Colecţii de navetist: litografii din călătorii

(Firenze)

În general, turiştii aduc din călătoriile lor obiecte de souvenir de dimensiuni destul de reduse, pentru a nu ocupa prea mult spaţiu în valizele acceptate în cabină la zborurile low cost şi, în general, pentru a avea mai multă libertate de mişcare. Şi noi achiziţionăm din locurile pe care le vizităm magneţi, vederi, ghiduri de călătorie ilustrate şi…. litografii. Am scris litografii, dar poate fi vorba şi despre gravuri, stampe, acuarele sau schiţe în creion. Prefer litografiile vechi, procurate de la anticari, dar cum acestea sunt uneori greu de găsit şi destul de scumpe, mă mulţumesc cu reproduceri de calitate.

E inutil să menţionez că aceste litografii reprezintă peisaje, monumente sau scene istorice din viaţa oraşului vizitat. De exemplul, de curând am adăugat la colecţie zece reproduceri de calitate după stampe reprezentând imagini cu cetăţile şi castelele de pe teritoriul Parmei. Iată două dintre acestea:

(Castello di Torrechiara)

Reggia di Colorno

Momentul achiziţionării souvenirului este entuziasmant, îmi imaginez deja noul element în galeria  personală de tablouri. Problemele încep în momentul imediat următor: nu e tocmai comod să vizitezi muzee, să faci fotografii, să ţii copilul de mână şi în acelaşi timp să ai grijă şi de stampă ca să nu se rupă sau să se şifoneze.

(Viena)
Aspectul amuzant al pasiunii mele este legat de faptul că multe dintre exponatele colecţiei nu au fost încă expuse, mai mult, nu au fost încă nici măcar înrămate, în primul rând din lipsă de spaţiu. De multe ori îmi spun că va veni şi timpul lor şi îşi vor găsi locul într-o casă sau într-un birou pe măsură.
(Malta)
(Milano)

Când privesc aceste imagini îmi amintesc cu nostalgie de vacanţă, de locuri vizitate, de momente fericite. Când văd acuarela din Viena, îl revăd pe studentul-pictor de la care am cumpărat-o, iar când mă uit la stampa cu Roma îmi amintesc de târgul unde am găsit-o. Poate că şi alţii îmi împărtăşesc aceeaşi pasiune, iar dacă răspunsul este afirmativ, mi-ar plăcea să aflu ce soluţie au găsit pentru a le pune în valoare. 
(Avignon)

0 thoughts on “Colecţii de navetist: litografii din călătorii

  1. Si eu am pasiunea gravurilor, dar, mai ales, sotul meu. Avem o colectie care sta bine …depozitata, caci nici noi nu avem suficient spatiu pentru ele. Le luam, din cand in cand, ne uitam la ele, apoi le punem la loc.
    Am constatat ca in Italia gravurile sunt mult mai scumpe decat in Franta.
    Mie imi plac si gravurile cu flori vechi. Am luat doua (la 10 euro bucata) si de-abia astept sa mi le inramez. Sotului meu ii plac, mai ales, hartile vechi si am gasit cateva despre Romania si la un anticar din Franta.

  2. Aveam un sentiment de vinovăţie pentru faptul că nu le-am expus pe toate la loc de cinste, dar sper să găsesc timpul potrivit pentru a mă dedica acestei activităţi şi, mai ales spaţiul. Mă bucur că mai sunt şi alţii în aceeaşi situaţie:) Cu greu mă abţin să nu le cumpăr, iar stampe cu oraşe din România chiar nu am, mi-aş dori tare mult să găsesc (la preţuri rezonabile), mi-ar plăcea să am o cameră "România", care să mă facă să mă simt "acasă".

Leave a Reply

Name *
Email *
Website

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.