Colecţii de navetişti: magneţii de frigider

În multele noastre călătorii, am încercat să luăm cu noi câte ceva din frumuseţea locurilor vizitate sau a experienţelor trăite: fotografii, vederi, mici litografii cu imagini ale locurilor văzute şi magneţi de (pus pe) frigider.
Astăzi vom vorbi despre colecţia noastră de magneţi. Aceştia pot fi din diverse materiale: lemn, ceramică, metal, sticlă sau plastic şi pot reprezenta: legume, fructe, alimente în miniatură- noi i-am exclus de la început pe aceştia pentru că sunt foarte periculoşi pentru copii-, figurine sau, cum e cazul nostru- ORAŞE/ŢĂRI. 

Nu vom aborda aici aspectul estetic, pentru că aproape toate obiectele de “souvenir” se plasează undeva în zona kitsch-ului, ci ne vom axa pe aspectul sentimental al unei astfel de colecţii: fiecare magnet ascunde în el o poveste de călătorie, ne aminteşte cu nostalgie de un moment al vieţii în care eram fericiţi, ne aflam într-un loc pe care îl vedeam pentru prima dată în viaţă şi în care nu se ştie dacă vom mai reveni.



Primul exponat al colecţiei este şi preferatul copiilor: un ceas de perete în miniatură, în stilul unei căsuţe nord-europene, gen „ceas cu cuc”, care emite sunete prin apăsare. Privind magnetul, cumpărat dintr-un magazin din Saint-Moritz, ne amintim de o zi friguroasă de iarnă, de prieteni dragi şi de o ciocolată caldă elveţiană. Un loc de cinste îl ocupă magnetul din Paris, reprezentând un tablou cu turnul Eiffel, ce ne readuce în prezent  o mini-vacanţă, un adevărat tur de forţă în care, pe lîngă oprirea obligată la Parcul de distracţii Euro-Disney, am reuşit să bifăm alte puncte culturale. Mini-saboţii olandezi sunt simpatici datorită formei inedite şi mai ales datorită faptului că ne fac să retrăim momente dintr-o vacanţă minunată, cu locuri în care am vrea să revenim, dacă e posibil în perioada lalelelor în floare. Mini-cabina telefonică londoneză de culoare roşie, masca de carnaval din ghips pictată în culori vii, turculeţul cu turban, matrioşca, imaginile reprezentând castele şi monumente ne readuc în memorie clipe dragi.

Ştiind de colecţia noastră, prietenii care merg în destinaţii exotice sau îndepărtate ne dăruiesc şi ei tot magneţi: avem unul adus dintr-un voiaj de nuntă în Santo Domingo, altul dintr-un voiaj de nuntă la San Francisco,  unul dintr-o vacanţă în Scoţia, ş.a.m.d.

Plecând de la principiul că nu e frumos ceea ce e frumos, ci ceea ce îmi place mie, colecţia noastră de magneţi este cea mai frumoasă şi emoţionantă din lume. Aş vrea să recunoaşteţi cu sinceritate câţi dintre voi nu aveţi în casă măcar unul, pus pe frigider sau pe alte suprafeţe metalice.

4 thoughts on “Colecţii de navetişti: magneţii de frigider

  1. Buna ziua!
    Cum putem lua legătura?

  2. Buna…aveti magnet cu Roma

Leave a Reply

Name *
Email *
Website

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.