Bucătăria românească, un mister

În perioada asta sunt în căutare de rețete din bucătăria românească, pe care să le gătim pe la diverse evenimente multiculturale. Trecând prin biblioteca internațională din Parma, mi-a sărit în ochi următoarea carte de bucate:

coperta carte bucate

O carte despre bucătăria românească, scrisă de doi experți în domeniu, recunoscuți la nivel internațional! Imediat s-a umflat pipota în mine de mândrie. Am început să răsfoiesc albumul cu imagini și entuziasmul inițial s-a transformat încetul cu încetul în perplexitate urmată de dezamăgire.

Începem cu supele și ciorbele. Faimoasa ciorbă de mere, undeva între ciorbă de legume și compot de mere. Voi ați mâncat așa ceva în România? Eu  nu.

supa de mere

Nici rețeta ciorbei de fasole nu se apropie prea mult de cea originală, e mai degrabă o adaptare a acesteia:

ciorba de fasole

Salata de ardei copți este prezentată drept aperitiv, nu ca garnitură.

salata ardei

Ideile autoritorilor sunt confuze nu doar în privința rețetelor românești ci și a referințelor geografice și istorice. Profitând de prezentarea unei rețete de plăcinte cu brânză și spanac (la care se adaugă Parmezan, de parcă s-ar produce în Moldova), aceștia clarifică în introducere cum stau lucurile, după sloganul “Basarabia, pământ românesc”.
basarabia gogosi

Micii, la fel ca și brânza cu smântână, sunt descriși destul de fidel, un pic mai puțin bulzul, situat undeva între arancino siciliano și olive ascolane.

mici

mamaliga

M-a băgat total în ceață rețeta de Chilli românesc…

chilli romanian

Am ajuns și la capitolul desert, unde este descrisă celebra prăjitură cu lămâie, de parcă în România am avea culturi de citrice  care să le inspire fanteziile culinare…

prajitura

Mi-am amintit de înverșunarea cu care italienii își apără tradiția lor gastronomică și de cât de mândri sunt de specialitățile bucătăriei lor.

În încheiere mă întreb:

  • cu cine s-au consultat autorii când au scris aceste rețete?
  • până să descopăr eu cartea, nu a mai văzut-o nimeni?
  • ce impresie și-au făcut cititorii despre bucătăria românească?

Sursă foto: selecție după paginile cărții “Cooking Around The World- Romanian, Bulgarian & Balkan 70 Traditional Dishes from The Heart of Eastern Europe”

10 thoughts on “Bucătăria românească, un mister

  1. Tocmai din acest motiv evit sa cumpar astfel de carti de bucate :)). In ziua de azi e foarte usor sa publici o carte, indiferent de domeniu, nici nu mai conteaza ce ai scris in ea, cum, de unde, daca ai scris ceva…

    • Așa e. Pentru mine a fost mai mult decât o carte de bucate, am văzut-o ca pe o publicație despre specificul românesc în domeniul gastronomic. Tu ce meniu ai propune pentru a reprezenta România în cadrul unui eveniment multicultural?

      • Eu as merge pe preparatele clasice, cele cunoscute de noi romanii. As propune sarmalele, rata pe varza, ardei umplut, etc. Supele si ciorbele in toate variantele lor, inclusiv de burta – dar le spui ce este dupa ce au mancat :)) – salata de boeuf, sau mamaliguta cu branza si smantana la antreu. Papanasi, cozonac, sau placinta la desert.

  2. Supă de mere se face și am mâncat ( în Ardeal). Restul rețetelor mă îngrijorează puțintel. Unde am trăit noi?!

    • Întrebasem consultanții de specialitate din Ardeal și în zona Clujului se pare că nu se gătește supa de mere. 🙂 Chiar dacă s-o face pe undeva, nu este oricum reprezentativă pentru bucătăria românească.
      Dacă noi nu suntem în stare să facem publicații în care să povestim despre tradițiile noastre, iată că o fac alții, cu rezultate îndoielnice.

  3. Supa de mere se face in ardeal. Chiar daca este împrumutată din bucataria austro-ungara, este des intalnita in aceasta parte a țării. Este adevarat insa ca nu are ce cauta intr-o insiruire de retete cu specific romanesc.
    Ce as recomanda? Sincer, nu stiu un preparat care sa fie al nostru si numai al nostru. Care sa ne reprezinte. Sarmale si mici si bors si cozonaci – intalnim cu foarte mici deosebiri – in multe bucatarii.

    • Mulțumim pentru ajutor! Acum musai trebuie să gustăm supa de mere, chiar suntem curioși cum e!:) Așteptăm propunerile voastre, dacă vă vine vreo idee.

  4. Apai, daca-i musai, trebuie sa vedem cum ne organizam. Eu o voi pregati cu drag pentru voi.

Leave a Reply to Larisa Cancel reply

Name *
Email *
Website

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.