra iar după manevrele de acostare aveţi la dispoziţie aproximativ o oră pentru a o explora teritoriul. A “explora” este mult spus, deoarece după câteva fotografii cu măgărușii locali și doi-trei pași pe străduțele încântătoare, trebuie să reveniți la navă, la ora fixată. Portul ticsit de terase și magazine de souveniruri are un aer deosebit de boem și cu siguranță că mulți dintre turiști și-au propus să revină pe insula Hydra, pentru o altă vizită care să dureze mai multe zile. Atena 4514Atena 4524Atena 4548 Atena 4570 Atena 4573Atena 4586 Atena 4595 Atena 4598După aproape o oră de mers pe mare, timp în care jumătate dintre pasageri se bucură de masa de prânz, nava ancorează la insula Poros. O oprire scurtă de aproximativ 50 minute vă lasă timp să ajungeți la punctul de observare din vârful dealului, de la Turnul cu ceas, dar si să savurați o înghețată la una dintre gelateriile din apropierea portului. Atena 4630 Atena 4660Croaziera continuă cu încă o oră de marș spre insula Aegina, cea mai mare dintre cele trei, loc în care sunt organizate și două excursii (ambele contra cost). Pe această insulă cuvântul de ordine este FISTIC. Aproape totul se învârte aici în jurul fisticului, fie că vorbim de îngeţată, gem sau șerbet. Comercianții te îmbie, în limba română, să deguști din preparatele lor pe bază de fistic iar terasele de pe faleză îți fac cu ochiul pentru o oprire la un pahar de cafea rece. Dacă alegeți să rămâneți în zona portului, aveți timp aproape o oră şi jumătate pentru a face o baie în mare, dar atenție să nu întârziați deoarece nava pleacă la ora stabilită și nimeni nu vă așteaptă. Atena 4685Atena 4676 Atena 4680Pe drumul de întoarcere spre Pireu puteţi să vă bucurați de ultimele raze de soare ale zilei sau să participați la spectacolul folcloric cu muzică și dansuri populare grecești.  Atena 4693 Atena 4697 Atena 4707

Iată şi câteva dintre prețurile de la barul amplasat la bordul navei: Espresso – 2 Euro, Frappé – 3 Euro, Orange Juice – 4 Euro, Apă 500ml – 0.50 Euro, Heineken 330ml – 4.50 Euro, Campari – 5 Euro;  puteți să vă aduceți de acasă orice doriți, de băut sau de mâncat.

Am observat că același tip de croazieră era oferit şi de nave mai mici,  însă, întrucât cea mai mare parte a timpului din croaziera de o zi e petrecută la bordul navei, este de preferat ca nava să fie mare și confortabilă.

Leave a Reply

Name *
Email *
Website

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.