De vorbă cu “Badea Cârţan”

“Badea Cârţan” (pe numele său adevărat Mirel Magop) a ajuns în Parma pe data de 30 octombrie 2013. Îmi vorbise despre el D., prietenul nostru, cu câteva zile mai devreme. Simţeam din vocea lui că îşi dorea foarte mult să poată face ceva pentru acest om, se frământa să găsească o soluţie pentru a-l invita să treacă şi prin oraşul nostru şi nu ştia cum să împace programul de lucru cu dorinţa şi disponibilitatea de a-l găzdui pe cel mai pitoresc călător român din Italia.

L-am încurajat, i-am spus că, în cazul în care doreşte să organizeze ceva, se poate baza pe sprijinul meu.  Zis şi făcut. Nu a trecut mult timp şi primesc mesaj de la D., bucuros nevoie mare: “Badea Cârţan este la noi acasă!”. Pentru cine nu îl cunoaşte pe D., vă spun doar că are un suflet enorm, vorbeşte cu un accent ardelenesc de te unge la suflet, are în sufragerie, pe perete, drapelul românesc şi este unul dintre românii cei mai adevăraţi pe care i-am cunoscut vreodată.

Ne-am dat întâlnire, cu D., cu R- soţia lui D.- şi Badea Cârţan, în Piazza Garibaldi (piaţa centrală a oraşului) în seara de Halloween. Ştiam că Badea umblă îmbrăcat în straie populare tradiţionale româneşti şi încălţat cu opinci, dar temperatura de afară mă făcea să cred că nu o să apară la întâlnire în cojoc ciobănesc. M-am înşelat! Descinderea lui din autobuzul nr.5 i-a făcut pe nişte italieni să exclame: “Am trăit să o vedem şi pe asta!”. Avea o cămaşă populară albă impecabilă, pălărie neagră, opinci şi cojoc de blană. În piaţa plină de copii mascaţi pentru petrecerea din noaptea de Halloween, părea un conte transilvănean deghizat în ţăran, sau un tip costumat într-un stil cu totul original.

Barul unde s-a oprit şi a fost primit bine
A dăruit o carte barmanului, aşa cum obişnuia să facă şi Badea Cârţan

Ne-am aşezat la o masă, la o cafenea din piaţă, şi am aflat povestea călătoriei lui Badea Cârţan. Ultimii şapte ani din viaţa lui sunt de fapt o călătorie continuă: şi-a propus să parcurgă, pe jos, un tur al capitalelor lumii. Până acum a trecut prin 34 dintre ele, dar este hotărât să meargă mai departe. Pe jos, la pas. Iniţiativa de faţă, a reiterării drumului făcut de Badea Cârţan, este de fapt o paranteză din marele său proiect, care e înconjurul pământului. Am înţeles imediat că mă aflu în prezenţa unui vizionar, a unui adult cu suflet de copil.

La Statuia lui Garibaldi, Piazza Garibaldi- Parma

De ce tocmai Badea Cârţan? Pentru că îl consideră un simbol, un mare patriot, un sol de pace şi armonie. De ce s-a îmbrăcat aşa? E conştient că ţinuta lui e provocatoare, dar vrea să le atragă atenţia celor pe care îi întâlneşte, să le amintească acestora care e originea poporului nostru şi să le povestească despre idolul său. Drumul lui în Italia este presărat cu daruri, mi-a spus că este aşteptat la Villafranca di Verona, unde va inaugura o bibliotecă pentru care a donat 600 de volume. Badea Cârţan are un vis: să ajungă la Columna lui Traian, la Roma, unde vrea să presare pământ adus de la Sarmizegetusa. A aflat că este interzis accesul în perimetrul din apropierea coloanei şi, pentru a se putea obţine un permis de intrare, a făcut apel la autorităţile române ca să îl ajute.

Mi-a descris aspecte mai puţin eroice din călătoria sa, care m-au pus pe gânduri: timp de două luni, până a ajuns în Elveţia, unde a fost găzduit de o doamnă cu suflet mare, a dormit sub cerul liber. S-a adăpostit sub poduri (sunt zonele cele mai sigure), dar i s-a întâmplat şi să doarmă, pe foaie de cort şi învelit cu blana, în staţii de autobuz. Şi-a riscat viaţa în Italia pe drumuri cu vizibilitate scăzută, fără borduri şi fără trotuare.

Pe străzile din Parma

Mi-a povestit şi despre anumite întâmplări grele din alte expediţii ale sale, în care şi-a pus în pericol viaţa. Dorinţa lui de a-şi continua călătoria şi setea de a explora locuri necunoscute m-au făcut să văd în el protagonistul filmului “Into the wild”.

Deviza lui Mirel Magop, alias Badea Cârţan, în viaţă şi în călătorii, este: “Never come back!”. Pentru noi a făcut o excepţie şi s-a întors din drum pentru a se opri două zile la Parma.

În această perioadă are loc la Parma “Festivalul Verdi”

2 thoughts on “De vorbă cu “Badea Cârţan”

  1. Mulţumesc pentru cuvintele frumoase şi pentru corectitudinea informaţiilor!

Leave a Reply

Name *
Email *
Website

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.