Alberobello, un loc de basm

Când te gândești la regiunea italiană Puglia, îți vin imediat în minte două dintre simbolurile acesteia: trullii și măslinii. Am ajuns la Alberobello în ultima zi din 2015 și am petrecut cel mai inedit Revelion de până acum, într-un loc de basm înconjurat de trulli. Aceste construcții de formă conică au origini antice, primele exemplare cu această arhitectură fiind consemnate pe teritoriul Greciei încă din 1500 – 1250 î. Cr.. Datorită structurii lor fragile (bucăți de piatră calcaroasă prinse între ele fără ciment sau vreun alt liant) și a faptului că se considera că e mult mai ușor să dărâmi structura și să reconstruiești alta, în același loc, decât să o repari pe cea deteriorată, cele mai vechi exemplare descoperite pe teritoriul Italiei datează doar de pe la sfârșitul secolului al XVII-lea.

Puglia-1185Puglia 0323Puglia 0448

Construirea trullilor s-a răspândit din secolul al XV-lea, când fondul feudal a fost fragmentat și pe multe dintre terenurile până atunci necultivate s-au stabilit familii de țărani. Pentru a se evita plata taxelor impuse de Regatul de Napoli pe noile așezări urbane, Conții de Conversano le-au impus țăranilor să construiască trulli, pe care să îi poată dărâma în cazul în care ar fi venit inspectori în control.

Am intrat și noi în trulli. La interior sunt spațioși, putând fi compuși dintr-unul sau mai multe module. Nu au ferestre iar acoperișul din piatră, sub formă de cupolă, face în așa fel încât vara să fie răcoare iar iarna cald.

În Alberobello, oraș inclus în Patrimoniul UNESCO din anul 1996, inclusiv biserica centrală (Chiesa di Sant‘Antonio, construită între anii 1926-1927) are elementele specifice trullilor.

Puglia 0385 Puglia 0370 Puglia 0353 Puglia 0351 Puglia 0333 Puglia 0293 Puglia 0274

Cum se poate ajunge la Alberobello

Din România, cu avionul, există zbor direct București-Bari, cu Wizzair

Soluții de cazare:

  • în Alberobello există numeroase structuri de B&B
  • în localitățile învecinate (Noci, Monopoli)

    Noi am stat în Noci, unde după două zile ne simțeam ca acasă. E minunat să ieși în grădină și să te plimbi printre măslini și trulli!

Puglia 0178 Puglia 0477 Puglia 0484

Recomandări gastronomice:

  • mozzarelle, trecce, stracciatella, burrata (compoziție de mozzarella la exterior, smântână, unt și zer la interior)

  • taralli (covrigei) pugliesi

  • orecchiette (paste) con cime di rapa (frunze de sfeclă)

  • pâine cu bucăți de măsline

  • dulciuri din făină de migdale

Puglia 1292 Puglia 1323 Puglia 1301