Parma – ce poți vizita într-o zi

Vă propunem o călătorie prin Parma, oraș situat în regiunea Emilia – Romagna,  la jumătatea distanței dintre Bologna și Milano. Cunoscut în întreaga lume drept capitală a Food Valley, datorită delicioaselor produse alimentare care își au originea pe aceste locuri, acest orășel cochet cu aer artistocratic e ca un scrin plin de comori care abia așteaptă să fie descoperite.

1922390_302421019882913_1300237473_n
Magazin produse tradiționale
DSC_5918
Prosciutto di Parma, Coppa di Parma, Salame di Felino, Culatello di ZIbello, Parmigiano Reggiano

Venind dinspre gară, începem călătoria noastră în Piazza della Pilotta, un complex de clădiri construit inițial cu scopul de a găzdui grajdurile, hangarele pentru calești, garderoba și apartamentele oamenilor de pază și servitorilor familiei Farnese, care își avea reședința în Palatul din Parcul Ducal. Denumirea de Pilotta provine de la jocul basc pelota pe care  îl practicau soldații spanioli. Clădirea găzduiește astăzi la primul etaj Teatrul Farnese, construit în anul 1618 în onoarea lui Cosimo II de Medici. Realizat în totalitate din lemn și acoperit parțial cu stucatură care imită marmura, acest teatru a fost distrus în al doilea război mondial, fiind reconstruit ulterior. Teatrul poate fi văzut în trecerea către Galleria Nazionale, expoziția care adăpostește colecții de tablouri de pictură. În aceeași clădire se află și Bibioteca Palatina, inaugurată în anul 1769, impresionantă prin eleganța tavanului pictat, a mobilierului antic și prin cele 800.000 de cărți, din care cele mai multe sunt volume rare.

DSC_5005
Palatul Pilotta
DSC_5012
Biblioteca Palatina

Ieșind din Pilotta, traversăm Piazzale della Pace, o zonă întinsă, cultivată cu gazon, în care remarcăm două grupuri statuare: Monumentul lui Verdi și Partizanul. În timp ce primul îi este dedicat marelui Compozitor Giuseppe Verdi, originar din Roncole Verdi, o localitate din apropierea Parmei, cel de-al doilea complex omagiază lupta de rezistență a partizanilor împotriva ocupației fasciste și este compus dintr-o statuie reprezentând un soldat cu arma în mână și un altul căzut răpus în luptă.

DSC_5001
Il Partigiano

Imediat în față, vedem Muzeul Glauco Lombardi, în care se află o bogată colecție de obiecte și documente aparținând Mariei Ludovica (Maria Luisa sau Maria Luigia, ducesă de Parma, ultima soție a lui Napoleon), mărturii care atestă scene din viața acesteia și legătura sa cu Împăratul Napoleon. De figura Mariei Luigia sunt legate multe dintre clădirile și monumentele Parmei, cum ar fi: Palazzo Ducale, Teatro Regio, Casinò Petitot, Cimitirul din Parma, Regia de la Colorno. Tot ea este aceea care a legat numele orașului de una dintre cele mai parfumate și mai delicate flori, violeta de Parma.

În aceeași clădire se află, încă din 1909,  Poșta Centrală, poate cea mai frumoasă poștă pe care am văzut-o vreodată. La începutul dominației burbonice la Parma (sec. XVIII), aici era Palatul de Rezervă, construit cu scopul de a găzdui oaspeți celebri sosiți la curte.

În imediata apropiere a muzeului se află Teatro Regio, construit  între anii 1821-1829 din ordinul Mariei Luigia. Fațada clădirii este în stil neoclasic iar la interior se remarcă, pe lângă sala principală de spectacole, o sală mai mică, denumită Ridotto del Teatro. Din holul de la intrare, de formă pătrată, se accede în sala mare și în cele 112 loje. Candelabrul a fost montat în 1853, când a fost pus în funcțiune și un sistem de iluminare pe gaz.

DSC_5044
Teatro Regio

Traversând strada, ajungeți la Biserica Santa Maria della Steccata, un exemplu superb de arhitectură renascentistă, ridicată în onoarea Fecioarei Maria care e reprezentată alaptându-l pe micul Isus. Întreaga biserică a fost de fapt construită în 1521  pentru a adăposti această frescă considerată făcătoare de minuni, amplasată inițial pe pereții externi ai unei mănăstiri. În interior puteți vedea picturi realizate de Parmigianino, printre care cele mai cunoscute sunt cele care le reprezintă pe fecioarele înțelepte și pe fecioarele nebune.

DSC_5045
Biserica Steccata

În centrul istoric al Parmei  se află complexul monumental cel mai reprezentativ pentru oraș, constituit din Dom (Catedrala dell’Assunta), Battistero și Biserica San Giovanni Evangelista. Pe locul unde este acum Catedrala, în secolul IV d.C., a fost ridicat un prim dom, unde exista deja o biserică paleocreștină. În anul 860,  nu departe de acea biserică, a fost ridicată o altă biserică, dedicată Sfintei Maria. Din cauza unui incendiu, primul dom a ars, fiind reconstruit în 1074, în stil romanic emiliano-lombard. Fațada clădirii a fost completată în 1178 iar capelele laterale în secolul XVII.  Vizitând Domul, nu trebuie să pierdeți din vedere cupola pictată de Coreggio în 1530 și basorelieful lui Antelami (1178) reprezentând coborârea lui Isus de pe cruce.

Dom Battistero
Domul și Battistero
DSC_4988
Battistero

Battistero, construit în secolul al XIII-lea, este un monument simbol al  întrepătrunderii dintre elementele artei romanice și celei gotice. Chiar dacă în Italia există în multe orașe o construcție similară, situată în imediata vecinătate a catedralei, Battistero din Parma este unic datorită culorii roz specific marmurei de Verona. Structura cu plan octogonal surprinde prin eleganța și linearitatea de la exterior, unde elementele în relief se alternează cu cele goale. În interior se observă cădelnița originală din marmură în care se botezau copiii iar pe pereții laterali, de jur-împrejur, statui care reprezintă lunile anului și două dintre anotimpuri: primăvara și iarna.

Biserica San Giovanni Evangelista a fost construită în 1519. În interior poate fi admirată o superba cupolă pictată de Coreggio.

554059_274343872690628_1696041894_n
San Giovanni Evangelista

Din zona Domului, mergând pe jos pe via Cavour se ajunge în Piazza Garibaldi, locul de întâlnire al tuturor parmigianilor. Din 1893, de pe soclul statuii sale, Garibaldi supraveghează cu atenție tot ce se petrece în piață. În timp ce zona Domului reprezintă centrul religios al orașului, Piazza Garibaldi este cu siguranță centrul civic al acesteia. Palatul Primăriei (1221) este sediul aparatului administrativ al orașului, în timp ce Palazzo del Governatore (1285) este un centru dedicat expozițiilor.

Piazza Garibaldi PARMA
Piazza Garibaldi

Din vizita voastră a Parma nu poate lipsi o plimbare în Parcul Ducal, construit în 1561 de ducele Ottavio Farnese, cu ocazia nunții fiului său. În 1749, Filip de Bourbon îi cere arhitectului francez Ennemond Alexandre Petit să renoveze structura parcului și a Palatului Ducal. În ce o privește pe Maria Luisa de Austria, aceasta a preferat să își stabilească reședința la Reggia din Colorno. În ultimii ani, Palatul a fost sediu al Comandamentului Carabinierilor și a Agenției Europene pentru Siguranța Alimentară.

DSC_5057
Palazzo Ducale
DSC_5899
Parco Ducale

Și cum pe durata vizitei voastre trebuie neapărat să gustați specialitățile locale, vă puteți opri în numeroasele magazine de gastronomie din Via Farini sau Via Garibaldi, puteți intra în una dintre trattoriile care gătesc specialitățile locale parmigiane (Trattoria del Tribunale – Vicolo Politi 5, Trattoria Corrieri -Str.Conservatorio, Trattoria Salumeria Rosi- Via Farini 25). Dacă vreți să beți o cafea bună și să mâncați un desert rafinat, vă puteți opri în Pasticceria Provinciali – Via Cavour 23 B sau în Pasticceria Le Delizie – Via Farini 19. Pentru o pizza bună puteți să vă opriți în Ristorante-Pizzeria La Duchessa din Piazza Garibaldi sau puteți merge la Pizzeria Orfeo din Via Giosuè Carducci 5.

torta fritta prosciutto di parma
Torta fritta, Prosciutto di Parma, Lambrusco
Via Farini Parma
Via Farini

DSC_4958

Am enumerat în acest articol doar câteva dintre obiectivele care se pot vedea într-o vizită de o zi la Parma. Dacă ajungeți în acest oraș, vă așteptăm cu impresiile voastre despe ceea ce v-a plăcut sau v-a surprins mai mult.

DSC_5855
Străduță din centrul vechi
DSC_5812
Via Repubblica
Lungo Parma
Case de pe Lungo Parma

Leave a Reply

Name *
Email *
Website

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.