Portret de navetist: Lucian, românul care ne aduce sfinţii în case

Mulţi dintre românii pe care i-am cunoscut în Italia au adus aici cu ei poveşti de viaţă frumoase, pe care ni le împărtăşesc în momentul în care ne devin prieteni. În cadrul comunităţii noastre se distinge prin fineţe, eleganţă şi educaţie un tânăr născut în Roman, care în urmă cu zece ani a decis să îşi încerce norocul pe alte meleaguri.
Lucian Ionuţ Ipate este angajat la o firmă mecanică iar în timpul liber pictează icoane pentru cei din comunitatea românească. Prima dintre creaţiile sale pe care am văzut-o m-a surprins prin acurateţea detaliilor, luminozitate şi căldura culorilor. Am înţeles imediat că mă aflu în faţa unui profesionist. Doru, prietenul nostru, s-a oferit să îl viziteze, să vadă câteva dintre picturile sale în lucru şi să îi afle povestea.
Încă din copilărie, Lucian a simţit o atracţie pentru pictură, pasiunea sa materializându-se în câteva încercări mai mult sau mai puţin timide: peisaje, naturi statice, reproduceri. Deşi era tentat să urmeze o carieră militară, a ascultat chemarea sufletului şi a dat admitere la Secţia Patrimoniu cultural (grupa restaurare lemn policrom) din cadrul Facultăţii de Teologie Ortodoxă din cadrul Universităţii A.I.Cuza din Iaşi.
În timpul studenţiei a avut primele expoziţii colective pe teme prestabilite, legate de marile praznice (Naşterea şi Învierea Domnului). Tot atunci, în cadrul perioadelor de practică, a desfăşurat activităţi legate de conservarea patrimoniului de carte şi icoane la mănăstirile Putna, Cetăţuia şi Golia.
După absolvirea facultăţii a lucrat ca restaurator, sub îndrumarea doamnei Teodora Ianculescu-Spătaru, “un nume greu” în domeniu. În acea perioadă a avut ocazia să pună în practică cunoştinţele dobândite, să se perfecţioneze, să simtă profesia şi vocaţia în mod direct, pe şantierele de restaurare, făcând intervenţii de curăţire, consolidare, reintegrare cromatică. A executat astfel de lucrări la Mânăstirea Hurezi, la Mânăstirea Neamţului, la Foişorul Brâncovenesc de la Palatul Mogoşoaia.

În anii 2003-2004, în urma unei selecţii, a făcut parte, împreună cu alţi colegi de facultate, din echipa care a pictat mănăstirea “Cina din Emmaus” situată în apropiere de Salonic (Grecia).

 

Deoarece  în afară de manifestarea artistică, Grecia nu îi oferea alte perspective, Lucian s-a decis să ia calea Italiei, ajungând într-o mică localitate din “pianura padana”, San Giovanni in Croce, din Provincia Cremona. Din acel moment, pictura a trecut pe un plan secundar, rămânând o pasiune pe care a cultivat-o în timpul care-i mai rămânea la dispoziţie după orele de muncă în fabrică.

Datorită talentului său, Lucian a ajuns să fie cunoscut în localitate, primind comenzi de picturi atât din partea conaţionalilor cât şi din partea localnicilor italieni, diversificându-şi stilul: pentru ortodocşi a realizat icoane în stil bizantin, în timp ce pentru credincioşii catolici a abordat un stil realist.

În 2006, cu ocazia zilei comunei San Giovanni in Croce, la iniţiativa parohului, a adunat toate icoanele realizate şi a organizat o mini expoziţie, foarte bine primită de public.

Şi astăzi, dacă ajungem la Biserica ortodoxă română din Reggio – Emilia, găsim icoanele Sf. Nicolae, Sf. Vasile cel Mare şi icoana Maicii Domnului, semnate de Lucian Ipate.

Lucian este un om cu adevărat împlinit: este căsătorit cu Irina, originară din Olteniţa, asistentă medicală la o clinică din Monticelli Terme (lângă Parma). Au împreună două fetiţe, Alessia-Maria şi Loredana Andreea.

 

Ce-şi propune Lucian pentru viitor? Pe plan artistic, dacă timpul i-o va permite, îşi doreşte să facă trecerea la scene mai complexe, având ca temă: Răstignirea, Învierea sau Cina cea de Taină.

Îi mulţumim lui Lucian pentru că a acceptat să ne vorbească despre viaţa lui şi despre realizările sale, personale şi profesionale.

De ce ne-am propus să aducem în prim plan portretele unor români stabiliţi în străinătate? Pentru că, fără să ştie, cu bune şi cu rele, ei reprezintă România în lume, iar oameni ca Lucian prezintă lumii chipul frumos al României.

2 thoughts on “Portret de navetist: Lucian, românul care ne aduce sfinţii în case

  1. […] autentice românești și cu o masă pe care vom pune vase din ceramică și icoane lucrate de Lucian, pictorul comunității noastre, cel care ne „aduce îngerii în […]

Leave a Reply

Name *
Email *
Website

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.