Nuntă cu cireşe coapte

Ador cireşele, vara şi momentele petrecute alături de prieteni dragi. Zilele trecute m-am bucurat de toate acestea la nunta uneia dintre prietenele mele.

Cum sunt nunţile în Italia? Implicarea ta, ca participant, începe în momentul în care primeşti invitaţia sau, mai bine zis invitaţiile, pentru că, pe lângă invitaţia propriu zisă (invito), cu indicaţiile privind locul unde se desfăşoară ceremonia oficială, s-ar putea să mai primeşti un bilet separat (partecipazione), care cuprinde informaţii asupra locului unde au loc masa şi dansul.

Mirii, dacă decid să facă nuntă religioasă, trebuie să participe la un curs pre-matrimonial ţinut de parohul care urmează să le celebreze căsătoria; aici ei află importanţa unirii destinelor în faţa lui Dumnezeu. Interesant este faptul că în Italia o căsătorie încheiată în faţa preotului are aceleaşi efecte ca şi una încheiată de ofiţerul stării civile, nefiind nevoie ca însurăţeii să meargă şi la primărie dacă au trecut deja pe la biserică. 
Spre deosebire de nunţile ortodoxe, la nunţile catolice martorii au un rol mai puţin relevant comparativ cu naşii de la noi şi nu există lumânări de cununie (eu cel puţin nu le-am văzut).
La ieşirea din biserică se aruncă orez, în semn de belşug pentru noua familie.

Petrecerea propriu zisă poate avea loc după amiaza, încheindu-se odată cu lăsarea serii, sau noaptea, durând cel mult până la ora două sau trei dimineaţa. În Nordul Italiei, deplasările de acasă la biserică şi apoi la restaurant nu sunt însoţite de muzica lăutarilor şi nici de chiote sau sunete de claxon (am aflat că în Sud există  încă astfel de tradiţii).
Meniul nunţilor este compus din: aperitive, două/trei feluri de paste, peşte, friptură şi desert (tort şi prăjituri, cafea). Mesele la care se aşază invitaţii au denumiri legate de pasiunile acestora: oraşe vizitate, paşi de dans, semnale codificate de la Crucea Roşie.
 
Cum Italia este plină de castele şi vile, de multe ori nunţile se desfăşoară într-un cadru de excepţie, de mare rafinament (de exemplu, în faţa vilei de mai jos am văzut o sculptură originală a lui Dalì). 

 

Nunţile la care am participat în Italia au avut fiecare câte un element distinctiv: cireşe coapte, floarea soarelui, margarete sau lavandă. Aceste leitmotive au însoţit fiecare etapă a evenimentului, începând de la invitaţii şi continuând cu buchetele mireselor, ornamentele de la mese, tortul mirilor şi mărturiile oferite invitaţilor. De la ultima nuntă la care am participat mi-au rămas în minte cireşele mari şi cărnoase, omniprezente în toate decorurile.

Inclusiv mărturiile erau constituite din borcane cu gem de cireşe.

Tortul era pe cât de spectaculos pe atât de delicios.

La nunţile italiene se ascultă muzică, dar se dansează mai puţin decât la nunţile de la noi. Prietenii mirilor le pregătesc acestora surprize, cum ar fi panouri cu  imagini şi filme din copilărie sau îi supun la diverse probe amuzante. Toate acestea pentru a crea momente speciale şi pentru a menţine buna dispoziţie. Nu se fură mireasa (nu îmi imaginez care ar fi reacţia dacă vreun invitat român ar face-o), nu se “dansează găina”, nu se cântă marşul când vin invitaţi speciali.

Ştiu că vă vine o întrebare spontană: cum  merge darul la o astfel nuntă? Nu există dar strigat, iar plicurile circulă doar de la rudele foarte apropiate. Pentru restul invitaţilor se deschide o listă de cadouri la un magazin cu articole pentru casă sau la o agenţie de voiaj. Fiecare contribuie, dacă doreşte, cu cât consideră de cuviinţă.

 

6 thoughts on “Nuntă cu cireşe coapte

  1. Foarte faine imaginile surprinse. Cred ca a fost o nunta superba, judecand mai ales dupa locatie. Si aici nuntile se desfasoara in general dupa acelasi tipar, cu mici exceptii, dar destul de diferite de nuntile de la noi.

  2. Da, a fost o nunta ca-n povesti, eleganta si rafinata. Pentru un strain, un astfel de eveniment este si o experienta sociala si culturala.
    Cand ne scrii despre o nunta din Franta?

  3. Am scris despre a mea, acum 2 ani; desi suntem amandoi romani, am zis "oui", nu da :)). Mai degraba o sa scriu in curand despre botezul nepotelului meu, la care voi fi chiar nasa.

  4. :)) Aşteptăm cu nerăbdare articolul despre botez. 🙂

  5. Frumoase fotografii si originala ideea cu ciresele.

  6. Multumim! Zona este renumita pentru ciresele de Vignola, delicioase.

Leave a Reply

Name *
Email *
Website

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.