TED a trecut şi pe la Constanţa


Sâmbătă am participat la unul dintre cele mai interesante evenimente care au fost organizate anul acesta în Constanţa. 
Dacă încă de la început m-a încântat faptul că TED a ajuns în oraş și că există mulţi voluntari care sprijină un proiect de acest tip, ieri am fost de-a dreptul fericit când am văzut lumea din sală. Şi nu mă refer doar la numărul spectatorilor (pentru informarea cârcotaşilor este bine de ştiut că licenţa prevedea un număr maxim de 100 de spectatori), ci la calitatea acestora. Am văzut în sală tineri de 18 ani, am văzut şi domni trecuţi de mult de prima tinereţe însă am remarcat cu plăcere, pe parcursul celor 7 ore de prezentări, că în sală nu s-a auzit nicio sonerie de mobil. Spune asta ceva despre public?
Poate unora nu le spune nimic, altora li se pare puţin lucru, pe mine unul însă m-a impresionat. A mai fost şi momentul în care s-a anunţat absenţa, din motive obiective, a celui mai cunoscut dintre vorbitorii TED, medicul Raed Arafat. Ce credeţi că au făcut spectatorii? Au fluierat, au huiduit, au cerut banii înapoi pe bilete? Nimic din toate astea, nici măcar un murmur fin. Poate nici asta nu vă spune mare lucru despre ţinuta acestui eveniment. Şi da, se întâmpla fix la Constanţa!


Mi-a plăcut primul TEDx de la Constanţa, mi-a plăcut forţa cu care au muncit organizatorii pentru ca în numai 2 luni să se concretizeze un astfel de eveniment, mi-a plăcut echipa, mi-au plăcut voluntarii, mi-au plăcut vorbitorii. Au fost prezentări mai tehnice sau mai siropoase, motivaţionale sau pline de lecţii, au fost poveşti mai vesele sau mai triste, însă a fost o zi în care am putut să aud şi ALTCEVA, am ascultat şi i-am aplaudat pe toţi cei de pe scenă, pentru curajul lor de a-şi deschide sufletele în faţa audienţei, de a împărtăşi din ideile lor despre viaţă şi nu în ultimul pentru că au reuşit să ne facă să ne gândim la „cutia” în care ne aflăm. Am avut emoţii pentru prietenii aflaţi pe scenă, am aflat poveştile unor oameni despre care nu cunoșteam prea multe, dar cel care a reuşit să mă impresioneze a fost un sportiv. A făcut show, a fost „Out of the box”, a fost natural, a degajat energie şi a transmis sentimente. Unii poate au scăpat şi câte o lacrimă, alţii au zâmbit însă mie mi-a dat un răspuns la o întrebare la care până în acest moment nu am găsit un răspuns. Felicitări, Paul Dicu, pentru că-ţi urmezi visul, iar visul tău aduce fericire altora: http://www.inpascupaul.ro/!

Ce nu mi-a plăcut? Voi începe prin a spune doar că vestea sosirii unui lanţ internaţional de cafenele în oraş a adunat pe un singur blog peste 20.000 de vizualizări şi a fost multiplicată, comentată şi salutată de mai toţi actorii media locali, pe când un eveniment de dimensiunea TED s-a lovit de un zid de indiferenţă şi chiar de dorinţa de eşec din partea multora …  Nu mi-a plăcut nici faptul că primul aflat pe lista susţinătorilor unui eveniment de acest gen a fost un restaurant, „La Historia de Argentina”, pe care îl felicit din inimă pentru implicare, însă nu pot să nu mă întreb: unde sunt oare companiile serioase din oraş? N-au simţit directorii de marketing oportunitatea de a se adresa unui target interesant?  Şi mă opresc aici cu întrebările, pentru că tot singur o să răspund la ele.

Am învăţat multe lecţii la TEDxConstanţa însă cea mai importantă este următoarea: „Scoate un vis din cutie, munceşte pentru el iar când el se va realiza nu te vei bucura doar tu ci probabil vei face fericiţi mult mai mulţi oameni!”. Cam acesta a fost şi visul celor care au organizat primul TED la Constanţa. Felicitări!

Mădălina PETRENCU(Trupa Suflețel – Actriță, Manager, Formator) 

Diana SLAV (Proiectul Constanța Free Tour – Călător, Blogger)

Florin FRASINEANU(brandprivat.ro – Economist, Pasionat de scufundări)

Diana VOICU (MMM Consulting – Ziarist, Expert marketing și PR, Trainer) 

 Beatrice POPA (Televiziunea Neptun Constanța – Cinematografie, Producătoare TV, Scriitoare)

Stefan GOGOTA (Hotel Cherica – Manager)

Diana GIUBERNEA (Actriță) 

Andrei PAUNESCU (Artist, Profesor jurnalism) 

 Alice NASTASE BUCIUTA (Revista Tango) 

Tudor MUSAT (Digi24 – Jurnalist, Trainer) 

Cătălin IONESCU MSc, MBA (Trainer, Consultant, Coach)
Marian STAS (Profesor, Scriitor)

3 thoughts on “TED a trecut şi pe la Constanţa

  1. […] multe amintiri încă de la prima ediție care a avut loc  în noiembrie 2014 cu tema „Out of the box„. Am fost alături de TEDx Constanța și în 2017, atunci când tema „Life: How […]

  2. […] TEDx Constanța ne leagă multe amintiri, încă de la prima ediție, cu tema „Out of the box”, care a avut loc în noiembrie 2014. Am fost alături de TEDx Constanța și în 2017, atunci când […]

  3. […] le plãtiserã şi taxa de participare. Am fost prezent în urmă cu trei ani la prima ediție a TEDxConstanța, unde am descoperit acea efervescență de propuneri  şi idei specifică marilor conferințe. […]

Leave a Reply

Name *
Email *
Website

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.