Poveşti cazone din Italia

Am să vă scriu despre o tradiţie frumoasă, a unui corp de armată foarte iubit şi respectat în Italia: este vorba despre vânătorii de munte, ce aici se numesc “alpini”. An de an aceştia se întâlnesc, mereu într-un alt oraş, pentru petrece împreună câteva zile. Manifestarea culminează cu parada oficială, în care toţi sunt protagonişti.

Cum provin dintr-o familie cu puternici tradiţii militare, nu puteam lipsi de la această zi importantă, mai ales pentru că locaţia de anul acesta era la doar o jumătate de oră de mers cu trenul de oraşul meu.
Ne-am prezentat dis-de-dimineaţă în gară, observând cu bucurie invazia de pălării de alpini.

Pălăria este elementul reprezentativ pentru un alpin, aceasta cuprinzând toate elementele distinctive: grad, batalion, regiment, specialitate. Fiecare pălărie de postav verde kaki este decorată cu o pană, ce poate fi: neagră, de corb, pentru soldaţi, maron, de acvilă, pentru subofiţeri şi albă, de gâscă, pentru ofiţeri superiori şi pentru generali.

Am ajuns în gara Piacenza, unde am fost surprinşi de numeroasele mesaje de bun venit adresate alpinilor.

Numeroase mesaje publicitare au fost transformate, introducând elemente specifice momentului:

Oameni cu spirit întreprinzător, alpinii sosiţi la Piacenza s-au organizat bine, ocupând inclusiv spaţiile verzi din faţa gării.

Puteam face o plimbare cu tractorul alpinilor….

 sau cu motoreta….

Vitrinele magazinelor, împodobite de sărbătoare, onorau prezenţa oaspeţilor speciali:

Comercianţii vindeau numeroase obiecte de souvenir:
E important de precizat că Piacenza, un mic oraş cu 100 de mii de locuitori, a fost “invadată” pacific în aceste zile de 400 de mii de alpini. Am observat o foarte bună organizare, cu blocarea traficului pe arterele principale ale oraşului, pentru a se permite desfăşurarea manifestărilor fără incidente.
Dar cum sunt alpinii? Ce fac ei pentru a fi atât de iubiţi de popor? Ei bine, alpinii au un spirit de solidaritate foarte dezvoltat, se organizează într-un timp record şi sunt întotdeauna prezenţi atunci când sunt situaţii de necesitate. Şi nu e vorba doar de război, ci şi de calamităţi naturale, cum ar fi cutremurele şi inundaţiile. Ei sunt prezenţi cu o tarabă atunci când sunt sărbători, vând vin fiert sau produse alimentare, iar banii obţinuţi îi donează întotdeauna pentru cauze nobile. Îi recunoşti după pălării, sunt generoşi, săritori la nevoie, au mereu o vorbă bună pentru toată lumea.
 În plus, alpinii sunt petrecăreţi, ştiu să se bucure de viaţă: 

Vă invit să vedeţi parada militară:

Am văzut şi uniformele de epocă:
 Publicul aplauda cu căldură:

Spre sfârşitul zilei, alpinii au început să îşi strângă taberele:

În urma lor au lăsat amintiri frumoase, regrete şi poate câteva inimi frânte:
Aici puteţi vedea o înregistrare: 

Leave a Reply

Name *
Email *
Website

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.