Hotelul Palace, de la Golful Delfinilor la Portul Tomis

“Golful Delfinilor” este un nume de care probabil doar cei mai în vârstă dintre constănțeni își mai aduc aminte. Dacă golful s-a transformat în ultimele decenii, există totuși un monument care a reușit să-și păstreze măreția peste ani. Este vorba despre Hotelul Palace, a cărui poveste începe în anul 1914.
Hotelul a fost încă de la început unul de înaltă clasă pentru epoca sa, fiind construit cu vederea principală către “Golful Delfinilor”. Proprietarul, baronul Edgar de Marçay, unul dintre acţionarii cazinoului din Monte Carlo din acele timpuri, a apelat pentru realizarea hotelului la serviciile unui arhitect francez. Este lesne de înţeles de ce stilul arhitectural ne conduce cu gândul la stilul staţiunilor mediteraneene.
Fiind construit pentru o clientelă formată din jucătorii la Cazino, hotelul a oferit încă de la inaugurarea sa o serie de dotări de prim rang pentru acea perioadă. Cele  250 de camere dispuneau în totalitate de băi, calorifere, curent electric şi erau deservite, la toate cele 6 nivele, de ascensoare.
Publicitate Hotel Palace – “Constanța și Techirghiolul Ghid Ilustrat 1924”
Printre facilităţile tehnice ale vremii se remarcau fabrica de gheaţă proprie şi spălătoria electromecanică. Restaurantul şi terasa situate pe acoperişul hotelului ofereau meniuri sofisticate preparate de bucătari renumiţi ai vremii.
Pe timpul războiului hotelul a fost rechiziţionat de germani până în 1944, iar apoi a fost folosit de armata sovietică, sfârşitul ostilităţilor găsindu-l într-o stare de degradare maximă. Naţionalizat de administraţia comunistă, odată cu revoluţia agrară din anii ’50, hotelul a fost utilizat ca spaţiu de locuit pentru lucrătorii din agricultură.
La începutul anilor ’70, Hotelul Palace a fost redeschis, acesta păstrându-şi aerul maiestuos, dar pierzând din strălucirea avută în anii de glorie.

Transformările care au avut loc în ultimii ani în Portul Tomis au readus în atenție și hotelul de pe a cărui terasă se poate admira superba panoramă a portului. Sperăm ca în curând să fie făcute renovări la elementele de exterior care să redea strălucire detaliilor și liniilor arhitectonice.

   

Dar cum am ajuns să vă scriu despre acest loc plin de povești din Constanța? De ceva vreme mi-am făcut un obicei din a petrece câteva minute în fața ecranului “Heineken” din piața Ovidiu, pentru a vedea ce recomandări au mai introdus iubitorii orașului Constanța. Aici am aflat despre Palatul Navigației și despre clădirea denumită “Saturn” și mi-am reamintit că golful unde fost construit portul Tomis se numea “Golful Delfinilor”.

Sunt convins că fiecare dintre voi știți măcar un loc din oraș cu o poveste cel puțin la fel de frumoasă. Dacă vreți să le împărtășiți cu noi puteți să folosiți aplicația de Facebook “Heineken- OpenYour City” sau puteți intra pe www.heineken.com/ro/cities, unde aveți șansa să vă transformați pentru câteva momente în ambasador al orașului Constanța #openyourcity!

Leave a Reply

Name *
Email *
Website

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.