Free tour în München

Călătoria noastră în capitala Bavariei a început din Piața Centrală a orașului, Marienplatz, unde am întâlnit-o și pe cea care avea să ne însoțească timp de câteva ore într-un free tour deosebit de interesant. De obicei, din fiecare oraș nou pe care îl vizităm, cumpărăm un ghid turistic pe care îl consultăm pe parcursul șederii noastre. De data aceasta am preferat să descoperim principalele obiective turistice așa cum ne-au fost ele povestite de simpatica noastră Federica, o italiancă din Padova stabilită de câțiva ani în Germania.

DSC_4318

Marienplatz este punctul central al Münchenului, locul unde de-a lungul istoriei au avut loc cele mai importante evenimente, de la nunți și turniruri la procese și ritualuri de curte. În mijlocul pieței se află o coloană, Mariensäule, ridicată în 1638 pentru a marca victoria împotriva ocupației suedeze. Se remarcă statuia aurie a Fecioarei Maria și cei patru îngeri amplasați la unghiurile piedestalului, care simbolizează sfârșitul războiului, eradicarea foametei, bolilor și ereziei.

DSC_4309DSC_4315

Clădirea cea mai impunătoare este aceea a Primăriei Noi, a cărei construcție a început la jumătatea secolului al XIX-lea. Dacă priviți cu atenție fațada clădirii, veți observa o diferență clară între partea dreaptă, din cărămidă, și partea stângă, din calcar. Elementul cel mai cunoscut este însă carillonul cu clopote, care la ora 11 (pe timpul iernii, în timp ce vara la ora 12 și la ora 17) le oferă celor prezenți în piață un spectacol de neuitat. Noi l-am văzut pe cel de la ora 11, dedicat nunții dintre Wilhelm V și Renata de Lothringen (1568).

DSC_4519DSC_4520

Tot în Marienplatz, în partea dreaptă (privind către turnul cu carillon) se află clădirea cochetă a primăriei vechi, care găzduiește astăzi Muzeul Jucăriilor.

DSC_4536

În imediata apropiere se află piața de produse alimentare, Viktualien Markt, unde găsiți tarabe cu brânzeturi, produse apicole și de patiserie, flori, fructe, mezeluri, ornamente de brad, fiecare tarabă având specificul său. Am remarcat în mijlocul pieței un stâlp împodobit cu steaguri colorate, pomul de mai, simbol al belșugului care amintește de o tradiție foarte îndrăgită în Bavaria. Nu există zi de 1 mai fără pom împodobit, fiecare localitate pregătind cu mult timp înainte stâlpul și ornamentele. Cea mai mare provocare este însă aceea de a-l păzi cu strășnicie, pentru a nu fi furat de grupuri de băieți din localitățile învecinate. Dacă totuși se întâmplă să îl “fure” cineva, nu îl va restitui decât în momentul în care va fi plătită o cauțiune.

DSC_4700DSC_4719 DSC_4706

Cea mai importantă clădire religioasă din München este Frauenkirche – Catedrala Sf.Maria (Domul), a cărei construcție a început în 1468, în timpul ducelui Sigismund. Domul are o lungime de 108 m și o înălțime de 99 m, fiind cea mai înaltă clădire din oraș. Pentru a sublinia importanța acestuia, s-a decis printr-o lege locală ca nicio altă construcție să nu îl depășească în înălțime. Domul se remarcă în special prin cele două cupole, inspirate din Cupola Stâncii de la Ierusalim, în contrast cu stilul neogotic bavarez al restului clădirii. De numele acestei biserici este legată și o legendă care contribuie la creșterea curiozității vizitatorilor și implicit a afluenței turistice: se spune că arhitectul, neavând suficiente fonduri pentru a termina construcția, a făcut un pact cu diavolul, care a promis că va asigura toate resurele necesare în schimbul realizării unei catedrale lipsite de ferestre. Într-adevăr, la intrarea în catedrală, se vede un șir de coloane dar nu se observă nicio fereastră. La fel s-a întâmplat și când a venit diavolul în control și s-a văzut învins de iscusitul arhitect. Furios, în fuga sa nestăvilită a lăsat o amprentă pe una dintre plăcile de la intrare.

pas diavol

DSC_4524

Alte elemente care fac ca Frauenkirche să fie un obiectiv unic sunt: statuia papei Benedict al XVI-lea, mormântul împăratului Ludovic al Bavariei și reprezentarea muncitorilor care au contribuit la ridicarea catedralei, pictați la capătul arcadelor laterale.

DSC_4373

În plimbarea noastră prin München am aflat detalii înfiorătoare din perioada fascistă a Germaniei, cel mai mult impresionându-ne povestea acestei cărări: pe străduța ocolitoare din imagine treceau inițial cei care voiau să evite gărzile fasciste di capătul străzii principale, cărora trebuia să le adreseze salutul nazist. După ce autoritățile au înțeles care era motivul pentru care oamenii preferau să treacă pe acea străduță, au dat ordin soldaților să îi aștepte pe aceștia și să îi aresteze fără drept de apel.

DSC_4376DSC_4391

În free-tourul nostru am ajuns în Odeonsplatz, unde am avut un sentiment de déjà vu, datorită asemănării dintre Feldherrnhalle și Loggia della Signoria din Firenze. Clădirea, ridicată între anii 1841 și 1844, din ordinul Regelui Ludovic I, este strâns legată de istoria nazistă a Germaniei, deoarece aici a avut loc puciul eșuat de la München, în urma căruia Hitler și cei din anturajul său apropiat sperau să pună mâna pe putere.

DSC_4382

În imediata apropiere se află Residenz, unul dintre cele mai mari palate regale din Europa (120 de camere), care a constituit încă din 1835 reședința familiei regale. Întregul complex a fost realizat în diferite etape, care și-au lăsat amprenta în multitudinea de stiluri arhitectonice: renascentist, neoclasic, baroc și rococò. Pe una dintre fațade se află patru statui reprezentând lei. Legenda spune că cei care pun mâna pe botul leilor își îndeplinesc o dorință, având în același timp și șansa de a reveni la München.

DSC_4486

În fața palatului se întinde Hofgarten, o superbă grădină realizată în anul 1613 de ducele Maximilian I. În mijlocul grădinii se poate observa un foișor, cunoscut sub numele de Templul Dianei.

DSC_4479DSC_4469 DSC_4482

Plimbarea noastră în free tour a culminat cu un popas la Berăria Hofbrauhaus, poate cea mai cunoscută berărie din lume, construită în 1589 din ordinul ducelui Wilhelm V, în scopul de a furniza familiei regale și nobililor berea cea de toate zilele. Berăria funcționează în sediul actual din anul1897. Ne-a atras atenția un rastel plin de halbe de bere închise cu cheie. Federica ne-a povestit că membrii vechi ai asociației clienților au propria lor halbă pe care o folosesc ori de câte ori vin să petreacă aici în compania prietenilor. Am remarcat ospătarii îmbrăcați în costume populare și vânzătoarele de brezels, cu celebrele lor costume bavareze.

Bavarezi-www.jurnaldenavetist.roDSC_4423 DSC_4457 DSC_4439 DSC_4434 DSC_4429DSC_4464

După ce ne-am despărțit de Federica, ghidul nostru din prima zi la München, am urcat în turnul Bisericii Sf. Petru, de unde ne-am bucurat de o vedere panoramică senzațională.

DSC_4514DSC_4524DSC_4800