Colecții de navetiști: farfurii de plăcută amintire

Am aflat de curând despre o tradiție italiană deosebită, care ne spune multe despre cum știu unii să promoveze ceea ce au mai bun, în acest caz fiind vorba despre mâncare. De mai bine de cincizeci de ani, mai multe restaurante cu ștaif organizate în Uniunea Restaurantelor “Plăcutei Amintiri” (asociația numără peste o sută de membri) scot periodic, fiecare, câte o farfurie pictată manual, în care este reprezentată, printr-un desen naif, specialitatea casei.

Dacă un client consumă felul respectiv, la plecare va avea surpriza de a primi, gratis, o farfurie de ceramică de Vietri sul Mare. Încă de la început acest gest a fost primit cu mare căldură din partea publicului și în scurt timp a devenit tradiție. Încetul cu încetul s-au conturat și primele grupuri de colecționari, care, la rândul lor s-au organizat într-o asociație. Cum faci ca să îți completezi colecția? Vizitezi cât mai multe restaurante sau cauți pe internet doritori dispuși să-ți dea, contra cost, farfuria care te interesează. 

Am surprins în fotografii câteva dintre exponatele colecției unui prieten iar dacă doriți să vedeți și alte modele, vizitați site-ul asociației Unione Ristoranti del buon ricordo.

În septembrie 2014, cu ocazia împlinirii a 50 de ani de “plăcute amintiri”, pe una dintre străzile centrale ale Parmei a fost amenajată o masă lungă de 300 de metri, la care s-au așezat circa 1000 de persoane. 100 de bucătari s-au întrecut în a găti bucate alese pentru cina la care prețul unui meniu era în jur de 85 de Euro de persoană (o parte din suma încasată a fost donată în scop umanitar).
Din păcate vremea nu a ținut cu participanții, la lăsarea serii stârnindu-se o furtună violentă care a stricat buna dispoziție a organizatorilor și a publicului prezent.

2 thoughts on “Colecții de navetiști: farfurii de plăcută amintire

  1. Am nimerit si eu intr-un astfel de restaurant, dar nu am stiut povestea farfuriilor. Daca as fi stiut….
    Oricum, sunt foarte frumoase farfuriile asezate frumos pe pereti. Le-am admirat indelung.

  2. Și mie mi-au plăcut atât farfuriile, cât și ideea de marketing. Sper să citească articolul și cineva din domeniu, din România, și să se inspire…

Leave a Reply

Name *
Email *
Website

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.