Fără turiştii români, litoralul bulgăresc pare pustiu

În ultimii ani ne-am făcut un obicei din a petrece măcar două zile din vacanţa de vară la vecinii bulgari. Am văzut anii de glorie în care se construia pe fiecare bucată de pământ din spatele plajei, am trăit experienţa căutării ore în şir a unui loc de parcare, ne-am bucurat de calitatea şi confortul oferite de apartamentele bulgarilor însă nu credeam că am să văd în apropiere de 15 august străzile goale, plaja din dreptul Hotelului Admiral aproape pustie iar parcările marilor hoteluri transformate în parcări publice la 1 Euro/oră din cauza lipsei turiştilor.

Nu aveam niciun gând să scriu despre experienţă trăită anul acesta la Nisipuri însă reacţia mai mult decât agitată a unor români la vederea unor fotografii cu “splendoarea” bulgară m-a făcut să încep mai întâi cu ce nu mi-a plăcut în Bulgaria, pentru a continua într-un articol viitor cu locul din Bulgaria care merită lăudat: Nessebar.
Am trecut cu inima strânsă de bariera de intrare în staţiune, ştiind că o să-mi fie foarte greu să găsesc un loc de parcare în această perioadă, însă aveam să-mi schimb imediat ideea când am văzut anunţul măreţ al primului hotel care oferea locuri de parcare cu ora. Am coborât spre centru şi la doar câţiva metri de Admiral am parcat în curtea unui alt hotel. Chiar dacă era ora 17, strada centrală era destul de goală, aşa că m-am îndreptat spre plajă cu gândul că o să găsesc mai multă forfotă. Nici aici nu mai era animaţia de altădată. Cât despre curăţenia exemplară şi liniştea de pe plaja vecinilor, vă las să vă faceţi singuri o părere.  

Comparativ cu anii trecuţi, nu prea am auzit vorbindu-se româneşte în jur şi nici în parcări nu erau maşini cu numere de România. Ieşeau în evidenţă în schimb grupurile zgomotoase de tineri englezi şi germani.

Dar să vedem ce a reuşit să-i facă pe turiştii de altădată să renunţe la această staţiune. Poate cel mai bine vorbea despre acest lucru coada de la singurul bancomat funcţional din centru. Iniţial m-am mirat, însă curiozitatea avea să mă coste. Am schimbat 20 de Euro pentru a vedea de ce nu se înghesuie nimeni la exchange-urile care împânzesc staţiunea. Nefiind un novice în ale “manglelor de litoral”, am căutat un birou de exchange fără comision, fără “gealat” la intrare şi la care să scrie cât de cât clar cursul de schimb. De cum am intrat, am realizat că nu o să reuşesc să schimb la cursul afişat deoarece deja apăruse în uşa de la intrare o gorilă. La întrebările mele în engleză despre curs mi s-a răspuns în bulgară, iar banii mei odată trecuţi de ghişeu acolo aveau să rămână, în schimbul lor primind exact cât dorea superba casieriţă. Ştiind că nu am nicio şansă, am vrut să văd care era şmecheria: cursul afişat la intrare era doar pentru cecuri de călătorie iar cursul real era imens afişat pe spatele uşii, care până la intrarea clientului era închisă. Nu vreau să mă gândesc la ce ţepe primesc tinerii nemţi sau englezi care la ora 18 cântă de mama focului după ce golesc câteva butoaie de bere. 

Şi dacă tot am colindat prin centrul staţiunii europene “Nisipurile de Aur”, nu puteam să nu nimerim în magazinele din staţiune şi în bazarul central care gemeau de copii ale unor mărci renumite…Dar poate că şi acesta este unul dintre motivele pentru care unii români aleg să meargă la mare la bulgari.

Aşteptăm comentariile voastre, în care vă rugăm să menţionaţi şi perioada în care aţi vizitat ultima dată litoralul vecin.

0 thoughts on “Fără turiştii români, litoralul bulgăresc pare pustiu

  1. Salut eu am fost in zona Nesebar – Sunny Beach acum 2 saptamani , si iti zic sincer ca era arhi plin , greu si cu parcarea , forfota mare de oameni , nu stiu ce nationalitati erau turistii da erau multi 🙂

  2. Despre Nessebar vom vorbi in episodul urmator. Cum era la Nisipurile de Aur, unde merg de obicei romanii??

Leave a Reply

Name *
Email *
Website

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.