Treburi la curtea ducesei Maria Luisa

Pe teritoriul provinciilor Parma şi Piacenza se află nu mai puţin de 23 de castele, obiective turistice deosebit de pitoreşti, mărturii ale unor vremuri glorioase de care sunt legate numele unor personaje care au scris nu doar istoria Italiei, ci istoria Europei. În topul preferinţelor noastre (prietenii pot confirma) se află Castelul din Colorno, reşedinţa preferată a ducesei Maria Luisa de Austria, împărăteasă a Franţei între 1810 şi 1814 şi ducesă de Parma, Piacenza şi Guastalla în perioada 1814 – 1847.
De numele ducesei Maria Luisa (Maria Luigia, cum îi spun parmigianii) sunt legate multe dintre simbolurile Parmei, de la celebra violetă la Teatrul Regio sau Castelul (Reggia) din Colorno, până la Cimitirul  monumental sau Conservatorul din Parma. 
În curtea Castelului din Colorno a avut loc la jumătatea lunii octombrie un eveniment inedit, Festivalul Tortél Dols, dedicat unui tip de tortelli cu umplutură dulce-acrişoară, care se spune că făceau parte dintre preferinţele culinare ale contesei.

Castelul din Colorno în miniatură
Blazonul de pe frontispiciu
Biserica San Liborio, fosta capelă a Castelului

În grădina castelului era forfotă mare, publicul numeros venise să se bucure de celebrii tortelli, de tarabele cu obiecte lucrate manual şi cu produse alimentare, de expoziţiile de plante şi, mai ales, de o expoziţie inedită prin care erau evocate momente din activitatea casnică.

Curtea Castelului 
Grădina Castelului din Colorno
Am descoperit cu mirare că gospodinele din Italia spălau rufele cu cenuşă

sau cu săpun de casă.

Am văzut cum se folosea fierul de călcat umplut cu jar.

Am aflat cum se obţinea untul,

cum se prelucra bumbacul,

şi cum se trăgeau firele de cânepă.

Am văzut un ţăran care pregătea secera şi coasa şi m-am gândit că bunicul meu încă mai foloseşte aceste unelte.

Am asistat la pregătirea mustului.

Am văzut bătrânele care pregăteau pâinea şi pastele.

M-a impresionat să văd că multe dintre  obiectele de uz casnic prezentate acolo ca fiind exponate de muzeu sunt încă folosite în gospodăriile din satele româneşti. M-a surprins foarte mult şi asemănarea dintre stilul vestimentar al unei epoci îndepărtate în Italia, încă de actualitate la femeile de la ţară de la noi. Priviţi cu câtă naturaleţe îşi poartă baticele şi şorţurile!

Mai multe despre Parma şi împrejurimile ei puteţi descoperi în articolul pe care l-am scris pentru Călătorii la singular

Leave a Reply

Name *
Email *
Website

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.