Experienţă de navetist: low cost + rent a car Ryanair&Hertz

De aproape 10 ani fac naveta România-Italia şi retur aproape bilunar. Dacă la începuturi am testat autocarul, care mi-a oferit şi plimbări de aproape 60 de ore pentru a ajunge din Nordul Italiei la Constanţa, am trecut apoi la maşina personală, stabilind adevărate recorduri de condus (27 de ore!!). Am trecut apoi la era zborurilor low cost şi am testat mai toate companiile aeriene pe această rută. În ultimii ani, Ryanair ne-a oferit cele mai bune condiţii de navetă dar şi cele mai bune preţuri, singurul disconfort fiind creat de orarul destul de nocturn al acestor curse.

De aici apare şi problema deplasării în Italia, între aeroport şi oraşul în care urmează să ne petrecem sejurul. În mod normal există autocare care fac legătura cu gările, de unde, cu trenul, se poate ajunge în condiţii decente la orice destinaţie. Dar ce te faci când avionul aterizează după ora 23?

Varianta cea mai bună pe care am testat-o în ultimii ani a fost aceea a închirierii unei maşini. Am condus până acum peste 50 de maşini închiriate de la diverse companii, însă după atâţia ani de experienţă pot spune că Hertz în colaborare cu Ryanair reuşeşte să ofere cele mai bune preţuri şi cea mai largă reţea de închiriere.
Iniţial închiriam pe site-ul hertz.com, însă preţurile erau aproximativ egale cu ale altor companii. 

Preţuri excelente se găsesc însă tot pe pagina ryanair.com, care oferă un link către hertz. Aici deja preţurile încep să scadă pentru aceeaşi rută cu aproximativ 70%!!! Nu este vorba de nicio greşeală, ci de un sistem care funcţionează benefic pentru ambele companii, în interesul clienţilor.


Preţul  este deja excelent, se poate însă să mai economisim nişte bani? Bineînţeles, pe aceeaşi pagină a Hertz&Ryanair, se modifică limba în care se face căutarea şi deja preţul mai coboară cu circa 10 Euro. Nu am reuşit să găsesc o explicaţie logică însă trebuie încercat. Uneori am avut noroc cu limba italiană, alteori cu irlandeza şi de ce nu chiar cu bulgara.


Nu ne mai trebuie decât câteva minute şi am rezolvat problema cu transportul….da aţi văzut bine, maşina o luăm de la Pisa şi o lăsăm la Parma (sau în orice altă localitate în care dorim- trebuie să existe agenţie Hertz în acea localitate). Introducem datele personale apoi cardul cu care realizăm plata.

Atenţie: cu acelaşi card trebuie să ne prezentăm în aeroport pentru a ridica maşina.

Chiar dacă  există tentaţia ca doar pentru câţiva Euro în plus să închiriem o maşină mai făţoasă, vă sfătuiesc să nu vă intereseze oferta dacă nu aveţi destui bani pe card. Costul real al închirierii este cel afişat pe site, însă la ghişeul Hertz, în momentul efectuării formalităţilor, se opreşte o garanţie. Această garanţie, care în principiu reprezintă valoarea carburantului din rezervorul maşinii, mi-a dat de cele mai multe ori mari bătăi de cap:

– suma pentru garanţie trebuie să existe pe cardul cu care s-a făcut rezervarea;
– garanţia nu se poate plăti cu alt card sau cash;
– preţul carburantului la care se calculează valoarea garanţiei este variabil (am întâlnit cazuri în care valoarea unui litru de benzină era de 1,9 Euro/l, altele în care ajungea chiar şi la 3,8 Euro/l);
– dacă optaţi pentru o maşină mai mare, valoarea garanţiei creşte substanţial, deoarece rezervorul are o capacitate mai mare;
– banii achitaţi în momentul efectuării rezervării online nu reprezintă şi plata închirierii, ci doar o garanţie de rezervare
În concluzie, pentru Panda de mai sus (închiriată vineri la ora 23 la Pisa şi predată luni la ora 18 la Parma), avem următoarele costuri:
– Cost închiriere: 57 Euro sunt automat luaţi de pe card
Garanţii:
– 57 Euro blocaţi deja din momentul în care s-a efectuat rezervarea
– 110 Euro costul carburantului.

În total, pe card trebuie să aveţi circa 250 de Euro, care vor fi blocaţi pentru aproximativ 2 săptămâni.
E prea mult? E prea puţin? Eu spun că merită. Dacă punem la socoteală o noapte de cazare la hotel, autobuze, tren şi deranj cu copiii pe drumuri, o să vedeţi că se justifică aceste cheltuieli.

Ar mai fi multe de spus …aştept întrebările voastre!

PS: articolul nu este sponsorizat, datele şi informaţiile de mai sus reflectă experienţa mea directă şi nu implică politica firmelor citate

Leave a Reply

Name *
Email *
Website

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.