Sărbătoare în portul Constanţa la aniversarea bricului Mircea

Portul Constanţa a fost în ultimii 17 ani mai mult decât o casă pentru mine. Mă gândeam că dacă aş pune cap la cap toate orele petrecute în port, se fac vreo 5 ani neîntrerupţi….. Am văzut vapoare mari şi mici, am văzut zăpadă şi furtuni, pasagere şi delfini, accidente şi incendii, expoziţii de nave şi concerte…chiar şi veliere, însă ce s-a întâmplat săptămâna trecută a fost mai mult decât puteam să-mi imaginez că se va organiza în portul Constanţa!
Am urmărit prin intermediul fotografiilor de arhivă plimbările Bricului Mircea prin toate marile porturi ale lumii şi am văzut cât de bine arăta alături de „prietenii săi”, alte veliere de clasă A,  însă ceea ce lipsea multitudinea de imagini era o fotografie de sărbătoare, la el acasă, la Constanţa. Şi uite aşa am avut norocul ca stelele să se alinieze şi cineva să-i organizeze lui Mircea o petrecere în oraşul nostru.
Aţi trăit cu siguranţă sentimentul acela de bucurie când părinţii te anunţă că ai voie să-ţi inviţi prietenii de joacă la o petrecere, să le arăţi jucăriile tale, să-ţi vadă camera, să le arăţi ce vezi tu de la balcon, să-ţi cunoască fratele mai mic şi să te bucuri când toţi îţi cântă „La mulţi ani” chiar în camera ta. Cam aşa m-am bucurat când am aflat ce urmează să se întâmple în port.
Organizarea: la superlativ! Aranjarea navelor, amenajarea corturilor, amplasarea scenei, transportul persoanelor, paza, iluminatul, curăţenia, programul, concertele….totul perfect. S-a simţit prezentă atenţia pentru detalii de cinci stele a celor de la Hotel Vega precum şi experienţa în organizarea unor astfel de evenimente a celor de la Academia Navală „Mircea cel Bătrân”
Dar dacă este să enumărăm şi obiecţii, am găsit doar două, sugerate de nişte prieteni:
    în ultima zi s-a terminat berea (semn că evenimentul a avut succes);
    poate că nişte artificii în pupa navei Mir ar fi asigurat nişte fotografii spectaculoase cu tripleta Adornate, Mircea, Sedov!
Promovarea:  bună … Canalul cel mai important a fost cel online, care s-a bucurat de un mare impact datorat „intervenţiei în forţă” a bloggerilor Kooperativei 2.0 amplificat în mediul online şi de „actorii” locali, multă lume prezentă la eveniment vorbind despre faptul că au aflat despre program de pe facebook.   
Ceea ce m-a impresionat a fost tipologia oamenilor care au participat la acest eveniment. Nu au fost cei cu care mă întâlneam la alte evenimente „mai populare” din oraş. Era clar că participanţii nu sunt cei care ies de obicei la chemarea televiziunilor, la diverse concerte, sărbători sau acţiuni de masă.
La televiziuni promovarea evenimentului a fost slabă, fără un spaţiu dedicat, aşa cum ar fi trebuit să-i fie acordat unui astfel de eveniment. A mai ajutat totuşi la promovare panotajul stradal, care însă era bine să fi fost lărgit şi în alte localităţi mai mari, începând cu Bucureştiul. În ceea ce priveşte ziarele……mai bine vorbim tot de bloggeri căci cu această ocazie a avut loc şi un blogmeet la care au participat atât cei din Bucureşti cât şi o parte dintre constănţeni (mai multe detalii despre blogmeet ).
Atmosfera: extraordinară! În primul rând vremea a ţinut cu organizatorii iar terminalul de pasageri al portului Constanţa a oferit condiţii excelente pentru un eveniment de o asemenea anvergură. Veliere spectaculoase, echipaje prietenoase, muzică bună, milioane de fotografii. Chiar dacă au fost concerte gratuite, nu am văzut lume care să spargă seminţe…aşa cum v-am spus, la acest eveniment a fost prezentă „o altă Constanţă!”, una civilizată, decentă, în ton cu bunul gust general. S-au vizitat nave, s-au colecţionat ştampile, s-a cântat, s-a dansat, au fost focuri de artificii, au fost trei zile superbe!

Petrecerea de la bordul lui Mircea, Stargate Party, a avut un aer deosebit de select datorită designului culinar asigurat de cei de la Taste-it Events Catering, şi nu e vorba doar de prezentare ci şi de gust!
S-au distrat şi “mateloţii” la petrecerea echipajelor, cei mai zgomotoşi şi cu chef de viaţă fiind de departe ruşii.
Participanţii: 13 veliere care s-au prezentat formidabil. Pentru că s-a tot vorbit de ele, nu o să mai punctez decât faptul că ale noastre – Adornate şi Mircea –  arătau foarte bine la capitolul aspect marinăresc. Ruşii, aşa cum se pricep cel mai bine, au impresionat prin măreţie. Vecinii bulgari şi turci, chiar dacă au participat cu veliere mai micuţe, au punctat la capitolul eleganţă. Au mai fost englezi şi olandezi ale căror nave au adus aerul vechii lor şcoli de navigatori. Până şi cei mai mici, cum ar fi velierul clasă D Akela, au vrut să impresioneze prin multitudinea de cupe câştigate.   
Concertele au fost şi ele la înălţime: nume mari, fără lălăială inutilă de încălzire. Au intrat direct în mijlocul atmosferei: Antonia, Holograf, Vega Band, Directia 5, Alexandra Ungureanu şi Moonlight Breakfast.
Parada velierelor, chiar dacă vremea nu a ajutat foarte mult “fotografii”, a reuşit să creeze un spectacol deosebit pentru cei de pe faleză şi a adus o mulţime de imagini superbe cu oraşul Constanţa şi cu velierele.
Ecouri post eveniment: destul de subţiri pentru amploarea unui astfel de acţiuni. Un singur post TV se pare că a relatat într-un reportaj mai amplu, însă în mare parte mai toate televiziunile au acordat un nemeritat spaţiu de emisie singurului incident adiacent (scuipatul preşedintelui). În mediul online fotografiile au curs şi încă mai apar alături de comentarii pozitive referitoare la această desfăşurare de forţe.
Poate anul viitor? Mă pun în pielea organizatorilor şi sincer mă bucur că lumea a participat în număr foarte mare; mă gândesc totuţi că fortul depus ar fi meritat măcar un ajutor moral din partea mai multor „actori”, fie ei din media, din turism sau chiar din partea autorităţi.
La mulţi ani, MIRCEA şi felicitări SCF Black Sea Tall Ships Constanţa !!!

5 thoughts on “Sărbătoare în portul Constanţa la aniversarea bricului Mircea

  1. foarte bine punctat 🙂
    din ce am retinut de la cei din echipa organizatoare a hotelului Vega se estimeaza ca au fost la regatta aproximativ 115 000 persoane, ceea ce este impresionant in conditiile in care, vorba ta, nu televizorul i-a adus aici 🙂

  2. Mulțumesc de aprecieri pe care dă-mi voie să ți le întorc. Felicitări atât ție pentru implicare (în general) și pentru acest articol (în particular) cât și blogosferei locale din Constanța care s-a mobilizat și a răspuns foarte bine inițiativelor noastre. Vă urez să fiți uniți și să realizați cât mai multe împreună, atât online, cât și, sau mai ales, offline.

  3. Mulţumesc Diana, felicitări pentru cât ai alergat cele cinci zile şi cât suflet ai pus!

  4. Sincer mă bucur enorm că aţi reuşit să arătaţi că la Constanţa este posibilă o mobilizare cu ajutorul online-ului. S-a văzut cu această ocazie că blogosfera se adună în jurul proiectelor frumoase. Mulţumim pentru urări!

Leave a Reply

Name *
Email *
Website

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.