Cu creionul pe hârtie….

În ultima vreme, Italia a ţinut capul de afiş în presa internaţională datorită alegerilor politice. Nu am să vorbesc aici de campania electorală, nici rezultatele alegerilor, pe care eu, cetăţean străin provenit dintr-o ţară cu o democraţie relativ tânără le-am urmărit cu sufletul la gură, ci despre modul în care se exercită efectiv dreptul de vot.
Ei bine, pe buletinele de vot nu se aplică ştampila, ci se face un semn cu…creionul. Creioanele cu scris indelibil au fost folosite la toate alegerile încă din 1946, când, cu ocazia referendumului, italienii au fost chemaţi să aleagă între monarhie şi republică. Această modalitate de a vota a fost ulterior consfinţită prin lege, în 1948, nefiind modificată nici până în ziua de astăzi.

Cred că acest tip de creion este de fapt un “creion chimic”, pentru că, prin umezire cu salivă, lasă un semn albăstrui care nu poate fi şters.

Ei bine, anul acesta un lider politic şi-a amintit ca prin minune că o dispoziţie a Consiliului de Stat din 1987 prevede: pentru ca votul să fie valabil, CREIONUL TREBUIE SĂ FIE UMEZIT ÎN PREALABIL. Lăsăm deoparte aspectul igienic al unui creion plimbat din gură în gură, şi ne concentrăm pe instrumentul în sine care, cred eu, a sosit timpul să fie revizuit. 
Din cauza creioanelor distribuite odată cu buletinele de vot s-a declanşat infernul: cititoare zeloase comunicau presei că la anumite centre de votare, în locul faimoaselor creioane puse la dispoziţie de către Ministerul de interne, au fost distribuite creioane normale, care se şterg; un domn în vârstă care în anii trecuţi făcuse parte dintr-o comisie de votare, a declarat că, de fapt, creioanele din dotare erau cele de la IKEA, nu din cele oficiale. În scurt timp s-a stârnit terorismul mediatic, cu scenarii de furt masiv de voturi. Zvonurile au fost verificate şi ulterior dezminţite. 
Câteva curiozităţi: voturile exprimate prin semne cu pixul sau cu creioane obişnuite sunt anulate; alegătorii care uită să predea creioanele odată cu buletinele de vot sunt sancţionaţi cu amendă de la 103 la 309 Euro. 

Leave a Reply

Name *
Email *
Website

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.