Bergamo, un oraș la înălțime

Cine a călătorit pe ruta Italia-România a auzit de siguranță de aeroportul Orio al Serio, din Bergamo, oraș pe lângă care mi s-a întâmplat să trec de foarte multe ori. Niciodată nu am avut însă timpul și starea necesară pentru a face o plimbare înainte sau după un zbor cu avionul. De aceea, când prietenii noștri au dat semnalul și ne-au propus o excursie de o zi în Bergamo, am răspuns afirmativ fără nicio ezitare. 

Orașul este împărțit în două zone: partea de jos, modernă, legată printr-un funicular de partea veche, situată pe colină. 
Dacă inițial funicularul a fost conceput pentru a salva orașul de sus de criza economică care ar fi putut să se declanșe din cauza izolării sale geografice, astăzi acesta este mijlocul de transport preferat de turiști. Există practic două linii de funiculare: Bergamo de Jos- Bergamo de Sus și Bergamo de Sus – Dealul San Virgilio. 
Noi ne-am nimerit într-o zi extrem de ploioasă, timpul nu ne-a ajutat să ne deplasăm în voie între un obiectiv turistic și altul și nici să facem fotografii așa cum ne-am fi dorit. Dar să vedem ce se poate vedea într-o scurtă vizită în Bergamo Alta. 
Cappella Colleoni și Basilica Santa Maria Maggiore
Cappella Colleoni este structura din partea stângă a imaginii, care, deși perfect integrată în ansamblul arthitectonic, este totuși separată de basilică. Această bijuterie a Renașterii lombarde, în care se regăsesc elemente cromatice, plastice și arhitectonice de derivație clasică, romanică și renascentistă, a fost concepută ca mausoleu care să adăpostească mormântul lui Bartolomeo Colleoni, – important militar decedat în 1475- și pe al fiicei sale, Medeea, decedată în 1470. Capela a fost proiectată și realizată de sculptorul și arhitectul Giovanni Antonio Amadeo. De remarcat sunt frescele pictate de Gian Battista Tiepolo și mormântul Medeei, pe care se află o sculptură reprezentând-o pe acesta. 
Basilica Santa Maria Maggiore este considerată cel mai important monument al orașului, construit după epidemia de ciumă din 1135. Lucrările de construcție, începute în 1137, au continuat pe parcursul a cincizeci de ani. 
Interiorul,  în care predomină stilul baroc, adăpostește numeroase capodopere artistice, printre care 19 tapiserii florentine și flamande de la 1500 și 1600. În această bazilică a fost înmormântat cunoscutul compozitor italian Gaetano Donizzetti. 
Battistero
Construcția inițială, realizată în 1340 de Giovanni di Campione, se afla în interiorul bazilicii Santa Maria Maggiore, unde a rămas până la 1660 când a fost dărâmată, fiind reconstruită în 1856.
Monumentul de formă octagonală surprinde prin eleganța coloanelor din marmură roșie de Verona și prin ornamentele specifice stilului gotic lombard și este înconjurat de un gărduț de fier forjat.
Domul
Situat în apropierea bazilicii Santa Maria Maggiore și a Palatului Della Ragione, Domul îl celebrează pe Sf.Alexandru Martirul, protectorul orașului. Construcția actuală datează de la jumătatea secolului al XV-lea. Pe fațada bisericii în stil clasic, de culoare albă, se poate observa un grup statuar, în timp de din vârful cupolei domină figura Sfântului Alexandru.
Campanone (Turnul civic)
Înalt inițial de 38 m, domină astăzi Piața Veche și întreg orașul prin înățimea sa de 53 m. Construit între sfârșitul sec.XI și începutul sec.XII, turnul a fost pe rând sediu al puterii, închisoare și centru al primăriei de unde erau convocați locuitorii orașului în timpul calamităților și al atacurilor.

Partea cea mai curioasă și amuzantă a excursiei a fost omniprezența…mămăligii. Încă de la coborârea din funicular am văzut un chioșc de unde se putea lua mămăligă prăjită tăiată cubulețe pe care o puteai mânca pe stradă.
La restaurantul unde ne-am oprit la prânz am mâncat mămăligă din făină de porumb și grâu sarazin (polenta taragna) cu diferite feluri de brânzeturi topite și ciuperci, cu ciolan prăjit sau cu stufat.
 


În vitrinele cofetăriilor se remarcau printre celelalte dulciuri prăjiturelele “polenta e osei”, care aminteau de mămăliga cu grauri prăjiți, fel de mâncare specific zonei care din 2014 este interzis prin lege, în scopul protejării faunei. Am văzut chiar și torturi în formă de mămăligă, 

Bergamo a fost o surpriză deosebit de plăcută pentru toți, l-am descoperit ca pe o comoară a Lombardiei umbrită pe nedrept de măreția unui oraș ca Milano.

6 thoughts on “Bergamo, un oraș la înălțime

  1. Minunat oraşul; l-am vazut în septembrie 2014;
    Basilica Santa Maria Maggiore este impresionantă în interior,
    Mie mi-a placut, deşi specialiștii spun că este o "extraordinară piesă a arhitecturii romanice lombarde, stricată doar de interiorul baroc realizat ulterior";
    Merită (dacă este vreme frumoasă) să urci şi în Campanone.

  2. Foarte frumoasă biserica, deși trebuie să recunosc că am remarcat o opulență un pic cam ostentativă, de clară origine barocă.
    În Campanone nu am urcat, din păcate 🙁 , am nimerit cea mai ploioasă zi din an, eram cu un grup de 20 de persoane (adulți și copii), ar fi fost foarte greu să îi conving pe toți.

  3. Cu siguranta o sa mai ajungi in zona si o sa urci in turn; se vede frumos orasul;
    si eu am remarcat opulenta in biserica, insa ca turist (nefiind specialista) m-am simtit bine sa admir interiorul;
    nu ma asteptam la o asa biserica grandioasa (in interior) intr-un oras ca Bergamo.

  4. Oare cum am făcut de nu am văzut postarea aceastala vremea când ați scris-o voi? (mă avertizează feed reader-ul când dați semne de viață).
    Oricum, ca de fiecare dată: frumoasă poveste, frumoase imagini, felicitări!
    Despre mămăligă la fast food am mai citit, abia aștept să ajung la nord să dau iama în mămăliga făcută de alții! a Milano au deschis un Polentamisù:), tare m-a distrat denumirea. Voi ați gustat? Cele în formă de desert sunt dulci?
    Grâul sarazin e hrișcă, apropo.

  5. Mulțumim mult! Vremea nu prea a ținut cu noi, în rest a fost superb. Mi-a plăcut mult orașul, mai ales partea de sus.
    🙂 Nu puteam să evităm mămăliga, era în orice meniu. Cele mici sunt dulci, amintesc doar ca formă de mâncarea tradițională.

  6. […] Bergamo cu imaginea unui oraș care nu se lasă învins, animat de dorința de a merge mai departe, așa cum ni-l aminteam din […]

Leave a Reply

Name *
Email *
Website

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.