Pe urmele Prințului Charles

Am mers și noi la Viscri,  exact ca la pomul lăudat. În dreptul localității Bunești din Județul Brașov  ne-am abătut pe un drum de țară de circa 8 km, care arăta ca după bombardament. Nu știm cum reușesc să ajungă acolo miile de turiști despre care se scrie în presă, că noi am riscat să ne rupem mașina și să ne întoarcem la Constanța cu trenul. O să spuneți: “bine că îi place prințului Charles și vouă nu!”

Ei bine, în Viscri am surprins câteva aspecte care nu prea ne-au plăcut. În primul rând senzația de “părăseală” de pe drumuri și de la unele case, apoi spiritul de comercianți al localnicilor, puși pe înavuțire rapidă de pe urma turiștilor: în orice colț găseai pe cineva dispus să îți vândă ceva, nu neapărat obiecte de artizanat tradiționale sau obiecte reprezentantive pentru zonă.

Localitatea are origini istorice îndepărtate. Pe vechea așezare de secui, pe la 1200, au fost mutați aici coloni sași, care au început să construiască în jurul bisericuței o fortăreață la care au fost adăugate de-a lungul timpului noi elemente. Se poate admira încă biserica fortificată, una dintre cele mai vechi și mai frumoase din țară, inclusă în Patrimoniul Unesco în anul 1999.

După revoluție mulți sași au emigrat în Germania, rămânând astăzi doar 27 de sași din cei 500 de locuitori, în majoritate români și țigani.

Viscri 1 Viscri 2 Viscri 3 Viscri 4 Viscri 5

O altă regiune care l-a fascinat pe prințul Charles este Maramureșul. Localnicii din Breb, o bijuterie situată într-o zonă superbă (la poalele munților Gutâi, pe drumul dintre Budești și Ocna Șugatag), spun că fundația condusă de el a cumpărat mai multe case maramureșene din lemn pe care le-a restaurat și le-a introdus în circuitul turistic, într-un “Village Hotel” încântător.

Noi am fost cazați lângă acest complex, la Pensiunea Mărioara. Am petrecut câteva zile de neuitat, înconjurați de oameni gospodari, modești și primitori.

Iată așadar două destinații turistice diferite: Viscri, excesiv mediatizat, ne-a lăsat impresia că supraexpunerea din presă le-a făcut mai mult rău decât bine localnicilor care cred că pot face turism fără a depune prea multe eforturi, nici măcar acela de a-și cârpi drumul de acces; Breb, un sat micuț, pierdut după coline, în care oamenii locului, harnici, disponibili și generoși, știu cum să îi trateze pe oaspeți, făcând în același timp o investiție pe termen lung.

Acestea sunt impresiile noastre, evident subiective. De obicei evităm să fim excesiv de critici și încercăm să vedem partea frumoasă a lucrurilor, de oriunde.  Ni s-a părut însă că e mai cinstit să povestim sincer despre experiența noastră, în speranța că va citi cineva și că se va încerca să se schimbe câte ceva.

Breb 1 Breb 2 Breb 3 Breb 5 Breb 8 Breb 11 Breb 12 Breb 13 Breb 14 Breb 17

Leave a Reply

Name *
Email *
Website

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.