Allacciate le cinture (Puneți-vă centurile)

Titlu original: Allacciate le cinture (2014)

Producție: Italia

Durată: 110  minute

Regie: Ferzan Ozpetek

Distribuție: Kasia Smutniak, Francesco Arca, Filippo Scicchitano, Carolina Crescentini, Elena Sofia Ricci, Luisa Ranieri

Coloană sonoră: Pasquale Catalano; Riccardo Cocciante (“A mano nella mano”); Etta James (“At Last”)

Am să încep prin a spune că Ferzan Ozpetek (turc naturalizat în Italia) este unul dintre regizorii mei preferați iar dacă nu ați văzut până acum măcar unul dintre filmele sale, vă sfătuiesc să începeți cu “Fereastra din față” (“La finestra di fronte”).  Știu că nu vă veți opri la primul film pe care îl veți vedea, așa că puteți continua cu “Baia turcească” (“Bagno turco”), “O zi perfectă” (“Un giorno perfetto”), “Zânele ignorante” (“Le Fate ignoranti”), “Cu Saturn împotrivă” (“Saturno contro”).

“Allacciate le cinture” este o călătorie prin viață, un zbor propulsat de forța dragostei și, ca orice zbor, nelipsit de turbulențe și de pericole. În alegerea subiectului, regizorul a plecat de la o întâmplare reală: uneia dintre prietenele sale, afectate de o boală gravă, i-a organizat o petrecere la care i-a invitat pe toți prietenii acesteia. La un moment dat a întrebat-o dacă în situația în care se afla mai dormea împreună cu soțul ei. Replica acesteia l-a surprins: “nu numai că dormim împreună, ci se și dă la mine; bărbaților nu le e silă de nimic”. Aceeași concluzie o vom regăsi și în film, în urma unei scene de dragoste petrecute în spital, unde protagonista era supusă ședințelor de chemioterapie și îngrijirilor medicale pentru un cancer mamar în stadiu avansat.

Ca și celelalte capodopere cinematografice ale lui Ozpetek, acest film nu vă va lăsa să adormiți liniștiți și nici să vă continuați viața indiferenți, vă va trezi în suflet semne de întrebare și neliniști.

Elena (personaj interpretat de Kasia Smutniak) lucrează ca ospătăriță într-un bar dintr-un orășel din Sudul Italiei și are o relație cu un băiat care provine dintr-o familie bună. Într-un mod cu totul neașteptat ea se îndrăgostește de iubitul celei mai bune prietene ale sale, Antonio (Francesco Arca), un tip bădăran, rasist și homofob, total opus ei dar față de care simte o pasiune irațională și covârșitoare. Cei doi se căsătoresc, au împreună doi copii; ea deschide un bar împreună cu un prieten din copilărie (Fabio, gay), muncește de dimineața până seara, în timp ce Antonio își continuă activitatea de mecanic auto, fără aspirații și fără mari ambiții, dimpotrivă, își petrece timpul liber consumând alcool și frecventând tot felul de femei, cu mult inferioare soției sale.

Un eveniment tragic (Elena descoperă, în urma unui control de rutină, că este bolnavă de cancer) schimbă cursul monoton al vieții de cuplu a celor doi și îi ajută să redescopere dragostea dintre ei. Concluzia minunată a acestui film este aceea că iubirea depășește orice graniță, inclusiv pe aceea dintre viață și moarte.

De ce acest film îți rămâne întipărit în minte? Pentru că prezintă cu delicatețe un eveniment infiorător, care poate apărea în viața fiecăruia dintre noi, exact ca niște turbulențe din timpul unui zbor cu avionul. Prin intermediul Elenei vedem cum se transformă fizic o persoană bolnavă de cancer supusă tratamentului de chimioterapie. Chiar dacă imaginile sunt deosebit de șocante și impresionante, întâmplările sunt presărate cu glume și scene amuzante care vin să destindă atmosfera apăsătoare. Tehnica regizorală a lui Ozpetek te ajută să intri în intimitatea personajelor cu pudoare și respect, fără multe cuvinte și fără exces de cadre și de acțiune.

Deosebită este și coloana sonoră a filmului, din care vă invit să ascultați tema care însoțește prezența Elenei.

Câteva curiozități despre film: pentru o interpretare cât mai verosimilă a rolului Elenei în faza în care era bolnavă, Kasia Smutniak a slăbit opt kilograme în câteva săptămâni; în același timp, Francesco Arca s-a îngrășat treisprezece kilograme, pentru a-l reprezenta pe Antonio la vârsta maturității.

Alegerea lui Francesco Arca pentru a interpreta rolul lui Antonio a fost foarte contestată de public, care nu a uitat că el s-a lansat în activitatea artistică în urma participării la un Show de televiziune  trash, intitulat “Uomini e donne”, un fel de “Burlacul” de la posturile de televiziune din România.

Leave a Reply

Name *
Email *
Website

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.