Serviciile în Italia: internetul

După un an și jumătate de așteptare, suntem conectați la internet prin fibră optică. Nu ne vine  să credem că am intrat în rândul lumii civilizate. Nu avem viteza din România, dar reușim să descărcăm mailuri, poze, să vedem videoclipuri și chiar filme. Un lux, ce mai! Îmi vine să ies pe stradă și să povestesc lumii întregi despre marea noastră realizare. E genul de abilitate pe care o treci pe CV, după carnetul de conducere și cunoștințele de informatică. Sau un soi de status simbol: mașină, casă, telefon, amantă, internet ș.a.m.d. Știu, e greu de crezut pentru cineva care locuiește într-o țară ca România, unde ai wi-fi chiar și pe mijloacele de transport în comun, dar asta e realitatea cruntă: Italia este pe penultimul loc în UE la viteza de internet. Nu e doar o legendă, e un adevăr pe care l- am descoperit din proprie experiență.

Drama noastră existențială a început acum doi ani, când ne-am mutat în casă nouă. Am făcut cerere în termenul prevăzut în contract și am cerut transferul serviciilor de telefonie fixă și internet la noua adresă. “Aveți acoperire în noul nostru cartier?” am întrebat noi prudent. Evident, răspunsul a fost afirmativ. În aceste situații nimeni nu îți va spune niciodată că nu se poate sau că nu au acoperire. De aceea, regula nr.1 este: reziliază contractul de la vechea adresă și semnează unul nou. Ne-am mutat și am început să așteptăm să ne instaleze internetul: liniște totală. Când sunam să cerem explicații ne spuneau că trebuie să avem răbdare, că e doar o chestiune de zile, care au devenit săptămâni. Între timp, abonamentul ne sustrăgea banii din cont, fără a ne da în schimb serviciile. Ni s-a promis compensarea plăților, în momentul instalării liniei, instalare care de fapt nu avea cum să se întâmple pentru că nu exista infrastructura corespunzătoare. După nervi și telefoane, ne-au spus că dosarul nostru a fost închis și că eram în continuare buni de plată. Am reziliat contractul prin scrisoare recomandată, am restituit modemul și așa am închis un capitol urât din viața noastră de rezidenți în Italia.

Cum nu puteam trăit în afara tehnologiei, am luat, de la o altă firmă, un minimodem usb cu trafic limitat. Știți de care, net cu porția: dacă faci o aroganță și te uiți la două filmulețe pe youtube, s-a dus rația de net pentru toată luna, rămâi pe cota de avarie. Ne-am descurcat cum am putut.

Internetul este unul dintre cele mai proaste servicii din Italia: cu toate că zilnic companiile te ademenesc cu oferte, când e vorba să se concretizeze instalarea serviciilor intervine câte ceva. Dacă vrei să faci o reclamație, nu ai unde să te duci, te pun să dai telefon, vorbești cu o fătucă dintr-un call center din Albania sau din România și tot nu se rezolvă mare lucru. Dacă vrei să reziliezi contractul, plătești o penalizare pentru încheiere anticipată (circa 100 de Euro), plătești modemul dacă nu îl restitui la timp (tot 100 de Euro) și abonamentul pe trei luni (dacă nu ai respectat preavizul din contract). Oricum ești bun de plată pentru că pe contract clauzele sunt scrise mărunt și cu siguranță ți-a scăpat ceva. Nu mai vorbim de meșterii care vin să facă lucrările de conectare și să tragă firele, Dorel al nostru e lux pe lângă ei: incompetență mai mare ne-a fost greu să vedem.

Avem povești cât să scriem un roman fluviu!

Dar de astăzi totul a fost un vis urăt,  am intrat într-o nouă eră: ne-am ajuns, avem net prin fibră. Vă ținem la curent!

sursa foto

6 thoughts on “Serviciile în Italia: internetul

  1. Doamne ajută!
    Noi tocmai ce am primit vestea că, totuși, nu mai plătim pentru internet ( am venit în Franța la sfârșitul lui septembrie).
    Recomandate, faxuri, minute bune la telefon încă din septembrie.
    Altfel, am avut internet super de la bun inceput si apoi ne-au trecut ei la fibra optica singuri cu tot felul de bonusuri)
    La Paris asteptam fibra optica si pe strada noastra, dar avut alternativa cu viteza demna de Netflix.

    • Sunteți norocoși. Noi am avut mult de pătimit, suntem într-un cartier nou și a trebuit să așteptăm mult până să primim legături decente.

  2. Ce chin am tras si eu cu Internetul pe acolo. Scump al naibii.

  3. Citeam de curand pe un site de mistouri (TNR) despre cum nu avem canalizare, apa curenta, nici autostrazi in Romania dar avem fibra optica si in cocina. Tind sa fiu de acord :)).
    Nici eu aici unde locuiesc nu am fibra optica, nu a ajuns in oraselele mai mici cum este al meu.

    • Ai remarcat cum sunt trase cablurile în România? 🙂 În Italia e mult mai greu să se umble la infrastructură, pentru că totul trebuie să fie ascuns, se ține mult la estetică și la siguranță.

Leave a Reply

Name *
Email *
Website

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.