Obiecte din gospodăria italiană: cafetiera

Cafetiera, numită și “Moka”, a intrat în casele italienilor acum mai bine de optzeci de ani și de atunci face parte din ritualul pregătirii celebrei cafele espresso.  Chiar dacă în ultimii ani au apărut mașinile automate cu capsule, ea rămâne regina de necontestat, nelipsită din orice gospodărie.

Mărturisesc că, în ce mă privește, trecerea de la stacanele de la noi la ceșcuța cu câteva înghițituri de cafea concentrată nu a fost imediată, și nu din cauza gustului sau a cofeinei insuficiente, ci mai degrabă din motive psihologice: mi se părea că terminam de băut mult prea repede, neavând timp nici să mă dezmeticesc. Când a fost să cumpăr din Italia prima cafetieră pe care am dus-o în România, nu am ales una de 3 măsuri, cum ar lua orice om normal care face parte dintr-o familie compusă din doi adulți – pentru că mi se părea prea mică-, ci una de 6 măsuri, pe care o dădeam gata până seara, cu palpitațiile de rigoare.
Dacă vă hotărâți să achiziționați o Moka, țineți cont de următoarele sfaturi, pentru a avea o cafea reușită:
– când cafetiera e nouă, faceți două “ture” de probă, aruncând cafeaua obținută; dacă veți decide totuși să o beți, veți constata că are un gust groaznic, de aluminiu (de la materialul din care e confecționată) și de cauciuc (de la garnituri);
– cu cât folosiți cafetiera mai des, cu atât cafeaua va fi mai bună;
– dacă nu o folosiți pentru o perioadă lungă de timp, prima cafea pe care o faceți trebuie să o aruncați;
– umpleți partea de jos cu apă, până sub măsura indicată la supapă;
– apa trebuie să fie rece, fără calcar; nu folosiți apă caldă care ar putea compromite calitatea cafelei măcinate;
– folosiți cafea măcinată mare, nu pulbere fină;
– focul trebuie să fie moderat;
– unii recomandă ridicarea capacului în timpul fierberii, pentru ca aburul condensat să nu compromită gustul final, însă eu îl prefer acoperit pentru ca să nu umplu aragazul de stropi;
– nu țineți recipientul pe foc mai mult decât e necesar, pentru a evita arderea zațului rămas;
– cafeaua se bea caldă; ceea ce rămâne se pune într-un vas de sticlă sau de ceramică, în niciun caz nu se lasă în cafetieră sau într-un vas metalic;
– nu spălați cafetiera cu detergenți de vase sau cu alte substanțe chimice, al căror parfum ar putea rămâne impregnat în pereții acesteia, ci doar cu apă călduță.

Voi cum preferați cafeaua?

6 thoughts on “Obiecte din gospodăria italiană: cafetiera

  1. Si mie imi plac cafetierele moka. Mi-ar placea sa am o colectie si sa o afisez la loc de cinste.
    Si cafeaua facuta la moka imi place. Eu am un dispozitiv la capac pt a face si ceva spuma.
    Cat despre diferenta dintre cafeaua americana si italiana, cred ca se potriveste zicala "Non multa sed multum" (vorba asta o stiu de la prof de chimie din scoala generala, care ne-a pus sa o scriem pe prima pagina a caietului).

  2. Nu e târziu să începi colecția. Am înțeles că celebrele cafetiere Bialetti sunt acum produse în România, așa că poți da o fugă la fabrică și să începi să aduni primele exponate 🙂
    Interesantă treaba cu dispozitivul pentru spumă, mi-ai dat temă de cercetare.

  3. de teama aluminiului mai întâi mi-am luat din oțel și apoi o mașină electrică de făcut espresso (fără capsule!). uite așa mi s-a schimbat gustul și nu prea mai înțeleg moka, deși am băut ani de zile. am în casă una cu imprimeu văcuță, zice soțul meu ca e doar pentru caffelatte:)

  4. Moka, e moka. Dimineața, când ai ochii cârpiți de somn, nimic nu se compară cu cafeaua care se ridică încetul cu încetul și îți parfumează toată casa. Doar un cappuccino de la bar poate fi mai bun 🙂

  5. Eu fac parte din categoria oamenilor demodati care beau cafea facuta la ibric :)). Zau ca imi place, daca nu simt "frimiturile" de cafea parca nu-i pe placul meu. Si imi plac cafelele lungi, cu mult lapte, care se beau din muuulte inghitituri. Recunosc, nu beau cafea decat dimineata, la micul dejun, doar uneori, foarte rar de altfel, mai gust cate un espresso, mic si tare, pe parcursul zilei, in general cand sunt in oras.
    Aici in Franta, sau cel putin in regiunea mea, oamenii prefera espresso.

  6. Avem multi prieteni fideli cafelei la ibric, pana la urma cred ca e vorba de obisnuinta. Mie imi place vara cafeaua rece, cu cuburi de gheata.

Leave a Reply

Name *
Email *
Website

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.