Un cadou din Italia

Pentru că se apropie sărbătorile de iarnă, mi-am adus aminte de cadouri. Există cadouri drăguţe, cumpărate din obligaţie, cadouri frumoase oferite din inimă şi cadouri pe care chiar şi tu ai dori să le primeşti. O să vă povestesc astăzi despre nişte obiecte din ultima categorie, de care m-am îndrăgostit cu mulţi ani în urmă, vizitând Murano, o mică insulă din laguna veneţiană.


Dacă aţi fost la Venezia, aţi observat cu siguranţă că magazinele gem de astfel de obiecte din sticlă, al căror nume provine de la insuliţa din apropiere. La fel ca şi sora mai mare, Venezia, sau ca surioara Burano (faimoasă pentru articolele de dantelă), insula Murano este străbătută de canale pe malul cărora puteţi întâlni magazine sau ateliere de creaţie în care puteţi chiar asista la “naşterea” celebrei sticle viu colorate.


Am vizitat atelierul unui meşter sticlar din Murano însă sincer nu am rămas la fel de impresionat ca atunci când aveam să descopăr, peste ani, acelaşi gen de obiecte de artă la unul dintre cele mai mari târguri de anticariat din Europa. Aici, departe de forfota de pe străzile Veneziei şi de abundenţa de magazine, aveam să întâlnesc o altă imagine a sticlei de Murano. Ieşind în evidenţă prin coloritul deosebit, printre obiectele de anticariat din expoziţie, paharele, vazele, statuetele sau candelabrele căpătau un aer cu adevărat spectaculos alături de mobila veche, covoarele îmbătrânite de ani sau de tablourile afumate de timp.


Ştiu că o să-mi spuneţi că sunt nişte cadouri cam scumpe dar o să vă răspund că bucuria plină de culoare pe care o poate aduce în orice casă o astfel de operă de artă merită fiecare bănuţ. Şi chiar nu costă mult, mai ales dacă vorbim de bomboanele de sticlă care, aşezate într-un bol, devin un magnet care atrage privirile, sau de paharele viu colorate care aduc cu siguranţă un plus de farmec în orice cameră.


Aceste pahare, faimoasele “goti“, au delicateţea foii de ceapă şi puterea de fascinaţie a diamantului. Sunt realizate de meşterii sticlari de cel puţin 700 de ani: sunt făcute în grabă (când le e sete, beau apă din aceste pahare), fără a se căuta o formă perfectă, cu amestecul de sticlă pe care aceştia îl au la îndemână. Fiecare pahar este o piesă unică.

Favoritele mele sunt însă „acvariile”, adevărate monumente de tehnologie şi artă cu o greutate de peste 20 de kg, care recreează într-un paralelipiped de sticlă un întreg univers subacvatic. Peşti multicolori, meduze, alge şi scoici sunt realizate de celebrii artişti bucată cu bucată pentru ca apoi, printr-un meşteşug numai de ei ştiut, să le înglobeze într-o masă omogenă de sticlă.

Clasicele vaze, alături de statuetele ale căror detalii trec orice barieră a imaginaţiei, reuşesc să pună în valoare fluiditatea sticlei topite, modelate printr-o artă genială de către oameni speciali, artiştii sticlari din Murano. Semnătura de pe fiecare obiect adaugă un plus de valoare unei arte care nu are nevoie de nicio carte de vizită.

Pe parcursul imaginar al sticlei, am plecat de la micile bomboane multicolore, ajungând până la imensele candelabre, care îşi pierd din vivacitatea culorilor dar nu şi din acurateţea detaliilor.  Sticla, de un alb magnetic amplificat de lumină, oferă un aer maiestuos oricărei incinte.

Dacă v-am făcut poftă de a avea o astfel de capodoperă în casă, vă recomand să nu mergeţi la Murano şi nici la Venezia pentru a găsi cel mai bun preţ. Lăsaţi-vă mai bine îndrumaţi de comercianţii de la diverse târguri de profil, deoarece cu siguranţă vă vor consilia în alegerea unui obiect care să vă caracterizeze şi tot la ei o să găsiţi un preţ cu cel puţin 30% mai mic decât în Venezia. Secretul preţului? Aceşti experţi ai artei şi comerţului colaborează cu meşterii sticlari, pentru a crea împreună obiecte care să îmbine appeal-ul comercial cu cel estetic. Uneori le oferă chiar schiţe ale obiectelor cerute de către cumpărători şi obţin preţuri foarte avantajoase care apoi se transformă într-o economie de partea beneficiarului final.

Am remarcat în ultimii ani la târgurile la care am participat un astfel de comerciant care reuşeşte să promoveze arta de Murano în toate colţurile lumii. Lunar participă la târguri de profil în toată Europa şi este bucuros să-mi povestească despre celebrele candelabre care împodobesc somptuoase hoteluri din Dubai, de statuetele care ajung în Japonia sau despre coletele cu grijă ambalate care conţin vaze sau pahare pentru SUA.  Mereu a reuşit să-mi găsească un obiect de calitate la un preţ corect şi mă bucur să fiu mereu conectat la noutăţile de pe această piaţă exclusivistă prin intermediul site-ului său: http://www.artoniarte.it

0 thoughts on “Un cadou din Italia

  1. si noi ne am minunat pe la toate vitrinele din Murano. e incredibil ce iese din mana oamenilor alora. nu toate sunt scumpe, sau nu foarte scumpe, dar da, la Murano erau scumpe, erau mai ieftine la Venetia sau la Burano.

  2. Merită investiţia 🙂 o statuetă de calitate din sticlă de Murano conferă personalitate întregii încăperi.
    Eu am câteva astfel de obiecte şi un set de pahare superbe 🙂

Leave a Reply

Name *
Email *
Website

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.