Reeşalonarea datoriilor la bănci – în Italia

Zilele acestea o prietenă mi-a relatat despre o măsură cu parfum electoral, prin care datornicii la băncile din România sunt scutiţi temporar de plata ratelor. Am căutat pe site-urile de ştiri şi pe cele de specialitate dar nu am găsit pe nicăieri informaţii concrete privind această măsură. Am citit în schimb articole în care cuvinte precum: bănci, FMI, scutire, venit mai mic, reeşalonare erau înşiruite fără nicio logică, aparent cu scopul de a semăna zâzanie între cei care fac sacrificii enorme pentru a-şi achita datoriile şi cei care aşteaptă mila statului, din păcate în număr tot mai mare la ora actuală în România.

De aceea, am să vă povestesc ce s-a întâmplat încă din 2009, când primul val de criză a izbit sistemul economic italian. Prima astfel de măsură, intitulată “moratoria dei debiti”, a fost stabilită în baza unui acord între Ministerul economiei, principalele asociaţii patronale şi Asociaţia Bancară italiană. Condiţiile erau foarte clare: dacă o firmă care şi-a plătit conştiincios datoriile (fără întârzieri sau cu întârzieri nu mai mari de 3 luni) se afla în incapacitate temporară de plată, provocată de criza economică, putea să ceară scutirea plăţii ratelor unui împrumut, pentru o durată de 12 luni, achitând către bancă doar dobânzile aferente împrumutului respectiv. Bineînţeles, perioada restituirii sumei primite cu împrumut se prelungea cu durata suspendării (12 luni).

Măsura prezentată mai sus s-a bucurat de un mare succes şi a menţinut în viaţă multe societăţi care, în lipsa unei astfel de intervenţii poate ar fi intrat în procedură de faliment. Drept urmare, a fost repropusă an de an (ultima dată a fost înnoită în luna ianuarie, fiind valabilă până în decembrie 2014), cu condiţia că pot recurge la aceasta doar firmele care nu au beneficiat niciodată de reeşalonare (asta şi pentru a nu se crea un mecanism prin care să se amâne sine die achitarea datoriilor la bănci). Mai mult, pe lângă clienţii persoane juridice, la un moment dat au putut să recurgă la acest instrument şi clienţii persoane fizice (familii cu probleme economice temporare). Prin urmare, şi aceste familii şi-au putut reeşalona ratele. Repet, au amânat achitarea ratelor, le-au reeşalonat, dar nu au fost scutite de plata lor.

Un alt detaliu care trebuie precizat este acela că toate băncile şi instituţiile de creditare şi finanţare au aderat în mod voluntar la acest acord şi că, oricum, orice cerere de reeşalonare a datoriilor a fost supusă hotărârii conducerii băncii care, în cazul în care constata că nu erau îndeplinite condiţiile aplicării acestei măsuri, putea să răspundă negativ la cererea adresată de client.

Mai multe informaţii privind acordul din Italia găsiţi aici

0 thoughts on “Reeşalonarea datoriilor la bănci – în Italia

  1. asta e si in Ro, dar nu e in favoarea bancii. Practic banca isi incaseaza dobanda( iar eu la creditul meu ipotecar in primele luni aveam rata 550lei=50 rata + 500 dobanda!!! ) iar clientul nu isi plateste nimic din datorie …

Leave a Reply

Name *
Email *
Website

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.