De la PL 500 la 4DX sau povestea filmului la români

Mă gândeam zilele trecute care e primul film pe care l-am văzut în copilărie. Greu, foarte greu, pentru că atunci când e vorba despre primele filme pe care le-am vizionat, îmi vine în minte televizorul din sufragerie, din lemn masiv, cu niște lămpi enorme în spate, care erau schimbate periodic de vecinul de la 10.  PL 500” nu știu dacă spune mare lucru celor mai tineri însă cu siguranță le trezește ceva amintiri celor care la revoluție erau la liceu.

Mi-am adus aminte și de „antenele de bulgari” și de forfota care se isca pe blocuri în preajma unor partide de fotbal. Dar revenind la filme, probabil că “Toate pânzele sus” a fost primul care m-a marcat. A urmat serialul “Dallas”, care reușea la sfârșit de săptămână să strângă în jurul televizorului întreaga familie.
Primul film color aveam să-l urmăresc într-o cantină, proiectat pe o pânză albă, și țin foarte bine minte că subiectul era legat de viața lui Elvis Presley. Mă tot întreb când am fost pentru prima dată la cinematograf și nu-mi vine în minte altceva decât drumul pe care l-am străbătut într-o iarnă grea, prin zăpadă, de la Doraly până la cinematograful „Republica”, pentru a viziona “Lanțul amintirilor”.
Anii au trecut dar văd, de parcă totul s-a petrecut ieri, scaunele frumos aranjate din restaurantul din cartier unde rulau filme la video. O primă întâlnire cu cinematografia mare, cu Jackie Chan și călugării Shaolin.
Nu cred că o să uit niciodată cum prin clasa a VII- a am chiulit pentru prima oară de la școală. Pun pariu că nu ghiciți motivul! Am adunat bani de la aproape toată clasa și m-am așezat cu noaptea în cap la imensa coadă la bilete de la cinematograful „Republica”. Nu am reușit din păcate să ajung până la casa de bilete și am fost nevoit să apelez la bișnițarii care roiau în jurul cozii, însă satisfacția a fost imensă în seara în care am vizionat “Liceeni”!
Tot cu gândul la filme mi-am adus aminte și de zilele revoluției când, fiind nevoit să stau în casă, pentru că pe la gară se cam trăgea, am văzut cele n părți ale serialului „Pasărea spin”, din care cu siguranță nu voi uita niciodată … vocea inconfundabilită a Irinei Margareta Nistor.
La cinematograful „Republica” aveam să-mi duc și viitoarea soție, la prima întâlnire mai serioasă. Nu știam exact ce film rulează, așa că am intrat fix la … „Emmanuelle”.  Drumurile la cinematograf s-au rărit în anii ce au urmat, televizorul devenind principalul furnizor de filme artistice.
Nu o să vă vină să credeți ce anume avea să-mi trezească amintiri despre fostele cinematografe din oraș, “Progresul” și “Popular”. Un film vizionat la Disneyland Paris m-a făcut să mă simt ca în vechile cinematografe din Constanța. Cum asta? Un film în noua tehnologie 4D simula perfect fuga unor șoareci printre picioarele spectatorilor. Unii dintre voi cred că vă mai aduceți aminte această senzație. Aveam să mai trăiesc astfel de experiențe 4D alături de cei mici în alte parcuri de distracție din Europa și nu credeam că am să văd și la Constanța o astfel de sală.
 
Am participat la câteva evenimente importante în București iar ștacheta mi se părea foarte ridicată, de neatins pentru evenimentele locale, dar iată că și la acest capitol aveam să fiu surprins de cei care au făcut posibibilă lansarea celei de-a doua săli 4DX din România, la Constanța, în incinta City Park Mall. Un eveniment deosebit, de înaltă clasă, excelent organizat, care a adus mai aproape de prieteni, bloggeri și jurnaliști, mesajul companiei Cinema City. Nu o să vă spun decât că la finalul evenimentului a cântat Antonia.   
Dacă la deschidere am vizionat trailere din “Misiune Imposibilă” și “Jurassic Park”, am decis să revin și să trăiesc experiența 4DX alături de cel mai mic dintre navetiști, care în urmă cu câteva săptămâni văzuse filmul cu Minioni, în 3D, la Cinema City Maritimo. Reacția la ieșirea de la experiența 4DX s-a rezumat într-un singur cuvânt prin care la cei 6 ani ai săi a sintetizat totul: SUPER!
Și eu pot să spun că a fost SUPER, deoarece de această dată am reușit să văd întregul film fără a mai moțăi pe alocuri și nu pentru că nu aș fi fost destul de obosit, ci pentru că întreaga atmosferă creată cu ajutorul mișcării scaunelor, vaporilor de aer și a jeturilor apă te ține în permanență conectat la acțiunea din film, uneori poate chiar prea conectat!

 

Despre Cinema City am aflat că este cel mai mare operator de cinematografe din România, parte din Cineworld Group, al doilea mare operator de cinematografe din Europa, și că a deschis săptămâna trecută cel de-al 19-lea multiplex al companiei, în City Park Mall Constanța, în urma unei investiții totale de 6,5 milioane euro. Cinematograful din Constanța dispune de 10 săli, complet digitalizate, una dintre ele fiind sala 4DX, cu 144 de locuri, dintr-un total de 1.687. 
 
 
Biletele pot fi cumpărate de la casa de bilete și online. Mai multe detalii despre noul cinematograf pot fi găsite pe website-ul www.cinemacity.ro.
 
Nu uita că poți să găsești drumul către filmele tale preferate din Constanța și pe www.merglamare.ro

Leave a Reply

Name *
Email *
Website

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.