Bunătăți la târgul european

 

Încă din 2001, luând exemplul altor țări europene, Italia organizează târguri itinerante, intitulate “Mercati europei“, de unde vizitatorii pot achiziționa produse alimentare, bijuterii și obiecte de artizanat și de uz casnic provenind din diferite țări europene. Inițial, manifestarea a fost concepută ca un mijloc de cunoaștere a gusturilor și tradițiilor țărilor din Uniunea Europeană, în scopul unei mai bune integrări a acestora. Astăzi, delimitările geografice și politice au fost redefinite, la aceste târguri participând și reprezentanți din Sud America, Asia sau Orientul Mijlociu, cum e și cazul târgului organizat recent la Pisa.

Pe parcursul a trei zile, piața unde are loc evenimentul se umple de culori, mirosuri și de foarte. foarte multă lume. Prietena mea Camelia, care mi-a pus la dispoziție aceste fotografii, a surprins câteva momente din ziua de deschidere, când plitele nu erau încă suficient de încinse, marfa nu era expusă pe tarabe și nici nu se vedeau prea mulți cumpărători.

Să vedem câteva dintre propuneri
Spania și-a scos artileria grea, adică sangria și paella. Prețurile mi se par destul de mari, la nivel de trattoria, nu de târg în aer liber, la tacâmuri de plastic.
Spania

După cum arăta, cred însă că făcea toți banii.

Spania

Niște gospodine autentice pregăteau de zor Kurtoș unguresc, în variantele cu vanilie, scorțișoară, cacao, alune și praf de nucă de cocos. Lipsea însă preferatul meu, cel cu nucă.

Ungaria
Ungaria

Puși serios pe treabă mi s-au părut grecii, care au avut și unul dintre cele mai frumoase chioșcuri. Din spusele Cameliei, produsele erau delicioase și la un preț abordabil iar ei deosebit de amabili.

Grecia
Grecia

Pe grătarele nemților sfârâiau cârnați de diverse tipuri, iar paharele de bere așteptau să fie umplute.

Germania
Germania
Austriecii îmbiau publicul cu dulciuri, de la tortul Sacher la strudel cu mere și covrigi.
Austria

De la brazilieni puteai să îți încarci bateriile cu un mojito autentic.

Brazilia
Germania
Polonezii, în mare întârziere, pregăteau și ei cârnați la grătar. Ei cel puțin erau prezenți, spre deosebire de români, pe care nu i-am văzut să participe vreodată la un astfel de eveniment. Și cum ar fi mers micii la grătar, covrigii cu mac și susan sau plăcinta dobrogeană! Nu s-a prins nimeni că un târg european, care adună zeci de mii de persoane în fiecare oraș unde pe unde trece, este nu doar o ocazie de business ci și un instrument de promovare națională.
Polonia
Pe lângă tarabele cu produse internaționale, erau și multe tarabe cu produse locale din regiunile italiene.
Fructe confiate siciliene

Sicilia

Pâine cu măsline din Puglia

Puglia

Ceramică de Bassano

Bassano
Cu atâtea bunătăți în jur, mai că-ți vine să răspunzi la anunțul prin care se caută vânzătoare!

2 thoughts on “Bunătăți la târgul european

  1. Wow, ce initiativa frumoasa. Imi place ca au reusit sa se adune atat de multe culturi culinare. Cred ca a fost foarte frumos si gustos. :))

  2. E într-adevăr o inițiativă frumoasă! Ar putea fi organizată și în România, unde cred că ar avea succes. Pe lângă produse alimentare, se pot achiziționa obiecte de artizanat specifice țărilor participante.

Leave a Reply

Name *
Email *
Website

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.